Komentar Orlanda Rivettija

Sarino zlatno koplje bačeno u trnje

Orlando Rivetti

Hajnšek, koji je ostvario najveće čudo, do zlatnog postolja doveo anonimnu curu z Ludbrega, Saru Kolak, morao se zadovoljiti odlikovanjem (Red hrvatskog pletera), predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Hajnšek i Sara su jučer u Celju trenirali, počele su pripreme za novu sezonu. Odsad nastupa kao olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira. Svjesna je da se od nje očekuje nova žetva medalja i rekorda. Visoko je postavila svoj cilj. Bolje rečeno, daleko, na 73 metra. Nije rekla, ali je zamolila da se na dresu HNK Rijeka otisne broj 73, kao što je od vaterpolista koji su joj ponudili kapice, zamolila da to bude s brojem 73...



Deset olimpijskih medalja (pet zlatnih!), pet paraolimpijskih odličja (konačno svi pod istom kapom slave i priznanja!), nevjerojatan je rezultat hrvatskih sportaša na Igrama u Rio de Janeiru. Godina ponosa »kraljice sportova«, atletike. Sandra, Sara i Blanka osvojile su tri medalje.


Koja je njihova težina najbolje oslikava usporedba s Talijanima. Nakon 60 godina ostali su bez ijedne atletske medalje. Predsjednica RH Kolinda Grabar -Kitarović shvatila je značaj tih rezultata i sve pozvala u svoje dvore – na slikanje. Podijelila je malo »teških priznanja«, odlikovala jedne Redom kneza Branimira s ogrlicom, druge Redom Danice hrvatske s likom Franje Bućara (Kolak, Glasnović, vaterpolisti…), a na kraju Redom hrvatskog pletera odlikovan je i Sarin trener, Slovenac Andrej Hajnšek.


U čudesnoj sportskoj noći Hrvatskog olimpijskog odbora priznanja su podijeljena najboljima. Po kategorijama, klasama, zaslugama… Nažalost, u izboru koji se temelji na preciznim kriterijima i tablicama, prednost je dobio – kompromis. U toj prozirnoj igri »nemojmo se nikome zamjeriti«, jedino olimpijsko zlato bez odlikovanja HOO-a (bilo kakvo?) je ono Sare Kolak. Nevjerojatne kopljašice koja je svoju spravu bacila u svemir. U ludoj hrvatskoj noći u Rio de Janeiru. Plakala je Sara, plesala je na tribinama Sandra koja joj je napravila pletenice. Jedina bez – priznanja!




Sandra Perković je najbolja sportašica, Josip Glasnović sportaš, veslači braća Sinković i jedriličari Fantela i Marenić,  najbolji su »par, štafeta ili posada…« Četiri zlata. Peto je Sarino od – kartona. Apsolutno potpisujem da se bira najbolji. Dakle, samo jedan je pobjednik (najbolje zna srebrni Damir Martin u skifu), ali u cirkusu nezamjeranja, tolikih kompromisa, nitko nije imao pravo oduzeti Sari njenih pet minuta slave. U noći zvijezda. Jer, ona je bila – najveća! Čudo iz Ludbrega. S riječkom adresom, na privremenom i povremenom radu u Celju, gdje živi trener Hajnšek.


Priznanja HOO-a kao na nekom seoskom ruskom vašaru s Lenjinovim ordenjem… Posebna je priča s najboljim trenerom. Znate onu o »pomoćniku nosioca spomenice«? U Hrvatskom olimpijskom odboru napravili su presedan, pronašli dva pomoćnika. Tri su, naime, nagrađena trenera. Nikola Bralić je »kralj svih trenera«, a njegovi pomoćnici odabrani su po jedinstvenom kriteriju. Jedan je snažan (Sandrin dečko Edis Elkasević), a drugi iskusan (Edo Fantela, Šimin otac, 40 godina u tom poslu…).


Hajnšek, koji je ostvario najveće čudo, do zlatnog postolja doveo anonimnu curu z Ludbrega, Saru Kolak, morao se zadovoljiti odlikovanjem (Red hrvatskog pletera), predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Hajnšek i Sara su jučer u Celju trenirali, počele su pripreme za novu sezonu. Odsad nastupa kao olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira. Svjesna je da se od nje očekuje nova žetva medalja i rekorda. Visoko je postavila svoj cilj. Bolje rečeno, daleko, na 73 metra. Nije rekla, ali je zamolila da se na dresu HNK Rijeka otisne broj 73, kao što je od vaterpolista koji su joj ponudili kapice, zamolila da to bude s brojem 73…


S dodjele priznanja IAAF u Monte Carlu Sara je posla »selfie« s Norvežaninom Thorkildsenom, dvostrukim olimpijskim pobjednikom. Tako je počela pripreme za Olimpijske igre u Tokiju, za četiri godine, obranu zlata i napad na rekorde… U Rio de Janeiru je bio tek početak Sarina bacanja koplja oko svijeta.


Svi osvajači zlatne medalje su – najbolji sportaši Hrvatske! Na zidu Sarine sobe piše – »Bez borbe nema napretka!«. Ponos je AK Kvarnera i Ludbrega. Riječanka od 16. godine, gimnazijalka i sada studentica Visoke poslovne škole (PAR). Škole koju su  završili Samir Barać, Ana Jelušić, Ivan Vargić, Ivan Krapić… Koplje i knjiga. Na treningu svako jutro u 8,30 sati…


Zlatna djevojka, 21 joj je godina, konačno je sretna, kombinira garderobu traperice-trenirka, dosta je bilo haljina za gala primanja. Na uručenju trofeja Novog lista Ivica Jobo Kurtini svečanu haljinu donijela je sa sobom…