Marin Šego

Moramo biti sto posto u utakmici da ne bi bilo nekih problema s Brazilcima

Igor Duvnjak

Marin Šego/Foto REUTERS

Marin Šego/Foto REUTERS

Mislim da svaki koji je ovdje došao nešto očekuje. Mi smo tu došli s jednim ciljem, svaki sigurno priželjkuje da se uzme koja medalja – poručio je vratar hrvatskih rukometaša



RIJEKA Najbolji hrvatski rukometaši u Kölnu nakon Münchena večeras misle nastaviti u ritmu na kojem igraju na ovom Svjetskom prvenstvu, žele nastaviti pobjedničkim taktovima u večerašnjoj prvoj utakmici druge faze natjecanja s Brazilom na koje Hrvatska stiže sa maksimalna četiri boda. Izbornik Lino Červar, koji je u dosadašnjih pet nastupa uspješno pripremao recepte kojima je ostvaren maksimalan učinak, vratio se u Köln, grad koji mu je 2007. godine ostavio gorak okus, kao i njegovom prvom asistentu Davoru Dominikoviću, na ondašnjem Svjetskom prvenstvu. Hrvatska je, kao i sada, onda igrala odlično, ali je u nokaut fazi u četvrtfinalu u dramatičnoj utakmici svladana od Francuske i na koncu je bila petoplasirana iako je imala sjajan omjer pobjeda 9-1!


Želja je nakon dvanaest godina ovog puta se radovati u Kölnu, a Lino se u svom stilu za slasne recepte koristi raznim sastojcima od kojih je jedan vratar Marin Šego, čovjek koji je u proteklim nastupima bio junakom hrvatskih pobjeda. Červar je igrao na provjerenu kartu, upravo je on posljednji izbornik koji je ukazao povjerenje Šegi, koristio ga je u Beču 2010. godine prije svog odlaska iz reprezentacije, kada je Hrvatska odličnim nastupima osvojila srebrnu medalju. Šego, rođen 1985. godine u Mostaru, u karijeri je osjetio mnogo slasti i gorčine. Za njim su sezone u Izviđaču iz Ljubuškog, PPD Zagrebu, poljskoj Wisli, osvojena Liga prvaka s Kielcem kada je u finalu obranio ključni udarac, ali svejedno do sada nije bio u reprezentaciji. Sjajnim obranama je zainteresirao francuski Montpellier za kojega će braniti od iduće sezone, a sada je nakon dugih devet godina čekanja zvučno označio povratak u reprezentaciju, ne manjka tapšanja po leđim i primanja čestitki.


Zaslužene čestitke


– Jesmo, naprimali smo se čestitki proteklih dana, hvala Bogu, tako treba i biti – kaže Marin Šego, itekako smiren u razgovoru kao što mirno djeluje među vratnicama u nadmudrivanju sa suparničkim napadačima. O tome kako i njega hvale ne govori puno, samozatajan je.




– Pa je, čestitaju mi, O.K.


Ova hrvatska reprezentacija je u dosadašnjim nastupima itekako ugodno iznenađenje Svjetskog prvenstva ne samo radi maksimalnog učinka od svih pet pobjeda. Imponirala je mudrom taktikom u napadu, itekako čvrstom obranom koja je u rukometu temelj bez kojeg nema zidanja uspjeha, usput je promovirala i neka nova imena.


– Igrali smo odlično. Stvarno smo sve utakmice odigrali na jako visokoj razini. Obrana je stvarno funkcionirala odlično. Dečki su se zbilja borili svim srcem. Imamo jako dobru sredinu obrane, tu igru u sredini obrane su stvarno odradili na jako visokoj razini i nisu suparnicima dozvolili neke lagane pogotke. Naravno, onda smo i mi na golu uspjeli obraniti dosta lopti.


Za konačni maksimalni prijenos od četiri boda u ovu drugu fazu natjecanja nužna je bila pobjeda nad europskim prvakom Španjolskom. Suparnici su nadigrani, pobjeda je mogla biti i uvjerljivija.


