Pripreme u Delnicama

Rački: Najbitnije je dobro se pripremiti i sezonu odraditi bez novih ozljeda

Marinko Krmpotić

Filip Zubčić, Ida Štimac, Leona Popović i Istok Rodeš/M. KRMPOTIĆ

Filip Zubčić, Ida Štimac, Leona Popović i Istok Rodeš/M. KRMPOTIĆ

Leona Popović, Ida Štimac, Istok Rodeš i Filip Zubčić u Delnicama realiziraju plan bazičnih priprema kako bi u novu skijašku sezonu, koja počinje za manje od dva mjeseca, krenuli što spremniji



DELNICE Litre znoja, deseci pretrčanih kilometara i brojni sati rada u teretani i dvorani sastavni su dio života gotovo cijelog ovog mjeseca za četvero ponajboljih hrvatskih alpskih skijaša i skijašica – Leonu Popović, Idu Štimac, Istoka Rodeša i Filipa Zubčića. Njih četvero kolovoz provode itekako radno i to u Delnicama gdje realiziraju plan bazičnih priprema kako bi u novu skijašku sezonu koja počinje za manje od dva mjeseca krenuli što spremniji. Uz njih u Delnicama povremeno ili stalno borave i njihovi treneri – Mirko Kvastek, trener Istoka Rodeša, kondicijski trener Matko Vicić te treneri ženske reprezentacije Jurica Capak i Goran Rački.


Za našeg dolaska struku je predstavljao Goran Rački, trener ženske reprezentacije koji ističe kako pripreme protječu po planu, ali i kroz poseban pristup jer su dvije trenutačno jedine A reprezentativke u fazi povratka nakon ozljeda.


– Najbitnije je dobro se pripremiti i sezonu odraditi bez novih ozljeda. I prije samih priprema njih su dvije odradile jedan terapijski i rehabilitacijski ciklus, a u ovom delničkom dijelu priprema jako dobro podnose napore. Nakon treninga na snijegu na koje krećemo već krajem ovog mjeseca u švicarskom Zermattu stvari će biti jasnije i onda ćemo odlučiti kad ćemo krenuti s nastupima, a pri čemu smatram da je najbitnije kroz kvalitetan rad i pripreme stvoriti temelje da ne dođe do novih ozljeda – rekao je Rački koji ističe kako i muški dio tima kojeg čine vrlo nadareni Rodeš i Zupčić koji je već u niz navrata osvajao bodove u Svjetskom kupu također jako kvalitetno pripremaju, a ta kvaliteta posljedica je i činjenice da su i uvjeti smještaja u Hotelu »Risnjak« i mogućnosti za trening jako dobre. Da je tome tako potvrđuje i činjenica da je najbolji hrvatski alpinci u Delnice dolaze već šestu godinu za redom!




Zadovoljne su i skijašice. Goranka (Sungerčanka) Leona Popović dobro se oporavila nakon još jedne teške ozljede koju je ovog puta zaradila na Olimpijskim igrama u Pjongčangu.


– Uglavnom je sve manje-više dobro sređeno i sad radim na stvaranju kondicije i to kroz sve predviđene vježbe. Noga dobro podnosi opterećenje i čini mi se da će sve biti u redu, a stanje će biti još jasnije nakon što 27. kolovoza krenemo na ledenjak na Zermattu gdje ćemo tri tjedna biti na snijegu. Teško mi je sada govoriti o očekivanjima u predstojećoj sezoni i najbitnije je da se što bolje spremim, a onda ćemo vidjeti – kaže Leona, a dvije godine od nje mlađa Ida Štimac također je imala problema s koljenom, ali ne tako ozbiljnih kao Leona.


– Ipak me je i to omelo u radu pa prvi dio ljeta nisam kondicijski odradila onako kako sam htjela. Sad se stvari poboljšavaju i jedva čekam da nakon tri mjeseca opet stanem na skije i osjetim snijeg – rekla je mlada Riječanka koja također ne želi previše govoriti o očekivanjima pred sezonu jer je povratak nakon ozljeda uvijek neizvjestan.


Teško je nakon Ivice i Janice koji su bili svjetski fenomeni braniti boje hrvatskog skijanja. No, ipak se jako dobro radi, smatra Goran Rački i ističe itekako zanimljiv primjer.


– Leona Popović je 1997. godište i jedina je registrirana skijašica u Hrvatskoj tog godišta, a bila je, između ostalog, pobjednica mlađeg juniorskog SP-a, među pet najboljih juniorki, jedno vrijeme i najbolja juniorka. Uz sve to u nekoliko je navrata osvojila i bodove u Svjetskom kupu. E, sad, usporedite to s Austrijom koja u Leoninom godištu ima oko 2000 registriranih skijašica! Slično je i u muškoj konkurenciji pa stoga tvrdim da su rezultati koje postiže hrvatsko alpsko skijanje iznimni u odnosu na alpske zemlje koje imaju daleko veću bazu skijaša, brojna skijališta i niz drugih prednosti – ističe Rački.