Napadi bez pokrića

Proslavljeni čuvar mreže stao u obranu hrvatskih golmana i otkrio ključ utakmice s Francuskom

Igor Duvnjak

Smetaju mi kritike pojedinih medija na račun naših vratara. Naime, vratari su sami, nitko im ne može pomoći. Kod pogotka prvo dođe do greške obrane, a onda do one vratara. U obrani igrač može pomoći suigraču, ispraviti mu grešku, vratar je sam, nitko mu ne može pomoći. On je sam samcat – smatra Matošević



RIJEKA – Riječanin Valter Matošević, nekadašnje trofejno ime »Zameta« i svjetskog rukometa, svjetski prvak i dvostruki olimpijski pobjednik s reprezentacijom Hrvatske, u gustim je redovima ovdašnjih ljubitelja sporta koji drže palčeve izborniku Linu Červaru i njegovim izabranicima u teškim i neizvjesnim susretima na Europskom prvenstvu. Svjestan je njihovih uspona i padova u odgovaranjima na europske izazove, ali se nada i vjeruje da će u pravi čas biti najbolji, počevši od ključne utakmice s Francuskom u srijedu.


– Krenuli smo dobro u prvenstvo, s dvije uvjerljive pobjede nad Srbijom i Islandom. Nakon toga se dogodila Švedska, a nakon tih Šveđana se trebalo vratiti, u tome su igrači uspjeli – konstatira Valter Matošević.


Raskoš u igri


– Bilo je jako teško s Bjelorusijom. Bili smo favoriti u toj utakmici, s druge strane oni su bili rasterećeni, bili su zadovoljni već ulaskom u drugi krug natjecanja. Takve je utakmice najteže igrati. Najvažnije je da smo dobili. Gledaju se bodovi, a ne dojam. Međutim, mogu naglasiti da se u igračima vidjela velika želja, bili su maksimalno motivirani. Došla nam je poslije toga Norveška, aktualni viceprvak svijeta. Tu smo pokazali raskoš u igri. Na kraju krajeva, tu smo ih dobili njihovim oružjem – trkom. Mi smo ih jednostavno pretrčali i zabilježili smo sigurnu pobjedu. To nam otvara put za polufinale, znači da smo još uvijek na tom kolosjeku. Vjerujem da nam je ona stresna utakmica s Bjelorusijom i jedna prava utakmica, ona s Norveškom, otvorila put da vidimo gdje smo, da vidimo da možemo s Francuskom.




Matošević je bio najbolji svjetski vratar, dobro je iskusio iskušenja čuvanja mreže nasuprot najboljim svjetskim šuterima. Osim toga, bio je i trener vratara u reprezentaciji, itekako ima što reći o toj ulozi. Stoga i njega smetaju kritike kojima su s raznih strana tijekom prvenstva bili izloženi hrvatski vratari Mirko Alilović, Ivan Pešić i Ivan Stevanović, na koje je ovaj posljednji odgovorio sjajnom predstavom s Norveškom.


Francuska snaga


– Primjerice, sa Šveđanima smo dobili puno golova iz kontranapada. Napad je činio početničke greške, a Šveđani su potom poentirali. Vratari tu nisu imali prostora da se razbrane. Inače, smetaju me kritike pojedinih medija i portala na račun naših vratara. Naime, vratari su sami, nitko im ne može pomoći. Kod pogotka prvo dođe do greške obrane, a onda do one vratara. U obrani igrač može pomoći suigraču, ispraviti mu grešku, vratar je sam, nitko mu ne može pomoći. On je sam samcat. Bilo je nepotrebno dizati toliku famu oko vratara. Bolje ih je ostaviti na miru da se psihološki koncentriraju. Oni su, naime, sami svjesni kako su i jesu li dobro branili. Nije na nama da sudimo o tome.


Bliži se srijeda kada Hrvatsku čeka do sada najteža utakmica na prvenstvu, ona s najjačim konkurentom, s Francuskom.


– Riječ je o ekipi koja je dugi niz godina u vrhu svjetskog i europskog rukometa. Kod njih dominira isključivo snaga. Sve im polazi od obrane. Imaju fenomenalnog, vrhunskog vratara Gerarda. U obrani moramo veliku pažnju posvetiti Abalouu i Guigouu, desnom i lijevom krilu. Na postavljenu igru, »šest na šest«, mi možemo igrati s njima. Znači, bit svega je da nas ne iskontriraju, da idemo okomito prema golu. U tom slučaju rezultat neće izostati.