Slavlje u Madridu

Španjolci osvojili Davis Cup. Veličanstveni Nadal dobio osam od osam

Hina

REUTERS

REUTERS



Španjolska teniska reprezentacija po šesti put u povijesti pobjednik je Davis Cupa, nakon što je finalu novog formata ovog natjecanja povela protiv Kanade s nedostižnih 2-0.


Prvi bod za domaćina donio je Roberto Bautista pobjedom nad Felixom Auger-Aliassimeom sa 7-6 (3), 6-3, dok je pobjedu osigurao Rafael Nadal porazivši Denisa Shapovalova sa 6-3, 7-6 (7) pa meč parova nije bio potreban. 


Španjolska je tako postala prvi pobjednik novog formata Davis Cupa, te nasljednik hrvatske reprezentacije koja je u zadnjem finalu porazila Francusku.




Španjolcima je to ujedno šesta titula nakon što su bili najbolji 2000., 2004., 2008., 2009., i 2011. godine.


Od ove godine Davis Cup se igra po novoj formuli. Završni turnir traje tjedan dana, igra se u jednom gradu, a na njemu nastupa 18 reprezentacija. 


Španjolska je na putu do naslova u skupini pobijedila Rusiju (2-1) i Hrvatsku (3-0), potom je u četvrtfinalu dobila Argentinu sa 2-1, u polufinalu Veliku Britaniju, a večeras i Kanadu.


Najzaslužniji za španjolsko slavlje bio je prvi tenisač svijeta Rafale Nadal koji je na završnom turniru odigrao osam mečeva, pet u singlu i tri u parovima i dobio svih osam.


Nadal sada ima 32. uzastopne pobjede u Davis Cupu, a posljednji poraz u ovom natjecanju upisao je 2005. u paru s Felicianom Lopezom od Talijana Danielea Braccialija i Giorgia Galimbertija.


Od šest španjolskih naslova u pet je sudjelovao i Nadal.


FINALE


Španjolska – Kanada 2-0


Roberto Bautista Agut (Špa) – Felix Auger-Aliassime (Kan) 7-6 (7-3), 6-3Rafael Nadal (Špa) – Denis Shapovalov (Kan) 6-3, 7-6 (7)

(Hina)