Nastavljen pozitivni niz

Uvjerljivo uspješniji u ‘hrvatsko-afričkim’ ogledima

Hina

Foto HINA/ Damir SENČAR/ lsd

Foto HINA/ Damir SENČAR/ lsd

Igrali smo protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka i Egipta, a u šest odigranih susreta ostvarili smo četiri pobjede i dva neodlučena ishoda uz pozitivnu razliku pogodaka 14-6.



KALINJINGRAD Hrvatska nogometna reprezentacija je pobjedom protiv Nigerije nastavila svoj pozitivni niz rezultata protiv afričkih reprezentacija.


Igrali smo protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka i Egipta, a u šest odigranih susreta ostvarili smo četiri pobjede i dva neodlučena ishoda uz pozitivnu razliku pogodaka 14-6.


Još je važnije da smo dobili obje službene utakmice i to obje na svjetskim prvenstvima. Protiv Kameruna prije četiri godine i sinoć protiv Nigerije.




Do sada jedinu službenu utakmicu ‘Vatreni’ su protiv neke od selekcija sa ‘Crnog kontinenta’ odigrali na posljednjem SP-u u Brazilu. U nemogućim uvjetima ‘prašume’ Manausa Hrvatska je pobijedila 4-0 što je najuvjerljivija hrvatska pobjeda na velikim natjecanjima. Dva puta je bio strijelac Mario Mandžukić, a po jednom su zabili Ivan Perišić I Ivica Olić. 


Prvu utakmicu s nekom afričkom zemljom Hrvatska je odigrala još davne 1996. godine. U polufinalu Kupa kralja Hassana II u Maroku smo igrali protiv domaćina turnira. Poveli smo 2-0 golovima Gorana Vlaovića (14, 15), no Maroko je uspio izjednačiti preko Salahedinea Bassira u 21. minuti i Ahmeda Bahije u 72. minuti. U toj utakmici pocrvenili su Asanović i Prosinečki kod Hrvatske, dok je kod Maroka isključen Bouyboud. Utakmica je razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a Hrvatska je pobijedila 7-6.


Tri godine kasnije Hrvatska je igrala protiv Egipta na Korejskim kupu, a završilo je ponovo 2-2. Ovoga puta Egipat s poveo preko Hossama Hassana (10, 35), da bi izjednačenje Hrvatskoj donijeli Igor Cvitanović u 45. minuti iz kaznenog udarca i Davor Vugrinec u 78. minuti. 


Idući ‘hrvatsko-afrički’ ogled uslijedio je u svibnju 2014. Hrvatska je u sklopu priprema za SP u Brazilu u Osijeku igrala protiv Malija i pobijedila 2-1. Bila je to posljednja provjeru uoči puta u Brazil koji je tada ‘glumio’ Kamerun. U pobjedi 2-1 oba gola je postigao Ivan Perišić (15, 64), dok je gol za goste zabio Kalifa Traore (79).


Identičnim rezultatom završio je i nedavni susret protiv Senegala, koji je također igran u Osijeku. Gosti su poveli preko Ismaila Sarra u 48. minuti, a rezultat su preokrenuli Ivan Perišić (63) i Andrej Kramarić (78). 


Sjajnu seriju nastavili smo i u Kalinjingradu pobjedom protiv Nigerije 2-0 uz golove Etobaa (30-ag) i Luke Modrića iz kaznenog udarca u 71. minuti