Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1n
Sutra: 2° 2° 1n
24. veljače 2019.
Mjesto sreće

Rio za pamćenje: Dva zlata, dva srebra i bronca

Stolnotenisko zlato - Sandra Paović / Foto Reuters
Stolnotenisko zlato - Sandra Paović / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2016. u 11:00 2016-09-19T11:00:19+02:00

Bile su to uspješnije Igre nego prije četiri godine u Londonu kada smo osvojili pet medalja, ali nismo imali niti jedno zlato – kaže Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

RIO DE JANEIRO Od hrvatske samostalnosti Olimpijske igre u Rio de Janeiru bile su najuspješnije za hrvatske sportaše, a Rio se pokazao sretnim i za hrvatske sportaše s invaliditetom. Olimpijci su u Rio de Janeiru osvojili rekordnih deset medalja, od čega pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane, dok su za hrvatske sportaše s invaliditetom Paraolimpijske igre u Riju bile druge najuspješnije u povijesti Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO). Hrvatski paraolimpijci osvojili su pet odličja, od čega dva zlata, dva srebra i jednu broncu. Uspješniji su bile tek u Pekingu 2008. godine gdje su osvojili tri zlata i srebro.

Hrvatska u Riju

2 zlata (Mikela Ristiski, dalj, Sandra Paović, stolni tenis)

2 srebra (Zoran Talić, dalj, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, stolni tenis)

1 bronca (Velimir Šandor, disk)

– Možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima naših sportaša. Osvojili smo pet medalja, od čega dva zlata. Imali smo još nekoliko dobrih plasmana. Blizu odličja smo bili u judu i streljaštvu te u nekim atletskim disciplinama – kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić. – Bile su to za nas uspješnije Igre nego prije četiri godine u Londonu kada smo također osvojili pet medalja, ali nismo imali niti jedno zlato.

Kovačić je naglasio da je u Riju nastupila pomlađena hrvatska reprezentacija od koje se u budućnosti očekuju veliki rezultati.

Hrvatska na POI

2016. Rio de Janiero 19 sportaša - 2 zlata, 2 srebra, bronca

2012. London 25 sportaša - 2 srebra, 3 bronce

2008. Peking 25 sportaša - 3 zlata i srebro

2004. Atena 17 sportaša - 4 bronce

2000. Sydney - 15 sportaša bez medalje

1996. Atlanta - 5 sportaša bez medalje

1992. Barcelona - 6 sportaša bronca

Najuspješniji su bili atletičari s tri medalje, zlato je osvojila Mikela Ristoski u skoku udalj, Zoran Talić je u istoj disciplini bio drugi, dok je Velimir Šandor osvojio treće mjesto u bacanju diska.

– Popunili smo jedan komplet medalja što nam daje zadovoljstvo. Neki sportaši su nas iznenadili kvalitetom svojih rezultata, neki, nažalost, nisu ostvarili svoj maksimum zbog ozljeda i drugih okolnosti. Ukupno gledano, ne možemo biti nezadovoljni nastupom naših atletičara u Riju – kazao je izbornik atletske reprezentacije Tomislav Krističević te dodao da raduje činenica što se u odnosu na London pojavio jedan broj novih i mlađih atletičara.

– To nam daje nadu da ćemo i u budućnosti imati kvalitetne rezultate. Pojavljuje se još mlađih atletičara i to je jako dobro – rekao je Krističević.

Poginuo iranski biciklist

Iranski biciklist Bahman Golbarnezhad (48) poginuo je nakon pada za vrijeme cestovne utrke na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Prema prvim informacijama Iranac je stradao prilikom spusta niz brdo, a u nesreći je slomio vrat i usprkos brzoj intervenciji liječnika nije preživio. Zasad nema drugih detalja o nesreći koja je uzdrmala paraolimpijsku obitelj u Rio de Janeiru.

Golbarnezhad je bio jedini iranski biciklist u Riju, a prije nekoliko dana je osvojio 14. mjesto u utrci na kronometar. Bile su ovo njegove druge POI nakon što je nastupio u Londonu prije četiri godine.

Start cestovne utrke bio je na plaži Pontal, a veći dio rute bio je kao i za vrijeme olimpijske utrke koja je bila iznimno teška i zahtjevna.

Raduje što je stolni tenis osvojio svoje prve medalje. Sandra Paović je bila zlatna u singlu, dok su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile drugo mjesto u ekipnoj konkurenciji, čime su se upisale u povijest hrvatskog sporta osoba s invaliditetom kao osvajačice prvog ekipnog odličja na paraolimpijskim igrama. Sve dosadašnje medalje osvojene su u pojedinačnoj konkurenciji.

– Hrvatski stolni tenis je ostvario povijesni uspjeh u Rio de Janeiru. Svi u reprezentaciji smo oduševljeni i presretni. Posebno me raduje što smo osvojili prvu medalju u ekipnoj konkurenciji – naglasio je izbornik stolnoteniske reprezentacije Emil Gubica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!