Davis Cup

Hrvatska čeka Kazahstan: Krajan kaže da je Hrvatska favorit, ali poziva na oprez

Hina

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

"Imamo sličnu situaciju kao u Osijeku. Išli smo na podlogu koja našim igračima više odgovara, iako im zemlja nije prioritet. No sigurno nama zemlja više odgovara nego nekim drugim nacijama, kao Kanađanima, koji nemaju toliko turnira na toj podlozi i treba im prilagodba."



VARAŽDIN – Dva mjeseca nakon pobjede protiv Kanade pred hrvatskom Davis Cup reprezentacijom je novi susret, ovaj put protiv Kazahstana, u četvrtfinalu u Varaždinu od 6. do 8. travnja.


Igrači su se okupili u ponedjeljak, prvi put trenirali na zemljanoj podlozi, i sada ih čekaju pripreme za predstojeći vikend – prvi meč u petak i nedjelju na rasporedu je u 14 sati, a subotnji meč parova u 15 sati.


“S naše strane je sve u najboljem redu. Imamo najbolju momčad na okupu. Igramo na domaćem terenu i sigurno smo veliki favoriti protiv Kazahstana koji je imao uspjeha u ovom natjecanju tijekom nekoliko posljednjih godina, ali uglavnom zato što je često igrao na domaćem terenu. No daleko je od momčadi koju treba podcijeniti. U Davis Cupu se nikoga ne smije podcijeniti, svi znamo kakva se iznenađenja događaju. Favoriti jesmo, imamo igrače koji su u formi, u paru već nekoliko godina nismo poraženi i definitivno imamo velike šanse. Ali moramo biti oprezni“, “, rekao je izbornik Željko Krajan.




Igrat će se na zemlji, podlozi koju je kao domaćin izabrao hrvatski sastav. Hoće li to, više nego inače, biti faktor koji domaćinu daje više šansi, jer je Kazahstan kao domaćin obično preferirao vrlo brzu podlogu?


“Imamo sličnu situaciju kao u Osijeku. Išli smo na podlogu koja našim igračima više odgovara, iako im zemlja nije prioritet. No sigurno nama zemlja više odgovara nego nekim drugim nacijama, kao Kanađanima, koji nemaju toliko turnira na toj podlozi i treba im prilagodba. Isto vrijedi za Kazahstance, koji vole tvrdu podlogu, to se vidi po rezultatima kad igraju kod kuće na brzoj podlozi i po turnirima koje igraju tijekom karijere. Igraju najmanje na zemlji i imaju najlošije rezultate na zemlji. To je prednost domaćinstva u Davis Cupu koja nam je išla na ruku ovaj put i sigurno da to može biti prevaga koja će, nadam se, otići na našu stranu.“


Koliko je ova hrvatska reprezentacija jaka u usporedbi s drugim sastavima u ovom natjecanju?


„Definitivno smo pri vrhu, a sada rangirati reprezentacija koja je broj 1 ili broj 2 među favoritima teško je reći. Već sam u Osijeku rekao da smo jaki i da ćemo tijekom godine biti još jači, jer se već tada osjetio Bornin napredak i da je na dobrom putu, te da će tijekom godine imati sve bolje rezultate. Uz Marina, koji je već etabliran u Davis Cupu i stup naše reprezentacije Borna je na poziciji broj 2 i igrač protiv kojeg nitko ne želi igrati. Tu je i naš par, uvijek smo pogađali s partnerom kojeg ćemo spariti s Ivanom Dodigom, pa smo i tu jaki. Reprezentacija smo koja može mnogo napraviti u Davis Cupu“, rekao je Krajan.


Hrvatsku postavu u Varaždinu čine treći igrač svijeta Marin Čilić, Borna Ćorić koji se u ponedjeljak prvi puta probio među trideset najboljih u pojedinačnom poretku, skočivši na 28. mjesto, Viktor Galović, Ivan Dodig i Nikola Mektić. Riječ je o istom sastavu, osim što je Mektić zamijenio Franka Škugora, koji je u veljači u prvom kolu Svjetske skupine sa 3-1 svladao Kanadu.