US open

MARIN ČILIĆ: Nadam se glasnoj podršci protiv Nishikorija

Zlatko Horvat

Marin Čilić/Foto REUTERS

Marin Čilić/Foto REUTERS

Bilo je puno velikih mečeva protiv njega, pogotovo ovdje. Taj finale 2014. godine... Bio je to moj dan. Imao sam više sreće – rekao je Čilić, koji je dobio Belgijca Davida Goffina sa 7:6 (6), 6:2, 6:4



RIJEKA Prvi hrvatski reket Marin Čilić izborio je peti četvrtfinale US Opena, u kojem će se, u reprizi finala 2014. godine, sastati s Japancem Keijem Nishikorijem. U osmini finala Čilić je sa 7:6 (6), 6:2, 6:4 pobijedio 10. igrača svijeta Davida Goffina poslije dva sata i 24 minute igre. Trećim uzastopnim uspjehom nad Belgijcem Čilić je izjednačio omjer u međusobnim susretima na 3-3.


Ključ Čilićeva uspjeha bio je deseti gem prvoga seta, za koji je Goffin servirao kod 5:4 nakon što je već u prvom gemu meča, nakon Marinovim 30:0, oduzeo servis Međugorcu, koji je gem zaključio dvostrukom servis pogreškom. No, revanš za »break« i spašeni set Čiliću je dignuo krila, razinu njegove igre također, on je bio taj koji je počeo dominirati izmjenama. Čilić je imao još samo jedan trenutak za paniku, u »tie breaku« je vodio 5:2 i imao dva servisa, no, Goffin je izjednačio na 5:5. No, Čilić je poveo 6:5, prokockao prvu set loptu, pa drugu izborio asom i dočekao pogrešku Goffina za dobitak seta poslije 54 minute, u kojem je imao 12 »winnera« i 21 pogrešku.


Ostatak meča nije bio šetnja, ali Čiliću je najteže bilo zaključiti drugi set i kasnije meč. Kod 5:2 u drugom setu sa dva asa spašavao »break« lopte, dok je s još dva poena došao do prednosti od dva seta. Kada je servirao za meč, Čilić je morao izvući 0:30, a nakon prokockanih dviju meč lopti, morao je spašavati »break« loptu. Ukupno ih je iskoristio pet od osam, a spasio pet od sedam. Imao je Čilić 48 neforsiranih pogrešaka, no zaradio je 43 poena…




– Presudna stvar za meč bio je deseti gem, jer počeo sam sporo. Od tog trenutka počeo sam igrati bolje, bolje se kretati, a pogotovo bolje reternirati. »Tie break« se mogao i brže zaključiti… Zaista je bilo važno dobiti prvi set, vlaga je bila velika, bilo je i vruće. Drugo, David je smanjio jačinu servisa, priznao mi je da je imao problema s ramenom. To mi je dalo priliku uvijek biti blizu »breaka« kada je god servirao u posljednja dva seta – kaže Čilić.


Kei Nishikori, kojeg nije bio lani u New Yorku zbog ozljede zgloba ruke, zbog koje je propustio drugi dio prošle sezone, vodi 8-6 u međusobnim susretima s Marinom. Međutim, na Grand Slam turnirima prednost je na strani našeg tenisača, na kojima vodi 3-1, dok je omjer 2-1 na njegovoj strani u New Yorku uz pobjedu finalu US Opena prije četiri godine.


– Bilo je puno velikih mečeva protiv njega, pogotovo ovdje. Sastajemo se četvrti put. Taj finale… Bio je to moj dan. Imao sam više sreće. I sada Kei igra odlično. Ima nevjerojatan bekend i sjajno se kreće. Gušt ga je gledati. Za mene je najvažnije da nastavim igrati agresivno, nadam se da ću opet imati glasnu podršku i pobijediti. Ljudi ovdje stvarno uživaju u tenisu. Vruće je, velika je vlaga, ali ostaju dugo u noć na terenima, na ćemu smo im zahvalni – kaže Marin.


Neće biti toliko očekivanog četvrtfinala između Novaka Đokovića i Rogera Federera. Đoković je odradio svoj dio posla, lako je dobio Portugalca Joaoa Sousu i izborio 11. četvrtfinale u 12 godina, ali u noćnom meču peterostrukog pobjednika Federera zaustavio je Australac John Millman, 55. tenisač svijeta, koji u karijeri nema nijednu ATP titulu, a profesionalac je već 12 godina… Iza njega su tri operacije, uključujući rekonstrukciju ramena. Poslije pobjede karijere Millman je osjećao – krivicu.


– Roger nije imao svoj dan. Za ovu pobjedu trebao sam takav njegov dan, i pristojan svoj dan – rekao je Millman, koji je trenirao sa Švicarcem uoči travnatog dijela sezone.


Federer je imao 76 pogrešaka, uključujući deset »duplih«, dvije u »tie breaku« četvrtog seta.


– Bila je to jako vruća noć i imao sam osjećaj da ne mogu uhvatiti zraka – rekao je Federer.


Amerikanka Sloane Stephens predala je krunu, uhvativši samo pet gemova Latvijki Anastasiji Sevastovoj, koja je prvi put u polufinalu Grand Slam turnira.