SP u prikoličarima

Svjetski asovi isprobali novi asfalt, prva utrka od 14 sati

Miroslav Krpan

Današnji program starta treninzima od 8 sati, da bi prva bodovna utrka krenula u 14 sati. Zasigurno najzanimljiviji dio dana je »sprint« utrka prikoličara u 17.20 sati. 



GROBNIČKO POLJE Prvi od tri dana najznačajnije motociklističke priredbe na automotodromu Grobnik, »FIM Sidecar World Championship«, u organizaciji MK »Kvarner« i Automotodroma Grobnik protekao je uz promjenjive vremenske uvjete, prijepodnevno sunce i suhu stazu, poslijepodne oblačno vrijeme i mokru stazu, povremeno i uz jači, srećom, kratkotrajni pljusak. Bila je to prigoda da gotovo 140 motociklista iz 15-tak zemalja isproba svoje strojeve u različitim uvjetima, ali najveći dio njih i po prvi put na novoj asfaltnoj podlozi grobničke staze. Ako je suditi po prvim dojmovima, oduševljenje je prisutno kod svih pa to daje nadu da će u današnje i nedjeljno poslijepodne padati novi rekordi. Ova priredba posebno je privlačna zbog glavnih zvijezda, to su svjetski asovi motociklističke »Formule 1« na tri kotača. Stiglo je 12 timova, što je na određeni način i prosjek sudjelovanja u ovogodišnjem SP-u. Tri su tima koji upravo na Grobniku mogu, utrku prije kraja, osigurati naslov svjetskih prvaka.


Britanci


Uoči bodovnih vožnji Britanci Tim Reeves i Mark Wilkes (Yamaha Adolf RS) imaju prestižni 51 bod prednosti ispred još jedog britanskog tima, braće Bena i Thomasa Birchalla (Yamaha LCR), koji su uz samo jednu pobjedu ove sezone drugi, dok samo bod iza njih zaostaju Finci Pekka Päivärinta i Jussi Veräväinen (Honda LCR), s dvije pobjede ove godine. Tim Reeves 11 je godina rekorder grobničke staze u kategoriji motocikli s prikolicom u vremenu 1:30,802 minuta i prosjekom 165,247 km/sat. No, u prvim »suhim« prolascima stazom vremenom 1:31,152 minuta najbolji su bili Birchalli, dok je Reeves zaostajao samo 902 tisućinke sekunde. Treći su vrijeme imali Finci. Samo pola sekunde slabije vrijeme od rekordnog (ostvarenog s motociklom od 1000 ccm) garantira spektakl i izvrsnu priredbu. Na kišom natopljenoj stazi najbolji su prolaz, 1:40,747 minuta, upisali Britanci Lewis Blackstock i Patrick Rosney (Suzuki LCR). Poneki prolasci pod kišom nalikovali su glisiranju uz oblake kapljica iza tri brza kotača i dva hrabra vozača.


Bogat program


Svjetskim prikoličarima, u sadržajnom i bogatom programu, priključit će se i motoristi na dva kotača u okviru bodovanja FIM Europe Vintage Championship, International Grand prix 125 GP i 250 GP, Alpe Adria Championship classic i oldtimer te Prvenstva Hrvatske za sve sportske i povijesne klase.




Na dva kotača veliki je broj oldtimera i classic motocikala, a velika očekivanja su za novim pobjedama jednog od najbolji u okviru Alpe Adria, hrvatskog asa Karlovčanina Zorana Salopeka, višestrukog AAC i hrvatskog prvaka koji brani boje domaćina MK »Kvarner«.


U sportskim klasama hrvatskog prvenstva lider sezone i gotovo sigurni državni prvak klase 1000 SST Dario Horvat (1.HMK Zagreb) na Yamahi je već prvim treninzima konkurenciji pokazao tko je »gazda« u kući. U klasi 600 SST svi verificirani nisu izišli na stazu, ali najbrže je krug Grobnikom prolazio poznati novinar Zagrepčanin Loris Majcan (Yamaha), ništa manje uspješan i na stazama. Ipak vrijedi sačekati njegov ogled s Ivanom Viškom (Kawasaki).


Današnji program starta treninzima od 8 sati, da bi prva bodovna utrka krenula u 14 sati. Zasigurno najzanimljiviji dio dana je »sprint« utrka prikoličara u 17.20 sati. Ulaznice za dva dana su po 50 kuna, a prihod će biti donacija riječkoj Dječjoj bolnici Kantrida.