ATP Finale u Londonu

Marin Čilić predvodi nikad brojniju hrvatsku delegaciju u Londonu

Zlatko Horvat

Teniska elita na okupu

Teniska elita na okupu

 Dobro se osjećam, dobro igram. U Parizu sam odigrao tijesan meč s Đokovićem. Nadam se da će pronaći pravu formu i u Londonu, iskoristiti iskustvo prethodnih triju nastupa i odigrati svoj najbolji tenis – kaže Marin Čilić.



LONDON Brojna je hrvatska delegacija na ATP Finalu, što danas počinje u Londonu. Marin Čilić te Borna Ćorić kao druga rezerva u pojedinačnoj konkurenciji, Mate Pavić i Nikola Mektić u parovima, te treneri Ivan Ljubičić (Federer), Ivan Cinkuš (Čilić), Vedran Martić (prva zamjena Hačanov), Nađa Pavić (M. Pavić) i Goran Orešić (Mektić). Turnir otvara skupina »Lleyton Hewitt«, dok je sutra na programu skupina »Guga Kuerten«. Marina Čilića u 15 sati čeka dvoboj sa Alexandrom Zverevim, Međugorac ima priliku za popravak omjera na ATP Finalima. U prethodna tri nastupa dobio je samo jedan meč, Keija Nishikorija prije dvije godine, kada više nije imao šansu za prolaz kroz skupinu u polufinale.


– Nadam se da će ovoga puta biti bolje. Dobro se osjećam, dobro igram. U Parizu sam odigrao tijesan meč s Đokovićem. Nadam se da će pronaći pravu formu i u Londonu, iskoristiti iskustvo prethodnih triju nastupa i odigrati svoj najbolji tenis – kaže Marin Čilić.


Kada imate »break« prednosti u trećem setu protiv trenutno prvog igrača svijeta, znači da možete puno.




– Poslije US Opena mučio sam se s formom, pronašao sam je u Parizu. Odigrao sam odlično protiv Novaka, ali i protiv Kohlschreibera i Dimitrova. Motiviran sam, izazov je igrati protiv najboljih na svijetu. Probat ću biti fokusiran na svaki meč od prvog do posljednjeg poena.


Jedna od dviju pobjeda nad Đokovićem ostvarena je upravo u Londonu (Queen’s Club), Čilićevoj sretnoj stanici s obzirom i na prošlogodišnji finale Wimbledona.


– Uvijek je gušt doći u London, atmosfera je uvijek sjajna. Pokušat ću uživati, dati sve od sebe i ostvariti jedan dobar rezultat. Ovo je jedan od vrhunaca sezone, a ostaje mi još finale Davis Cupa. Pokušat ću uživati u svakom trenutku.



Danas (13): Murray/Soares – Klaasen/Venus, Anderson – Thiem (15), Cabal/Farah – Mektić/Peya (19), Federer – Nishikori (21).


Sutra (13): Marach/Pavić – Herbert/Mahut (13), Zverev – Čilić (15), Kubot/Melo – Bryan/Sock (19), Đoković – Isner (21).



U petak Čilić se s ekipom vozio podzemnom željeznicom od stanice Notrh Greenwich do Westminstera. Prvi put je organizirana zajednička vožnja »tubeom«, pa su mnogi putnici ostali ugodno iznenađeni kada su ušetali Federer i Đoković… Svi igrači, uključujući i one parova, posjetili su Westminstersku palaču i tamo odradili zajedničko fotografiranje, prijem kod gradonačelnika Sadiqa Hhana, te bili sudionici gala večere i dodjele godišnjih nagrada ATP-a.


Novak Đoković i Roger Federer prvi su favoriti završnog turnira. Đoković ima prigodu šest put osvojiti završnici ATP sezone, izjednačiti se sa Švicarcem, koji opet ima priliku osvojiti jubilarni stoti turnir u karijeri.



Skupina Kuerten


Novak Đoković 


Marin Čilić


Alexander Zverev


John Isner


Skupina Hewitt


Roger Federer


Kevin Anderson


Dominic Thiem


Kei Nishikori



– Od 2002. godine sam na završnim turnirima, svjedok sam njegova rasta i jačanja. Stotka? Bilo bi to zaista nešto posebno. Ova je sezona ionako već posebna s naslovom na Australian Openu, povratkom na poziciju broj jedan kao najstariji u povijesti… Novak je veliki favorit s obzirom na to kako igra posljednjih pet mjeseci, ali svi mi vjerujemo da ga možemo dobiti – kaže Roger Federer.


Neka igre počnu… Na jedinom turniru na kojem poraz ne znači kraj.