– Što se nadanja niče, nismo baš očekivali da ćemo sto posto pobijediti. Oni su, naime, vrhunska momčad s vrhunskim pojedincima, individualcima. Ali, mi smo odigrali stvarno odigrali disciplinirano od prve do posljednje minute, pridržavali smo se svega što smo se dogovorili i mislim da smo zasluženo pobijedili.


On je u reprezentaciji nakon skoro jednog desetljeća, u momčadi je koja je dosta obnovljena i pritom iskazuje neke svoje specifične odlike.


– Svi o tome bruje, čak i izbornik, o tome da smo se nekako stvarno dosta dobro zbližili. Dobra smo klapa, dišemo zajedno. Mislim da će to samo ići naprijed, da ćemo samo biti bolji i bolji.


Šego i Ivan Stevanović svojim iskustvom i kvalitetom daju itekakav doprinos ovoj hrvatskoj momčadi.


– Imamo važnu ulogu u momčadi. Obojica smo iskusni vratari s dosta obranjenih utakmica iza sebe, mislim da jako dobro funkcioniramo.


Oprez 


Hrvatska je prvim mjestom u B skupini dobila dan odmora više, uz to je dobila i malo više vremena na privikavanje na novu sredinu i pripremanje za nadmetanje sa Brazilom, imenom koje u rukometnom svijetu zvuči egzotično. Suparnici su u ovu fazu natjecanja stigli bez boda, ali sve to zajedno ne mora na terenu ništa značiti, svako podcjenjivanje može imati neželjene posljedice po hrvatske favorite.


– Brazilce moramo detaljno pogledati i analizirati ih, ali je činjenica da su pokazali kako su dosta nezgodna ekipa i da nećemo baš tako lako igrati s njima. Stoga moramo biti dosta oprezni i moramo biti sto posto u utakmici da ne bi bilo nekih problema.


Hrvatska sportska javnost, poslovično velikih apetita, kako prvenstvo odmiče, ima sve veća očekivanja od ove reprezentacije. Momčad je tiho ispračena na Svjetsko prvenstvo, sada se nakon pet pobjeda već priča o polufinalu iako nakon Brazila Hrvatsku očekuju rukometne velesile Njemačka i Francuska.



SKUPINA I (Köln)


Drugi krug: Francuska – Španjolska 33:30, Njemačka – Island 24:19.


Njemačka 3 2 1 0 83:65 5Francuska 3 2 1 0 82:77 5Hrvatska 2 2 0 0 54:46 4Španjolska 3 1 0 2 81:81 2Brazil 2 0 0 2 43:58 0Island 3 0 0 3 71:87 0

Danas: Brazil – Hrvatska (18.00), Island – Francuska (20.30).


SKUPINA II (Herning)


Drugi krug: Tunis – Švedska 23:35, Danska – Mađarska 25:22.


Danska 3 3 0 0 91:70 6Švedska 3 3 0 0 95:77 6Norveška 2 1 0 1 60:54 2Egipat 2 0 1 1 54:57 1Mađarska 3 0 1 2 82:88 1Tunis 3 0 0 3 69:105 0

Danas: Mađarska – Tunis (18:00), Norveška – Egipat (20.30).



– Prvenstvo se tek sada zahuktalo. Te dvije iduće utakmice će vjerojatno odlučivati. Opet, znamo kakvi su nam protivnici. U ovom kratkom odmoru se kao prvo trebamo probati regenerirati i odmoriti i onda ćemo vidjeti što će biti dalje.


Igrači se ne zaliječu sa bombastičnim najavama, ali svaki sportaš u sebi mašta o velikim dosezima, medaljama i usponu na pobjedničko postolje.


– Mislim da svaki koji je ovdje došao nešto očekuje. Mi smo tu došli s jednim ciljem, svaki sigurno priželjkuje da se uzme koja medalja – poručio je Marin Šego.


Utakmica Hrvatska – Brazil se igra danas u 18 sati.