Novi izazov

“Kauboji” večeras protiv Srbije: ‘Cilj je otputovati u Beč bez poraza i ozljeda’

Igor Duvnjak

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Najvažnije je da odemo zdravi u Beč jer nas tamo čeka još dosta iskušenja. Dug je put pred nama, ne smijemo se zanositi - upozorava izbornik Lino Červar



Hrvatska rukometna reprezentacija se na otvaranju Europskog prvenstva ponašala u skladu uvijek one dobrodošle pouke naših starih, »po onoj što možeš obaviti danas, ne ostavljaj za sutra«. Uhvatila je zalet u toj svojoj prvoj utakmici skupine A u Grazu, kada je superiornom igrom u nastavku razoružala Crnogorce, a na krilima tog leta je navodno »oštrozube« Bjeloruse pretvorila u miroljubive suparnike koji kao nemoćne žrtve samo čekaju hrvatsku egzekuciju. Stoga je reprezentaciji jučer u Grazu bilo ugodno pojaviti se na pressici komentirajući uspjehe koji su putovnica za drugu fazu natjecanja. a da stvar bude bolja u »viši kat« europskog rukometa, na novu ljestvicu Hrvatsika stiže sa maksimalnim učinkom u ovom hrvatskom raspletu prve faze prvenstva »kao iz snova« uoči večerašnje utakmice sa Srbijom.


Utakmica po utakmicu


– Neki su bili veliki skeptici uoči našega nastupa na EURO-u, ali mi smo se dizali kroz utakmice – rekao je trofejni izbornik Hrvatske Lino Červar uoči večerašnjeg dvoboja sa Srbijom. – Hrvatska je prvi cilj ispunila. Kao pobjednik skupine s dva boda odlazimo u Beč. To je maksimalno što smo mogli. Preostaje nam još utakmica protiv Srbije. Neovisno o svemu dosad postignutom, cijenim i poštujem reprezentaciju Srbije, koja ima više od jednog dobrog pojedinca. Pogledajte samo Cupara, Ivaniševića, braću Pirić, Radivojevića, Marsenića, Sretenovića, malog Vujića… Nije nam svejedno kako ćemo završiti ovaj dio turnira u Grazu, ali svakako ćemo malo gledati kako da one najangažiranije igrače kod nas malo sačuvamo.


Izbornik i njegovi igrači su uoči posljednjeg večerašnjeg nastupa u skupini u ugodnoj poziciji kada im nad glavom ne visi nikakav imperativ rezultata. Istina je da bi Hrvatska htjela i večeras nastaviti započeti niz pobjeda na ovom kontinentalnom nadmetanju, ali smo sa druge strane dojma da je u ovaj čas mnogo bitnije pokušati sačuvati sve svoje iole bitnije igrače jer je put do kraja nadmetanja jako dug i posut brojnim zamkama, umor je jedan od faktora koji će biti sve to važniji kako se EURO bude više bližilo svojem kraju.




– Želimo iz Graza otići neporaženi, ali istovremeno i sačuvati glavne igrače – nastavlja Červar. – Najvažnije je da odemo zdravi u Beč jer nas tamo čeka još dosta iskušenja. Dug je put pred nama, ne smijemo se zanositi. Idemo igrati protiv reprezentacija koje imaju visoke ambicije. Neće nam biti lako. Inače, mi sada moramo razmišljati o trenažnom procesu za ovo sve razdoblje. Dan prije utakmice sa Srbijom je tako bilo malo duže spavanje, neki su išli u šetnju. Poslijepodne smo krenuli u trenažni proces, riječ je o posebnom fitness treningu gdje su bila kardio vježbanja, izdržljivost i snaga. I na sam dan utakmice trening je ujutro, utakmica je navečer. Imali smo jedan taktički trening i spremanje za Srbiju. Nastojat ćemo da ravnomjerno postavimo igru, da ovi koji su manje igrali više igraju. Računamo i te dodatne slobodne dane koje imamo, ali moramo ih dobro isplanirati. Pokušat ćemo sve obuhvatiti u tim pripremama kako bismo se što bolje pripremili za drugi krug. Radit ćemo kao i dosad, utakmicu po utakmicu.


Timski pristup


U momčadi prema izbornikovim riječima vlada uvijek nužan duh zajedništva.


– Djelujemo kao tim bez obzira na to što imamo mozaik, iskusne igrače koji su prošli sve i svašta i mlađe koji tek ulaze u reprezentaciju. Moram vam otkriti i da je Šarac ozlijeđen, otišao je na pregled i čekamo dijagnozu. Osjeća bolove u koljenu.Kad govorimo o ostalim igračima koji su s Bjelorusijom dobili priliku, pokazalo se da im nije jednostavno igrati u takvom ambijentu. Ni ovi iskusni nisu ostali ravnodušni prema publici koja nas je nosila i bila nevjerojatna. Bilo je stvarno specifično, svi su imali tremu. Promašivali smo neke šanse iz želje za dokazivanjem. Zadovoljan sam i s mlađima jer su se dobro ukomponirali kao tim. Djelujemo pozitivno, obiteljski, neovisno o iskustvu igrača. Nemam primjedbi i vjerujem u njih. Što se tiče nastavka natjecanja snimamo sve i analiziramo. Istina, otvorio nam se ždrijeb, ali mi smo morali biti pravi. Pomno pratim što se događa, snimam i analiziram, znate da sam ja analitičan, ali isključivo kroz trenažni proces i pripremu se ekipu možemo spremiti. Puno smo analizirali protivnike i to baš zadovoljilo kako smo reagirali na neke situacije protiv Bjelorusa. Vidio sam tu recimo Austriju koja je pobijedila Češku s dosta dobrom igrom. Tamo još nije odlučeno tko će dalje, a uz Makedonce sve ih treba respektirati. Očekujem Njemačku i Španjolsku iz skupine C. Što se nas tiče i u grupi smo na papiru bili favoriti i imali laganu skupinu. No da nismo bili ozbiljni i tako se postavili, tko zna što bi tu bilo. Jest, otvorilo nam se, ali mi moramo kroz igru pokazati da smo pravi. Zato moramo napraviti sve da ostanemo zdravi i na okupu.


Hrvatska je s Bjelorusijom imponirala čeličnom, zonom »5-1« na čelu sa Domagojem Duvnjakom, iza koje je budan bio i njezin prvi golman Marin Šego.


– Srbija ima dobre skakače i šutere, ali mi igramo dobro u obrani. Ovakve utakmice imaju dodatan naboj htjeli mi to ili ne. Mi ćemo sigurno dati sve od sebe da pobijedimo – poručio je zapaženi hrvatski golman.