Čelnik rukometaša Zameta

VEDRAN DEVČIĆ: Komadina i Obersnel moraju se više posvestiti sportu, nemaju ni pročelnike za sport!

Igor Duvnjak

Vedran Devčić/S. DRECHSLER

Vedran Devčić/S. DRECHSLER

Svi klubovi, nositelji kvalitete smo zatražili sastanak kod gradonačelnika i čekamo odgovor, zatražit ćemo i sastanak kod župana kako bi se ova priča izvukla na pravi put, a ne da ide putem propasti. Najbolji pokazatelj kako se odnose prema sportu da niti Županija niti Grad uopće nemaju pročelnike za sport koji su izabrani iz sporta. Bojim se da će takva politika presuditi u konačnici riječkom sportu - kaže čelnik Zamećana



RIJEKA Mlada ekipa rukometaša »Zameta« s iskusnim rukometnim znalcem, kormilarom Nedeljkom Lalićem, nakon početnog traženja kursa pronašla je pravi smjer i dobro plovi rutama Premijer lige. Vodstvo kluba je suočeno sa svakodnevnim teškoćama, ali hrabro gleda na sutrašnjicu.


– Iz sezone u sezonu idemo slažući nanovo ekipu – konstatira predsjednik kluba Vedran Devčić, koji je na nedavnoj klupskoj Skupštini započeo svoj novi četverogodišnji mandat na čelu Zamećana. – Obnavljamo sastav, popunjavajući ga sa svojim mladim dečkima, proizvodima »Zametove« škole i škola ovdašnjih županijskih klubova. Iako se koncem svake sezone čuju crni tonovi i upiti u stilu »što će biti s novom sezonom«, ipak iz godine u godinu uspijevamo sastaviti kvalitetnu ekipu. Gledajući sa sadašnje točke gledišta, spreman sam reći da nemamo možda najbolju, ali da imamo najperspektivniju ekipu u proteklih pet godina.


Pojačanja Mladići su još mošt koji treba postati vino, u ovom razdoblju »vrenja« već ostvaruju dobre rezultate.

– Osim u susretu sa »Spačvom«, vodili smo od prve do 50. minute i one izgubljene susrete u početku sezone, izgubili smo u tih posljednjih pet, deset minuta. Neke od tih utakmica su već bile dobijene. Nakon toga smo pojačali momčad s Tinom Lučinom i Filipom Glavašem, bivšim i sadašnjim juniorskim reprezentativcima te iskusnim Nikolom Babićem. Nedavno smo »pomeli« odličnu ekipu »Sesveta«, a pritom se vidjelo da imamo još velike rezerve. Recimo, Patrik Martinović nije dao što može kao ni Matija Starčević, Tin Tomljanović nije ni ulazio u igru, a igrali smo bez pravog lijevog krila.




Poznavatelji rukometa su suglasni da se u »Zametu« pojavila generacija hrvatskih rukometnih dragulja. Osim Tina Lučina, Glavaša, Martinovića, Starčevića, Tomljanovića, tu su i Veron Načinović i Fran Lučin, teško se i najstarijih kroničarima Zamećana sjetiti kada se u prvoj momčadi skupila tako talentirana generacija. Još i koncem prošle sezone se u kuloarima špekuliralo o njihovim odlascima iz Rijeke, što se nije ostvarilo. Sada su na dnevnom redu upiti o novoj sezoni.


Momčadski duh – Mi, nažalost, ne možemo planirati niti gledati dalje od kraja ove sezone. S tim igračima uvijek potpisujemo ugovore na godinu dana, nismo u poziciji za učiniti nešto više. Sada se nadam da ćemo do konca polusezone uhvatiti priključak s klubovima s vrha. Nikada nismo imali perspektivniju ni mlađu ekipu, a nismo nikada imali ni takav duh unutar ekipe. Moramo ih financijski pratiti. Vjerujem da će momčad samo rasti i na kraju ući u Ligu za prvaka te da u njoj nećemo biti »kanta za napucavanje«, što jako puno znači. Tada će na nekim utakmicama biti puna dvorana, a sve to zajedno, što očekujemo da će se stvoriti u ovoj sezoni, vjerujem da će biti dovoljno da se dogovorimo s tim dečkima, da ovdje ostanu barem još jednu sezonu.

Čelnik kluba se nada najboljem, prijatelji kluba i riječkog rukometa žele da mu se nadanja i ostvare.


– Ja sam optimist u smislu da ćemo ovu ekipu, barem u najvećem dijelu, uspjeti zadržati barem još jednu sezonu. Možda odu jedan ili dvojica.


Vedran Devčić je jedan od čelnika istaknutih riječkih klubova koji vode mučnu borbu za sve teže osiguranje nužnih financijskih sredstava.


– Drugi dio cijele ove priče su neminovno i uvijek financije. Nakon nedavne Skupštine kluba ključni ljudi su još jednom na sebe preuzeli odgovornost još jednog mandata. U protekle četiri godine je riješeno jako puno opterećujućih stvari iz prošlosti te smo u sve boljoj situaciji i možemo sve više gledati u budućnost, a ne u prošlost, no stanje je takvo kakvo jest.


Jasno je da novac iz »špine« kao da dolazi na kapaljku.


– Stanje s financijama, kada je riječ o sredstvima iz javnih potreba Grada Rijeke te onima što se dobijajaju od Županije i koja su minimalna, te onima koja se mogu dobiti od gospodarstva, izaziva zabrinutost. Gledajući što se događa s drugim riječkim klubovima, zaista je pitanje opstanka svih nas u formi nositelja kvalitete koji igraju u najvišem rangu natjecanja i ispod kojih su klubovi u nižim rangovima te ekipe mlađih kategorija. Ljudi, koji odlučuju o gradskoj i županijskoj politici, mislim na gradonačelnika Vojka Obersnela i župana Zlatka Komadinu, morali bi više vremena posvetiti sportu. Svi klubovi, nositelji kvalitete smo zatražili sastanak kod gradonačelnika i čekamo odgovor, zatražit ćemo i sastanak kod župana kako bi se ova priča izvukla na pravi put, a ne da ide putem propasti. Najbolji pokazatelj kako se odnose prema sportu da niti Županija niti Grad uopće nemaju pročelnike za sport koji su izabrani iz sporta. Bojim se da će takva politika presuditi u konačnici riječkom sportu.