Najduži dan

Snježanin povratak na mjesto sreće: Danas drugi nastup riječke sportašice

Kristian Sirotich

Na streljani Deodoro Snježana Pejčić u travnju je postavila novi svjetski rekord. Danas je na istom mjestu očekuje najvažnija utakmica sezone, a možda i karijere



 


Snježana Pejčić danas će drugi put izaći na liniju Olimpijske streljane Deodoro. Na isto ono mjesto na kojem je u travnju ove godine na natjecanju Svjetskog kupa u osnovnom dijelu trostava malim kalibrom pogodila 594 kruga i postavila novi svjetski rekord nakon kojega je otišla po još jednu pobjedu u Svjetskom kupu. »Daleko je Rio!« govorila je tada najbolja hrvatska strijelkinja ne želeći sama na sebe stavljati dodatni pritisak, a ne želeći u isto vrijeme pred sebe stavljati ciljeve koji bi mogli omesti koncentraciju i poremetiti rutinu priprema za najvažniji događaj ove sezone. Možda i karijere.


A danas je taj dan, 11. kolovoza. Od 14 sati na Olimpijskoj streljani započinju kvalifikacije trostava malim kalibrom, discipline kojom strijelkinja Lokomotive toliko suvereno vlada minule dvije godine.





Četvrtak može postati veliki dan hrvatskoga sporta. Uz Snježanu, prigodu za osvajanje olimpijskog zlata imaju braća Sinković, koji su od 2014. godine, otkako su zajedno u dvojcu na pariće, upisali 28 pobjeda u nizu na velikim natjecanjima, računajući kvalifikacije. Još jedna pobjeda i zlatni ciklus bit će zaključen na najljepši način…


Današnji program je zgusnut budući da su jučer zbog jakoga vjetra otkazana sva natjecanja. Finale dvojca na pariće je u 16.24 sati.


– Ne spremamo nikakvu posebnu taktiku, ići ćemo kao uvijek – krenuti jako i povesti na početku utrke, slomiti suparnike i osvojiti zlato – poručio je Martin Sinković.


Neka bude tako…



– Često se uhvatim u razmišljanju da jedva čekam taj 12. kolovoza. Dan poslije. Ma kako se završilo. Realno, u malom kalibru spadam u krug favorita i uopće ne znam kako bih se ponašala jer sam itekako dobro svjesna činjenice da u našem sportu status favorita ne znači apsolutno ništa i da je teško bilo što prognozirati – govorila je Snježana prije odlaska u Rio priznavši da će malo olakšanje sigurno predstavljati činjenica da je na toj streljani već pucala.


Drugi razlog zbog kojeg bi vodeća strijelkinja svijeta u trostavu danas mogla biti nešto opuštenija, ako je to uopće moguće u tako velikom trenutku, jest prvi olimpijski nastup u Brazilu. Bez obzira što je zračnom puškom u Pekingu upucala olimpijsku broncu, ona posljednjih godina nije njezin »trade mark«. A ipak je u Riju upucala finale i sjajno sedmo mjesto. I to je razlog za veliki optimizam.


Riječka strijelkinja danas ima priliku ispisati najblistavije stranice hrvatskog sporta, malo je sportaša koji su olimpijsku medalju osvajali na više Igara. I upravo zbog toga Snježani možemo poželjeti samo da joj puška bude mirna i da u 14 sati pronađe pravu koncentraciju i uhvati inspiraciju. Uspije li, postat će inspiracija svima onima što dolaze nakon nje. Ne uspije li, i 12. kolovoza će svanuti novi dan. Sretno, Snježana!