Start prvenstva

Riječanke na Zametu doživjele prvi prvenstveni poraz: Zamećanke razočarale u obrani i napadu

Igor Duvnjak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Rukometašice »Zameta« nisu složile pobjednički poker na startu prvenstva. Poslije remija s Bjelovarčankama Zamećanke je »krenula karta«, no igračice trenerice Adrijane Prosenjak nisu nakon »Koke«, »A. Sesveta« i »Vranjica« iz špila izvukle i »Split 2010«. Razočarale su u obrani, a pogotovo u napadu, nadigrane su i uvjerljivo poražene. Kao da se nisu znale nositi sa statusom favoritkinja pa su sapletene o brojne slabosti doživjele prvi ovosezonski poraz. Na otvaranju utakmice je dobro djelovala domaća obrana »3-2-1«, ali i gostujućih »6-0«, a domaće su djevojke morale čekati šestu minutu za svoje prvo i jedino vodstvo (2:1) drugim golom Lare Židek nakon dvije početne uspješne intervencije Jelene Piršl. Riječanke, međutim, nisu iskoristile taj zalet zamuckujući stalno u napadu bez pravih odgovora na dalmatinsku zonu te je u 13. minuti kod vodstva Splićanki 4:3 domaća klupa minutom odmora pokušala savjetovati svoje napadačice. Reakcije nije bilo, Dalmatinke su uskoro povećale na 6:3. Lako su održavale razmak pred Riječankama koje kao da su trčale olovnih nogu gubeći se u šumi tehničkih grešaka. Do poluvremena su ih sakupile čak osam.


– Mi jesmo ekipa koja krene malo sporije dok nam suparnice ne pokažu kako se trebamo postaviti i onda odigramo. Tako je bilo na svim dosadašnjim utakmicama. Tako je bilo do 3:1, a onda smo pale – kaže Jelena Piršl. – Trudile se jesmo, ali jednostavno nas nije išlo, niti mene na golu, niti cure u obrani. Nisu bile onako borbene kao prije, a bez toga se ne rađaju ni kontre ni polukontre.


Gošće su ih nadigrale otišavši na odmor sa visokim vodstvom. – Na poluvremenu smo sve bile svjesde svoje igre, nitko nije krivio nikog drugog. Bodrile smo se s mišlju da imamo vremena u drugom poluvremenu nadajući se da ćemo stići zaostatak – rekla je domaća golmanica. Domaća kola su i u nastavku jurila nizbrdo, u 39. minuti kod 16:12 Marta Jurčić nije iskoristila sedmerac pa je Renata Kežić odmah izrekla kaznu, 17:12. I najveći optimisti među domaćim navijačima na tribinama su imali sve manje uporišta za nade u preokret, kod 19:13 nepunih 20 minuta prije kraja Prosenjak je novom minutom odmora pokušala trgnuti svoju neprepoznatljivu ekipu čiji su napadi na zonu »6-0« bili donkihotovski juriši. Riječanke su, doduše, u 48. minuti smanjile na 20:16 ali nisu djelovale uvjerljivo, nitko nije znao ubaciti mjenjač u pravu brzinu za stizanje i pretjecanje Splićanki kojima su uz to suci dozvoljavali dugo držanje lopte i vrebanje prilika za poentiranje koje su se ciklički često pojavljivale s vanjskih pozicija i sa crte. Razlika je samo vrtoglavo rasla pa su se nemoćne Zamećanke počele predavati. Bilo je samo pitanje kojom razlikom će »Split 2010« slaviti uspjeh u Rijeci. – Vjerujem da ćemo se dignuti nakon ovoga – poručila je Jelena Piršl.