Riječanke svladale velikogoričku »Azenu«

Riječke odbojkašice dohvatile desetu titulu pobjednica Kupa Hrvatske

Kristian Sirotich

Rijeka – Azena 3:0 (25:18, 25:23, 25:21). Riječanke su potrčale jedna drugoj u zagrljaj svjesne da su na najbolji mogući način okončale godinu u kojoj su bile prinuđene štrajkati, u kojoj su osvojile šestu uzastopnu titulu prvakinja, u kojoj je klub promijenio ime i upao u velike financijske probleme... 

ROVINJ Utakmica finala Kupa Hrvatske za odbojkašice: Rijeka – Azena 3:0 (25:18, 25:23, 25:21). Dvorana Valbruna. Gledatelja: 200. Suci: Muha (Osijek), Zidanić (Zagreb).RIJEKA: Došen (L), Pilepić 3, Zdrilić 10, Magdić 16, Pešut 7, Šćulac, Mioč, Brčić 2, Kalebić 8.AZENA: Lončar 7, Visković, Radoš, Bečić 8, Klafurić, Breko 2, Marić 4, Matić 9, Solomun 13, Dugalić, Lukić 1.Napad poeni: Rijeka 32 (Magdić 11), Azena 32 (Solomun 10). Blok poeni: Rijeka 8 (Magdić 3), Azena 7 (Marić 2). Servis poeni: Rijeka 5 (Brčić 2), Azena 5 (Solomun 2). Servis pogreške: Rijeka 4, Azena 7. Neforsirane pogreške: Rijeka 13, Azena 17.Odbojkašice »Rijeke« pobjednice su Kupa! Ono što nisu uspjele prošle godine u Rijeci, Riječanke su uspjele danas u rovinjskoj Valbruni, u terminu apsolutno neprimjerenom finalnoj utakmici uvjerljivo su svladale velikogoričku »Azenu« i dohvatile desetu titulu pobjednica Kupa od hrvatske samostalnosti, prvu nakon dvije godine u svojem šestom uzastopnom finalu. Matea Magdić iskoristila je treću meč loptu, lopta je nakon Mateina smeča odsjela na suparničkom bloku i završila izvan granica igrališta. Riječanke su potrčale jedna drugoj u zagrljaj svjesne da su na najbolji mogući način okončale godinu u kojoj su bile prinuđene štrajkati, u kojoj su osvojile šestu uzastopnu titulu prvakinja, u kojoj je klub promijenio ime i upao u velike financijske probleme… I na najbolji su način istakle kandidaturu za još jednu dvostruku krunu. Uzme li se u obzir što im se sve događalo u 2012. godini bilo bi to ravno čudu.

Drugi set




Finale je otvoreno na »egalu«, uvodni poeni sugerirali su neizvjesnost, koja se uglavnom provlačila kroz sve tri dionice. Najzanimljiviji je svakako bio drugi set, koji je i odlučio pobjednika. Riječanke su imale 17:13, serijom pogrešaka dopustile su Velikogoričankama da uhvate priključak (20:20) i potom se opet odvojile na 24:21 (malu seriju započela Iva Zdrilić sjajnim poenom na mreži). Prvu set loptu spasila je Dina Bečić, drugu Mila Lukić asom, u trećoj je Iva Zdrilić još jednom loše primila servis Lukić i dovele suigračice u vrlo nezgodnu situaciju. »Azena« je imala kontru, prvi napad je spasila Ana Mioč prisebnom reakcijom, u drugoj kontri suparnice su se odlučile za napad iz druge linije. Riječka je obrana bila izigrana, ali Dini Bečić je ponestalo prisebnosti i njezin je pokušaj »kuhanja« završio na mreži. Riječanke su mogle odahnuti, osvojile su set i na taj način praktički osigurale pobjedu. Bilo je samo pitanje na koji će način utakmica okončati.


Isti obrazac


U prvom setu do 10:10 ekipe su naizmjenično osvajale poene, najveću »mini prednost« imale su Velikogoričanke odmah na otvaranju seta (1:3). No, kako se set bližio drugom tehničkom »time outu«, tako je kvaliteta Riječanki sve više dolazila do izražaja. Dominantne u napadu odbojkašice Igora Lovrinova koristile su svaku prigodu, za razliku od suparnica koje su sve više griješile. Riječanke su se odvojile na 17:13 i za Velikogoričanke povratka nije bilo. Drugu priliku nisu dobile. Dina Bečić nanizala je nekoliko pogrešaka, Riječanke s druge strane nekoliko blokova (Magdić, Kalebić) i dionica je bila riješena. Drugi set odigravao se gotovo po istom obrascu, samo što je u njemu završnica bila bitno drugačija, bitno neizvjesnija. Riječanke su po istom principu (blok+napad+suparničke pogreške) povele 17:13, a nakon što je malo popustila koncentracija situacija se zakomplicirala. Srećom, bez posljedica.U trećem setu Riječanke su od samog početka stekle tri poena prednosti i uspijevale prednost relativno lako održavati. Doduše, serijom pogrešaka dopustile su odbojkašicama »Azene« da dođu na poen zaostatka (14:13), ali su se poenom Ivane Kalebić, blokom Tee Pešut nakon sjajne obrane Paole Došen i asom Ive Zdrilić odvojile na 18:13 i dobile priliku utakmicu bez stresova privesti kraju. I stresova više nije bilo i suparnice su shvatile da unatoč svim nastojanjima Riječankama još uvijek nisu dorasle kvalitetom.Aktualne prvakinje bile su bolje u napadu, bolje na bloku, bolje na servisu, bolje su branile polje. Prijem nije čitavo vrijeme bio na vrhunskoj razini, ali je uglavnom bio solidan. Što je za udarne riječke igle, Ivu Zdrilić i Mateu Magdić, bilo sasvim dovoljno. Riječanke su bile opasnije na servisu, manje su griješile na servisu, manje su griješile u igri, odnosno nisu griješile u odlučujućim trenucima. A i to ponešto govori o kvaliteti ekipe.