Skok udalj

Ristoski: Nisam razmišljala o zlatu

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Prije početka natjecanja bila sam nervozna, no kada je krenulo natjecanje super sam se osjećala. Iz skoka u skok sam bila sve bolja i bolja. Sada se želim odmoriti, malo prošetati po Riju – kaže Mikela Ristoski, koja je slavila osobnim rekordom od 5,79 metara



RIO DE JANEIRO Mikela Ristoski je zlatna! Bronci iz Londona prije četiri godine pulska atletičarka, članica »Medulina«, dodala je jučer zlatnu medalju u skoku udalj osoba s intelektualnim teškoćama na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.


Mikaela je skokom od 5,67 metara u četvrtoj seriji pretekla svjetsku prvakinju, svjetsku rekorderku i olimpijsku pobjednicu, Poljakinju Karolinu Kucharczyk (5,55), a u posljednjoj seriji postavila je i novi osobni rekord od 5,79 metara. Treća je bila Malezijka Siiti Ismail (5.20).



Mikela Ristoski je u Riju osvojila 33. medalju s velikih natjecanja, paraolimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava. Uz 22 zlata ima osam srebra i tri bronce, a sve je počelo srebrom u dalju na Europskom prvenstvu u Manchesteru 2008. godine.





Ristoski je bila druga na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Dohi te ove godine na EP-u u Grossetu, a na oba natjecanja je slavila Poljakinja Kucharczyk.


– Presretna sam, nadala sam se medalji, no nisam razmišljala o zlatu – kazala je 26-godišnja Puljanka koja je na posljednja tri velika natjecanja gledala u leđa sjajnoj Poljakinji. – Prije početka natjecanja bila sam nervozna, no kada je krenulo natjecanje super sam se osjećala.


Iz skoka u skok sam bila sve bolja i bolja. Sada se želim odmoriti, malo prošetati po Riju. Možda ću medalju proslaviti kupanjem na Copacabani – poručila je Mikela Ristoski, koju je do zlata i njezinih sjajnih rezultata posljednjih godina vodio Danial Temim s kojim surađuje već osam godina.



Atletičar Matija Sloup danas će nastupiti u bacanju kugle u kategoriji niskih rastom. Kuglu će bacati i Ivan Katanušić te Josip Slivar u kategoriji sportaša s potkoljenom amputacijom.



Uzbudljiva borba


– Bio je to sjajan Mikelin nastup. Pobijedila je paraolimpijsku pobjednicu iz Londona, svjetsku i europsku prvakinju te svjetsku rekorderku. Mikela se borila hrabro i super je odradila ovaj finale – kazao je Temin.Dodao je da je taktika bila prvim skokovima osigurati medalju, a onda pokušati napasti zlato. Što se pokazalo dobitnom formulom.

– Mikela se dizala iz skoka u skok i to je bio naš dogovor. Prvo osigurati medalju, a onda napasti zlato. Bila je to uzbudljiva borba.


Mikela je nastup u Riju otvorila skokom od 5,06 metara, ali ju je odmah u idućem skoku s prvog mjesta potisnula Poljakinja Kucharczyk. U iduća je dva skoka Mikela bila sve uspješnija, ali je trećim skokom (5,54) stigla na samo centimetar zaostatka za vodećom. Nakon tog je skoka Mikela zaplesala zadovoljna ostvarenom daljinom. No, onaj pravi, pobjednički ples uslijedio je u četvrtoj seriji kad je s 5,67 metara izbila na vodeću poziciju.


Na taj izazov svjetska rekorderka više nije imala odgovor. Da zadovoljstvo bude potpuno, pobrinula se Mikela u posljednjoj seriji. Zalet, odličan dolazak na odskočnu dasku i let do novog osobnog rekorda od 5,79 metara. I potvrde zlatne medalje. Erupcija oduševljenja i hrvatska zastava na leđima za pozdrav publici na krilima koje je skočila posljednji skok.


Talent i volja


Mikeli je na zlatu čestitala i njezina prva trenerica Jelena Vuković, brončana u bacanju diska na POI-u u Ateni 2004. godine.– Kada smo započeli s treninzima Mikela je odmah od svih njih iskočila kao netko tko ima talent i volju. Počeci su bili teški, bilo je dosta kriza, ali je brzo zavoljela atletiku i trening. Ona je oduvijek vrlo vrijedna i savjesna sportašica, znala sam da je pred njom uspješna sportska karijera.


Hrvatske stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić plasirale su se u finale ekipnog dijela natjecanja. Mužinić i Dretar Karić, koje nastupaju u kolicima, u polufinalnom dvobojuu kategorijama 1-3 pobijedile su Koreanke Mi-Gyu Lee i Jiyu Yoon 2:0. Prvi bod osvojile su u parovima pobijedivši nakon pet setova 3:2. U drugom meču Anđela Mužinić je pobijedila Mi-Gyu Lee 3:2. U današnjem finalu igrat će protiv Kineskinja Li Qian i Jing Liu.


Sandra Paović i Mirjana Lučić ostale su bez polufinala ekipnog natjecanja u kategorijama 6-10 nakon što su u četvrtfinalu poražene od Kine 0:2.


Hrvatski plivač Kristijan Vincetić plasirao se u finale na 100 delfin s četvrtim rezultatom kvalifikacija. Vincetić je plivao 1:01.92 minuta, brži od njega bili su tek Mađar Tamas Sors (1:00.58), Talijan Federico Morlacchi (1:01.57) te Grk Dimosthenis Michalentzakis, koji je plivao stotinku sekunde brže od Vincetića.



Ristoski je tako osvojila četvrto odličje za Hrvatsku u Rio de Janeiru nakon zlata stolnotenisačice Sandre Paović, srebra Zorana Talića u skoku udalj te bronce Velimira Šandora u bacanju diska. Hrvatska sada ukupno ima 18 paraolimpijskih odličja u povijesti.