Nove pobjede

Mlada Sungerčanka Leona Popović: Kombinacija nam očito jako odgovara

Zlatko Horvat

Foto Sport it

Foto Sport it

Dobro nam ide u kombinaciji. Međutim, nisam se baš nadala bodovima, pretpostavljala sam da ću ih prije uspjeti osvojiti u slalomu – kaže Leona



RIJEKA Poslije gotovo šest godina razmaka i 23. mjesta Ane Jelušić u slalomu u češkom Špindleruvu Mlynu 12. ožujka 2011. godine, hrvatsko žensko skijanje upisalo je bodove u Svjetskom kupu. Leona Popović je prošloga petka osvojila 18. mjesto u alpskoj kombinaciji, da bi dva dana kasnije u istoj disciplini zauzela 17. mjesto. Hrvatska kombinacija… Ivica i Janica ostvarili su velike uspjehe u toj disciplini, bez obzira radilo se o kombinacija spusta ili super G-ja sa slalomom. Natko Zrnčić-Dim ima broncu sa SP-a, Hrvatska je imala prvog i drugog skijaša na postolju kombinacije Svjetskog kupa u Chamonixu 2011. (Kostelić i Zrnčić-Dim), ali i četvoricu u 30…


– Dobro nam ide u kombinaciji, izgleda da nam jako odgovara. Međutim, nisam se baš nadala bodovima, pretpostavljala sam da ću ih prije uspjeti osvojiti u slalomu jer mi ta disciplina dobro ide. Dogodilo se da sam uspjela baš u kombinaciji – kaže Leona Popović, 19-godišnja Sungerčanka, članica Ski kluba Rijeka.


Zaboraviti SP


Utrke u Crans Montani bile su njene posljednje u Svjetskom kupu ove sezone. Nije putovala na utrke brzih disciplina u korejski Jeongseon, neće je biti ni u američkom Squaw Valleyju, gdje se 10. i 11. ožujka voze veleslalom i slalom kao uvertira završnice Svjetskog kupa u Aspenu.


– Squaw Valley se poklapa sa Svjetskim juniorskim prvenstvom u Areu. Vjerujem da u Švedskoj mogu konkurirati za dobra mjesta, plasirati se u prvih pet, ali medalje… To će biti malo teže. Ako su prvi bodovi u Crans-Montani ostali u sjeni odustajanja dijela Amerikanki, među kojima su bili Mikaela Shiffrin I Lindsey Vonn, dva dana kasnije Leona je bila mjesto bolje plasirana.

– U prvoj kombinaciji staza je zaista bila teška, snijeg je bio jako mekan. Puno cura ni ne trenira pod takvim uvjetima, za razliku nas, što sam dobro iskoristila. Malo sam rezerviranije vozila slalom, dok je u drugoj kombinaciji slalom ispao solidan na zatvorenijoj stazi.


Brojni su bili čestitari, poruke su poslali roditelji, prijatelji.. Ništa nije sugeriralo da bi se takvo nešto moglo dogoditi budući da je Leona u Crans-Montanu stigla sa Svjetskoga prvenstva, gdje nije stigla do cilja nijedne od četiriju utrka… – Forma je bila dobra, ali ništa nisam završila! Željela sam zaboraviti Svjetsko prvenstvo i St. Moritz. Uspjela sam sama sa sobom to složiti, izbiti iz glave. Jednostavno sam imala peh. Prekrasno skijalište, ali takva je većina u kojima se vozi Svjetski kup, nije mi ostalo u krasnom sjećanju.


Na SP-u je nastupio trio članica Ski kluba Rijeka, uz Leonu vozile su Ida Štimac I Lana Zbašnik.– Njima je to bio prvi nastup na Svjetskom prvenstvu i jedno dobro iskustvo. To je ulaganje u budućnost jer svi smo znali da će teško napraviti veliki rezultat.


Are u mislima


Počeo je ožujak i sezona se polako primiče kraju. Uz Svjetsko juniorsko prvenstvo, za Leonu još ima izazova.– Nastupit ću na državnim prvenstvima Hrvatske i Slovenije, gdje se voze i brze discipline. Bit će tu još nekih utrka ako se prvenstva ne budu preklapala. Treba još malo popraviti FIS bodove, pogotovo u slalomu, u tom dijelu nisam zadovoljna jer mogu puno bolje. Međutim, nisam vozila ni puno utrka. Naime, prošle godine bila sam ozlijeđena i bodovi su narasli.

Željela sam FIS bodove vratiti na razinu gdje su bili prije ozljede. Uspjela sam u tome u veleslalomu i kombinaciji, osvojila sam bodove u Svjetskom kupu, ali neke stvari su mogle biti bolje, recimo ti slalomski bodovi. Bolji FIS bodovi donose i bolji startni broj. Međutim, najvažnije je da nema repova poslije loma noge u svibnju prošle godine.


– Sve je u najboljem redu, nema posljedica. S trenizima sada nastavljamo u Innerkremsu, gdje su Austrijanke trenirale prije nastupa u St. Moritzu. Tamo ćemo se pripremati za Are. Nadam se da će mi odgovarati skandinavski snijeg, prije dvije godine u norveškom Hafjellu bilo je odlično. Tada je Leona, sa 17 godina, bila osma u slalomu…