EP u rukometu

Hrvatske rukometašice danas protiv Rusije otvaraju Europsko prvenstvo

Igor Duvnjak

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Sve reprezentacije imaju kvalitetu, trenutačni rejting je na njihovoj strani, dok mi nemamo ni jednu medalju. Bilo bi suludo govoriti da smo mi favoriti kao i da idemo na izlet – kaže Goran Mrđen, izbornik ženske rukometne reprezentacije



Hrvatska ženska rukometna reprezentacija će u švedskom Helsinborgu na Europskom prvenstvu, od danas kada u svojoj D skupini od 18.30 sati igra protiv Rusije, pa idućih dana barem nakratko izaći iz sjene »velikog brata«, muške reprezentacije koja se naosvajala medalja na najvećim natjecanjima.


U završnim pripremama u dva navrata je nadmašila susjede iz Crne Gore, jednom Japan zagrijavajući motore za teško ostvarive željene letove u Skandinaviji. U toj skupini su osim Ruskinja još Norvežanke i Rumunjke, što dovoljno govori o težini zadaća izabranica izbornika Gorana Mrđena, koji na raspolaganju nema tri prve vratarke, ozlijeđene Grubišić, Batinović i Kapitanović. Srećom, nekako su osposobljene bitne igračice kao što su Penezić i Čović. Premijera s aktualnim olimpijskim pobjednicama, izabranicama trofejnog stručnjaka Evgenija Trefilova, prva je postaja na ionako teškom hodu kroz skupinu.



Skupina A




Švedska, Srbija, Španjolska, Slovenija


Skupina BNizozemska, Francuska, Njemačka, Poljska Skupina CCrna Gora, Mađarska, Danska, Češka Skupina DHrvatska, Rusija, Norveška, Rumunjska

Prve tri reprezentacije iz svake skupine idu dalje prenoseći bodove i formiraju dvije skupine po šest ekipa. Križaju se skupine A i B te C i D. Dvije prvoplasirane reprezentacije iz druge faze natjecanja ulaze u polufinale.



Korak po korak


– Sve reprezentacije imaju kvalitetu, trenutačni rejting je na njihovoj strani, dok mi nemamo ni jednu medalju. Bilo bi suludo govoriti da smo mi favoriti kao i da idemo na izlet – kazao je hrvatski izbornik u očekivanju prvog nastupa u Švedskoj. – Idemo se potući, trebamo igrati utakmicu po utakmicu i gledati gdje će nam se ukazati šansa. Nadam se da smo svi spremni i da se ozljede neće ponoviti. Sve pripremne utakmice smo dobro odigrali, nismo igrali na rezultat iako smo pobjeđivali, a u svim su utakmicama igrale sve igračice, iako zapravo ni jedan susret nismo odigrali u kompletnom sastavu. Napravili smo što smo htjeli napraviti i nadam se da je to to.



Vratarke: Marina Razum (Lokomotiva), Gabrijela Bešen (Sesvete)Lijeva krila: Ekatarina Nemaškalo (Podravka), Paula Posavec (Zrinski)Lijeve vanjske: Andrea Penezić (Vardar), Ćamila Mičijević (Dunaujvaros), Marijeta Vidak (Podravka) Srednje vanjske: Sonja Bašić (VAC), Valentina Blažević (Krim)Desne vanjske: Žana Čović (Zaglebie), Dora Krsnik (Podravka)Desna krila: Nataša Janković (Ardesen), Nikolina Zadravec (Podravka)Kružne igračice: Vesna Milanović Litre (Krim), Andrea Čović (Vardar), Ana Debelić (Podravka)


Sonja Bašić je bila zadovoljna obrambenim učinkom svoje ekipe u pripremnim ogledima, to međutim treba ponoviti u nadmetanjima za bodove s vrlo jakim konkurentkinjama.– Trebamo odigrati tu obranu kako spada i vidjeti možemo li pobijediti – rekla je srednja vanjska igračica u Mrđenovoj postavi. – U svaku utakmicu trebamo ući maksimalno i dati sve od sebe.


Rusija – Hrvatska (danas, 18.30)Hrvatska – Norveška (srijeda, 20.45)Rumunjska – Hrvatska (petak, 18.30)


O nužnosti pružanja maksimuma uopće ne treba dvojiti, uostalom pitanje je koliko će i to biti adekvatan odgovor teškim izazovima koji će stizati svaki drugi dan. Poslije olimpijskih pobjednica u srijedu se igra protiv Norvežanki, čija je lista medalja duga kao trakavica. Cure iz zemlje što je velesila ovog sporta su aktualne europske i svjetske prvakinje, Europska prvenstva su im kao privatna zabava. Na jedanaest održanih kontinentalnih smotri uzele su čak šest naslova prvakinja. Golgeterica Nora Mork i prijateljice su u biti favoritkinje gdje god zaigrale.


Surova realnost


U trećem nastupu s Rumunjkama u petak eventualni uspjeh koji bi omogućio željeni proboj u drugi krug natjecanja je najizgledniji, premda je i ovaj uspon vrlo strm. Suparnice su trećeplasirane na prošlom Svjetskom prvenstvu, njihov »CSM« iz Bukurešta je prvi u Europi, imaju Cristinu Neagu, lani proglašenom najboljom na svijetu po izboru Svjetske rukometne federacije i talentiran »novi val« tamošnjeg ženskog rukometa.


– Mislim da moramo stvarno biti realne, da je skupina prejaka i premoćna. Tu su Norvežanke, Ruskinje i Rumunjke. Znamo da su Ruskinje olimpijske pobjednice, o Norveškoj da i ne govorimo, tako da smo svjesne jačine grupe – oslikala je odnose snaga hrvatska kružna igračica Vesna Milanović – Litre. Ona i suigračice žele prekinuti neugodnu tradiciju. Hrvatska na prošla dva EP-a nije prošla prvi krug, hrvatske rukometašice s posljednja dva kontinentalna nastupa imaju samo dvije pobjede. – Na nama je stvarno da se bacamo na glavu pa što bude.


Koliko će to biti dovoljno za jedno od tri mjesta i igranje u drugom krugu, vrlo je otvoreno pitanje na koje će reprezentacija davati odgovore tijekom tjedna.