SP u rukometu

FURIOZNI KAUBOJI Hrvatska srušila prvaka Europe, nosi četiri boda u drugi krug!

Igor Duvnjak

Domagoj Duvnjak/Foto REUTERS

Domagoj Duvnjak/Foto REUTERS

Hrvatska je zablistala sa europskim prvacima Španjolcima, totalno ih je nadigrala i nakon blistave pobjede 23:19 odlazi u drugu fazu natjecanja u Koelnu kao prvak skupine B s četiri boda na kontu.



MUNCHEN Utakmica 5. kola B skupine Svjetskog prvenstva rukometaša Hrvatska – Španjolska 23:19 (13:10). Olimpijska dvorana u Münchenu. Gledatelja 12.000. Suci Gjeding, Hansen ( Danska). 


HRVATSKA: Stevanović, Duvnjak 2, Stepančić 3, Vida, Horvat 8 (5), Karačić, Blažević, Štrlek, Musa 6, Cindrić 1, Mandić 2, Kozina, Vranković, Šipić 1, Šego, Bičanić.


ŠPANJOLSKA: Gurbindo 1, Fernandez, Entrerrios 3, A. Dušebajev 2, Sarmiento 3, Anguinagalde 1, Canellas 1, Morros, Gomez, Arino 1, Guardiola, Vargas, Coralles, Sole 5 (2), Figueras 2, D. Dušebajev.




Isključenja: Hrvatska 4, Španjolska 2 minute. Sedmerci: Hrvatska 5 (5), Španjolska 2 (2).


Hrvatska je zablistala sa europskim prvacima Španjolcima, totalno ih je nadigrala i nakon blistave pobjede 23:19 odlazi u drugu fazu natjecanja u Koelnu kao prvak skupine B s četiri boda na kontu. Igrači izbornika Lina Červara su nakon nekoliko početnih izjednačenja od sredine prvog dijela do kraja utakmice totalno kontrolirali igru u obrani i u napadu, stalno su vodili i na koncu su uz brojne bučne navijače profeštali veliki uspjeh. Izvrsni Marin Šego s 12 obrana, koji je dao početni vjetar u leđa momčadi, i suigrači su se imali čemu radovati nakon svog odličnog izdanja.


Brojni hrvatski navijači su vidjeli sjajno, razigrano lice svojih ljubimaca do odlaska na odmor. Sjajni golman Marin Šego i igrači ispred njega su i u obrani i u napadu postavljali Španjolcima takve zagonetke da su ovi nemoćni u puno navrata bili jednostavno »bez teksta«. Vrijedi to naročito za dugo razdoblje nakon sredine poluvremena kada je hrvatska zona, prvo »6-0«, pa onda lukavim potezom izbornika Lina Červara izmijenjena u »5-1« s isturenim Davidom Mandićem. U silovitom naletu razigrani Zlatko Horvat, Igor Musa i društvo su samo nizali golove, ostvarili su seriju čak 6:0 kao da ne igraju s europskim prvacima nego s nekim nedoraslim suparnikom, te je do 26. minute španjolsko vodstvo 7:6 nestalo kao list odnesen na vjetru. Hrvatska je golom Horvata povela 12:7. Tek nakon toga je došlo do malog popuštanja, toliko da su suparnici donekle smanjili štetu, Hrvatska je vodila 13:10 uz već osam obrana poslovično sjajnog golmana Šege.


Niti u nastavku Španjolska nije nalazila recept za veliki preokret, koji joj je protekom minuta bio sve nedohvatljiviji. Vrijeme je radilo za Hrvatsku, a očajnički pokušaji suparnika su se pretvarali u besplodne nalete dok je Hrvatska ljubomorno čuvala stečeni kapital, koji je konačno oplodila u uspjeh i sa maksimalna četiri boda je u drugoj fazi natjecanja.