Povratak pod krugove

Roger Federer odlučio da želi nastupiti na olimpijskom turniru u Tokiju

Hina

Roger Federer/Foto REUTERS

Roger Federer/Foto REUTERS



TOKIO Švicarska teniska legenda Roger Federer objavio je u ponedjeljak u Tokiju da planira nastupiti na olimpijskom turniru u srpnju sljedeće godine, kada će biti na pragu svog 39. rođendana.


»Tjednima, zapravo mjesecima već raspravljam sa svojom ekipom o tome što bih trebao raditi između Wimbledona i US Opena sljedeće godine. Nosio sam švicarsku zastavu u Ateni i Pekingu, imam zlato i srebro, ali želim ponovno igrati i zato sam vrlo uzbuđen«, izjavio je 38-godišnji Federer nakon ekshibicijskog meča u kojem je nastupio u ponedjeljak u Tokiju.


Federer je prvi put na olimpijskim igrama nastupio 2000. godine u Sydneyju, gdje je u dvoboju za brončano odličje u pojedinačnoj konkurenciji poražen od Francuza Arnauda Di Pasqualea. Četiri godine poslije u Ateni poražen je već u 2. kolu od Čeha Tomaša Berdycha, a 2008. u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Pekingu zaustavio ga je Amerikanac James Blake.




No, Federer je u konkurenciji parova sa Stanom Wawrinkom osvojio olimpijsko zlato. Četiri godine poslije tom je odličju dodao i srebro u pojedinačnoj konkurenciji, kad ga je u finalu igranom u All England Clubu pobijedio Britanac Andy Murray i tako mu uzvratio za poraz u meču za wimbledonski trofej odigranom mjesec dana prije.


Švicarac je zbog ozljede morao propustiti nastup na olimpijskom turniru u Rio de Janeiru 2016. godine pa bi u Tokiju trebao nastupiti na svojim petim olimpijskim igrama.


»Srce mi je reklo da želim još jednom nastupiti na olimpijskim igrama«, rekao je Federer koji će za nastup u Tokiju zauzeti mjesto rezervirano za bivšeg osvajača pojedinačne zlatne olimpijske medalje ili pojedinačnog Grand Slam naslova, s obzirom na to da ne ispunjava kriterij od najmanje dva nastupa za švicarsku Davis Cup reprezentaciju u razdoblju od 2016. do 2020. godine.


Federer je posljednji nastup za Švicarsku imao u rujnu 2015. godine.


Među tenisačicama i tenisačima rekorder po broju olimpijskih nastupa je Indijac Leander Paes koji je igrao na sedam turnira, od Barcelone 1992. godine do Rio de Janeira 2016. godine.