Preluk – legenda koja živi

Na 41. rođendan Automotodroma Grobnik predstavljena knjiga o legendarnoj riječkoj stazi

Miroslav Krpan

Dobro ispunjena matuljska sportska dvorana/M. KRPAN

Dobro ispunjena matuljska sportska dvorana/M. KRPAN

Goran Slavić, kroz 200 stranica bogatog sadržaja, teksta i do sad neobjavljenih fotografija, podsjetio na svjetske prvake i legendarnu stazu koja živi i – živjet će vječno



MATULJI  U matuljskoj Sportskoj dvorani održana je promocija najnovijeg izdanja u Biblioteci „Sportski velikani“ riječke izdavačke kuće „Adriapublic“, 17. u nizu, kojom je na svojevstan način obilježen velik i značajan jubilej oktanskog sporta u nas, ali još više kultnog mjesta koji je slavne dane promicao diljem svijeta. Simbolično, na 41. rođendan Automotodroma Grobnik, svjetlo dana, pred velikim brojem štovatelja motociklističkog sporta, uz domaćinstvo Općine Matulji, promovirano je najnovije, jedno od rijetkih knjižnih izdanja o oktanskom sportu, knjiga monografskog značenja autora Matuljca Gorana Slavića jedinstvena naslova „Preluk – legenda koja živi“. Sve se to događalo u trenucima prisjećanja na prvu i niz kasnijih godina legendarne staze Preluk, na kojoj je prva automobilistička utrka održana davne 1939.godine, prije punih osam desetljeća.


Goran Slavić zasigurno je jedan od najboljih poznavatelja auto-moto sporta u nas, do sada autor niza tekstova, posebnih povijesnih priloga, kao i samostalnih izdanja, od kojih uz ovo najnovije vrijedi izdvojiti i knjigu „900 imena Formule 1“.


– Dugo sam želio ovakvu knjigu, od najranije mladosti zagrizao sam u čari oktana, uživao u svim GP utrkama Preluke, do danas ostao vjeran sportovima brzina na kotačima, sve svoje bilješke, susrete i sjećanja objedinio kroz specifične priče o životu i sportskim uspjesima svjetskih motociklističkih prvaka koji su pohodili naš legendarni Preluk, koji su pobjeđivali na njemu, koji su slavu jedne od rijetkih svjetskih staza ovakve konfiguracije i statusa ponosno pronosili svijetom. Prenijeta su tu i sjećanja, niz razgovora s nekolicinom spomenutih, što je posebno vrijedan sadržaj. Zahvalan sam izdavaču, posebno gospodinu Vladimiru Vujnoviću što mi je omogućio ostvarenje dječačkog sna, a vjerujem da sam uveličao jubilej 80 godina Preluke i za buduće generacije ostavio jedan vrijedan dokument i sadržaj, jednostavno da se ne zaboravi – kazao je na dojmljivoj promociji Goran Slavić.




Promociji je prisustvovalo više od 200 vjernih obožavatelja kulta zvanog Preluk, brojni prijatelji i suradnici, sportski suci koji su svoj obol davali i na Preluci, a potom i na Grobniku na najvećim svjetskim priredbama. Pozdravnim riječima Vladimira Vujnovića u ime izdavača i Maria Ćikovića, načelnika Općine Matulji, prethodio je 15-minutni film, dosad gotovo neviđeni filmski materijal od davne 1939., pa sve do kasnijih godina prelučkih utrka. Na samom početku minutom šutnje sudionici promocije odali su počast nedavno preminulom doajenu moto sporta Vinku Surini, a jedan od prvih primjeraka knjige uručen je Zdravku Matulji, nekadašnjem europskom motociklističkom prvaku. 


 


Snimci: M.Krpan