ZOI 2018.

Šveđanka Nilsson i Norvežanin Klaebo najbrži u sprintu

Hina

Šveđanka Stina Nilsson / Reuters

Šveđanka Stina Nilsson / Reuters



PJONGČANG Šveđanka Stina Nilsson i Norvežanin Johannes Hoesflot Klaebo osvojili su naslove olimpijskih pobjednika u skijaškom trčanju u disciplini sprint klasičnom tehnikom na ZOI u Pjongčangu.


Nilsson (24) je dominirala natjecanjem skijašica, ostvarila je najbolje vrijeme u kvalifikacijama, pobijedila je u svojim skupinama i u četvrtfinalu i u polufinalu te sve okrunila uvjerljivim nastupom u finalu prošavši ciljem sa 3.03 sekunde prednosti ispred srebrne Norvežanke Maiken Caspersen Falle (27) odnosno 3.37 sekundi ispred brončane Ruskinje Julija Bjelorukove (23).


Za Nilsson je ovo prva zlatna medalja s velikih natjecanja u karijeri, dosada je imala četiri srebra sa svjetskih prvenstava te broncu iz ekipnog sprinta sa ZOI otprije četiri godine u Sočiju.




Falla nije uspjela obraniti naslov olimpijske pobjednice osvojen u Sočiju, no tada se ova disciplina trčala slobodnom tehnikom koja je njezina jača strana što je potvrdila i na prošlogodišnjem SP na kojemu je također bila zlatna u sprintu slobodnom tehnikom.


Za mladu Bjelorukovu ovo je prva individualna medalja u karijeri.


Vodeći skijaš u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa ove sezone Klaebo (21) je nakon razočaravajućeg 10. mjesta u skiatlonu u nedjelju u sprintu opravdao očekivanja i stigao do svog prvog olimpijskog zlata. On je u kvalifikacijama ostvario drugo vrijeme, no potom je pobjeđivao u svojim skupinama kako u četvrtfinalu tako i u polufinalu, dok je u finalu ciljem prošao sa 1.34 sekunde ispred srebrnog Talijana Federica Pellegrina (27), inače aktualnog svjetskog prvaka u sprintu, koji je u foto-finišu za dvije stotinke nadmašio brončanog Rusa Aleksandra Bolšunova (21). Finac Ristomatti Hakola (26), koji je bio najbrži u kvalifikacijama te u svojoj polufinalnoj skupini, ostao je bez snage za finale u kojemu je završio kao posljednji, šesti.


U kvalifikacijama nastupilo je i troje hrvatskih predstavnika, Vedrana Malec i Gabrijela Skender zauzele 64. i 65. mjesto u konkurenciji skijašica, dok je Edi Dadić bio 69. kod skijaša.


REZULTATI FINALA,


ŽENE:


1. Stina Nilsson (Šve)             3:03.84


2. Maiken Caspersen Falla (Nor)         3:06.87        


3. Julija Bjelorukova (Rus)  3:07.21        


4. Natalija Neprijajeva (Rus) 3:12.98        


5. Hanna Falk (Šve)               3:15.00        


6. Jessica Diggins (SAD)            3:15.07     


MUŠKI:         


1. Johannes Hosflot Klaebo (Nor)        3:05.75


2. Federico Pellegrino (Ita)          3:07.09        


3. Aleksandar Bolšunov (Rus) 3:07.11        


4. Pal Golberg (Nor)              3:09.56        


5. Oskar Svensson (Šve)            3:13.48        


6. Ristomatti Hakola (Fin)           3:26.47