Ždrijeb ATP finala

Čilić u skupini s Đokovićem, Zverevim i Isnerom

Zlatko Horvat

Marin Čilić/Foto REUTERS

Marin Čilić/Foto REUTERS

U skupini »Leyton Hewitt« igrat će Roger Federer, Kevin Anderson, Dominic Thiem i Kei Nishikori



RIJEKA Marin Čilić igrat će s Novakom Đokovićem (međusobni susreti 2-16), Alexanderom Zverevim (1-5) i Johnom Isnerom (7-3) u skupini »Gustavo Kuerten« ATP Finala, što se od nedjelje igra u londonskoj O2 Areni. U skupini »Leyton Hewitt« igrat će Roger Federer, Kevin Anderson, Dominic Thiem i Kei Nishikori. U gledalištu će biti Borna Ćorić, koji je promoviran u status druge rezerve nakon što je nastup otkazao Rafael Nadal, prije toga i Juan Martin del Potro, dok je u elitnu osmorku prvi put upao Amerikanac John Isner. Ako i ne upiše nastup, Ćorić će za dolazak i čekanje na eventualni nastup inkasirati 110 tisuća dolara. Status prve rezerve preuzeo je Rus Karen Hačanov, senzacionalni pobjednik Masters 1000 turnira u Parizu. Hrvatski tenis imat će četiri igrača u Londonu, u parovima nastupit Ante Pavić i Nikola Mektić.


– Đokovićeva je na papiru skupina teža, Novaka čeka još jedan težak meč s Marinom poslije onog u Parizu – smatra Boris Becker.


Čilić je jednu od dvije pobjede nad Đokovićem ostvario upravo u Londonu, na travi Queen’s Cluba.




Otkazom Nadala poznat je i prvi igrač sezone, od jučer povratnik na svjetski vrh. Peti put godinu će kao broj jedan završiti Novak Đoković, čime će se izjednačiti s Rogerom Federerom i Jimmyjem Connorsom, rekorder je Pete Sampras sa šest sezona zaključenih na svjetskom vrhu. S druge strane, Nadala čeka – operacija gležnja.


– Nažalost, zbog problema s trbušnim mišićem kojega sam osjetio prošloga tjedna u Parizu, te zbog ozljede gležnja koja zahtijeva operaciju, prisiljen sam odustati. Nadam se kako ću novu sezonu dočekati potpuno spreman – poručio je Nadal, koji je u posljednih sedam godina samo triput nastupio na ATP Finalu (lani odigrao samo jedan meč). I nikad ga nije osvojio. Iako je osvojio 11. Roland Garros, tri Masters 1000 turnira i Barcelonu, nije to bila najsretnija godina za Španjolca. Otkazao je čak deset turnira, uz predaje četvrtfinala Australian Opena i polufinala US Opena…


Određene su i skupine ATP Finala parova. Skupinu Knowles/Nestor predvodi prvi par sezone, Mate Pavić i Oliver Marach. U skupini su još Poljak Lukasz Kubot i Brazilac Marcelo Melo, Amerikanci Mike Bryan i Jack Sock te Francuzi Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut. U skupinu Llodra/Santoro uvršeni su Kolumbijci Juan Sebastian Cabal i Robert Farah, Britanac Jamie Murray i Bruno Soares, Južnoafrikanac Raven Klaasen i Novozelanđanin Michael Venus te Nikola Mektić i Austrijanac Alexander Peya.


Poznat je i raspored prva dva dana turnira, koji u nedjelju otvara meč parova Murray/Soares – Klaasen/Venus (13), slijedi ogled Kevina Andersona i Dominica Thiema (15), dok navečer igraju Mektić i Peya protiv Cabala i Faraha (18), te Federer i Nishikori (21). U ponedjeljak se Marach i Pavić sastaju s Herbertom i Mahutom (13), te Čilić sa Zverevim (15).


SKUPINA KUERTEN


Novak Đoković


Marin Čilić


Alexander Zverev


John Isner


SKUPINA HEWITT


Roger Federer


Kevin Anderson


Dominic Thiem


Kei Nishikori