Kreće nova sezona

Vargon bitno oslabljen, Lovranu cilj ostanak u Prvoj boćarskoj ligi

Denis Frančišković

Boćari Vargona/I. TOMIĆ

Boćari Vargona/I. TOMIĆ

Otišla su nam dva brzinca Kraljić i Načinović, dva svjetska prvaka do 23 godine. No, »Vargon« je »Vargon«, uvijek teži dobrim rezultatima – kaže trener boćarske družine s Podvežice Čedo Vukelić



RIJEKA Danas, prve subote u studenom, oživjet će jogovi diljem Hrvatske, starta najelitnije domaće boćarsko natjecanje, a samim time i jedno od ponajboljih u svijetu. Hrvatski boćari tradicionalno su navikli domaću javnost na uspjehe i medalje s međunarodnih natjecanja, a ništa manje uzbudljivo ne bi trebalo biti niti u domaćim prvoligaškim okršajima.


»Zrinjevac« brani naslov, Rijeka tradicionalno ima svog aduta u »Vargonu«, boćarskoj družini s Podvežice, dok je novi prvoligaš »Lovran«. Nakon osnovnog dijela prvenstva drugi put će se igrati novouvedeni Final Four, a mogućnost domaćinstva i organizacije ovoga je puta ostavljena i drugim klubovima, ne samo domaćinu.


– U ligu krećemo jako oslabljeni, otišla su nam dva brzinca Bruno Kraljić i Mateo Načinović, dva svjetska prvaka do 23 godine. Karijeru nastavljaju u talijanskom »Ponteseu«, a Saša Grgantov u »Muggiji«. Vratili su nam se Joško Buterin i Alen Šestan iz »Marinića«, a došao je i jedan perspektivni mladi igrač Vedran Glavić iz Ročkog Polja. Iz druge naše ekipe povukli smo Alena Čajića i Frana Jakominića. Marin Vrljić je pak otišao u redove »Marija Gennarija« – otkriva »krvnu sliku« momčadi Čedo Vukelić, trener, alfa i omega onog što se događa na jogima Podvežice.


Alen i Joško




U novonastaloj situaciji više je nego vidljivo da su Riječani ostali »kratki« u brzinskim disciplinama, što će biti jako teško nadoknaditi.


– Oslabljeni smo u tehničkim disciplinama, pogotovo u brzincima i štafeti. Dečki moraju napredovati, ali teško će to ići odjednom, teško će svladati disciplinu koju nisu igrali. U klasici smo jači nego prošle sezone, Alen i Joško dva su dobra klasičara. Oba su već bila kod nas, Joško je tu praktički odradio kompletan juniorski staž. Tu očekujem da ćemo pružiti više nego prošle sezone – priželjkuje Vukelić.


Nije oslabljen samo »Vargon«. I »vrtlari« su ostali bez dva klasna igrača koja su krenula put »čizme«. No, bit će jači klubovi iz Dalmacije.


Lovran za ostanak


– »Zrinjevac« je također oslabljen, otišla su im dva važna igrača u Italiju, Marino Milićević i Marin Ćubela. Posebno se nisu pojačavali, tako da očekujem izjednačeno prvenstvo. Dosta momčadi će konkurirati za gornji dio ljestvice. »Vargon« je »Vargon«, uvijek teži dobrim rezultatima, nadam se da ova ekipa može dosta i da ćemo se boriti za vrh. Dosta su se pojačali klubovi iz Dalmacije, »Metković«, novi prvoligaš, u brzinskim je izbijanjima doveo dva BiH reprezentativca, Antu i Andriju Ćorluku, a tu je i Luka Gašpar, mladi perspektivni igrač. »Sokol« je standardno dobra ekipa… Mi sada krećemo s mladim snagama i popunjavamo se iz naše druge ekipe. Nadam se da će dečki iskoristiti prigodu i pružiti dobre igre – zaključuje Vukelić.



»Lovran«, klub bogate tradicije, koji je već dva puta igrao domaću Prvu ligu, a 1979. godine bio i viceprvak Jugoslavije, ima očekivan cilj – ostati među najboljima.


– Čeka nas bitka za ostanak. Za Drugu ligu smo prejaki, a za Prvu možda malo preslabi. »Gorčina«, »Metković« i mi borit ćemo se za očuvanje statusa. Naš budžet je oko sto tisuća kuna, a od boljih pola milijuna. To sve govori – kaže Anton Bučević, igrač i trener »Lovrana«.


Vargon


Sastav: Davor Jelovica, Dario Pavia, Alen Šestan, Siniša Juretić, Joško Buterin, Antonio Prlaguzić, Kristijan Prodan, Dario Juričić, Vedran Glavić, Karlo Vukelić, Alen Čajić, Alen Dretvić, Fran Jakominić. Trener: Čedo Vukelić.


Lovran


Sastav: Nevio Lazarić, Ivan Žigulić, Mladen Žigulić, Slavko Olić, Siniša Brkljača, Kristijan Kusturin, Emilio Bošković, Albert Ivančić, Boris Kršanac, Marko Bradičić, Vlatko Miočić, Danijel Beganović, Dario Beganović. Trener: Anton Bučević