Dijamantna liga

NEOČEKIVANI RASPLET: Sandra Perković treća u Bruxellesu, ostala je bez sedmog dijamanta

Sandra Perković/Foto REUTERS

Sandra Perković/Foto REUTERS

Ponekad se događaju glupe stvari, ali to je sport. Bolesna sam, mučim se s prehladom posljednjih pet dana i uopće nisam ni znala hoću li moći nastupiti – rekla je Sandra Perković



RIJEKA Ovakav rasplet nitko nije očekivao. Sandra Perković osvojila je treće mjesto u bacanju diska hicem od 64,31 metara na Memorijalu Van Damme, finalu Dijamantne lige, što je sinoć održan u Bruxellesu, čime je ostala bez sedmog dijamanta za ukupnu pobjednicu elitnog natjecanja kojim dominira od 2012. godine. Prvo mjesto i titulu ukupne pobjednice Dijamantne lige osvojila je Kubanka Yaime Perez, koja je do slavlja stigla u posljednjoj, šestoj seriji bacivši disk 65,00 metara, nanijevši pritom najboljoj hrvatskoj atletičarki prvi poraz nakon 8. srpnja 2017. godine kada ju je drugi put u 19 dana pobijedila u francuskom Sottovilleu.


– Ponekad se događaju glupe stvari, ali to je sport. Bolesna sam, posljednjih pet dana mučim se s prehladom i nisam ni znala hoću li moći nastupiti – rekla je Sandra Perković, koja je u Bruxelles stigla kao apsolutna favoritkinja sa 42 pobjede u Dijamantnoj ligi i uspjesima na mitinzima u Dohi, Rimu, Parizu i Londonu. No, prema pravilima, koja su stupila na snagu prošle sezone, sve finalistkinje su bez obzira na bodovni saldo s četiriju prethodnih mitinga, startale od nule.


Najbolja hrvatska atletičarka sinoć je u Bruxellesu, mjestu na kojem je prije osam godina ostvarila prvu pobjedu na nekom od mitinga Dijamantne lige, najbolji hitac imala na otvaranju natjecanja, njezin se disk u prvoj seriji zaustavio na 64,31 metara i odmah je zasjela na vodeću poziciju. U drugoj je seriji imala neuspješan pokušaj, a Yaime Perez već je zaprijetila s osam centimetara kraćim hicem (64,23). Sandra je vodeća (63,36, X, 63,72) bila sve do posljednje, šeste serije u kojoj je vodstvo preuzela Brazilka Andressa De Morais sa 64,85 metara. Do kraja natjecanja ostala su još dva hica, onaj Sandre Perković i Yaime Perez. Kubanka je disk bacila do pobjedničkih 65,00 metara, dok je dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja te peterostruka europska prvakinja sa 62,85 metara ostala na trećem mjestu.




– Mislim da pobjednicu Dijamantne lige ne bi trebao odlučivati jedan miting. A i 30 sekundi za hitac je premalo vremena, primjerice, skakači udalj imaju više vremena od nas. Mislim da bi Svjetska atletska federacija trebala razmisliti o tome i prestati se rugati sportašima – dodala je najbolja hrvatska atletičarka koju u utorak očekuje nastup na Hanžekovićevom memorijalu te Kupu kontinenata u Ostravi 8. rujna.