Legendarni šahist

Kasparov se vratio iz mirovine i nastupio pod hrvatskom zastavom

Hina

Gari Kasparov/Foto Arhiva NL

Gari Kasparov/Foto Arhiva NL

Iako vidljivo neuigran i pod bremenom duge pauze, Kasparov uglavnom nadigarava svoje suparnike, da bi u vremenskom tjesnacu izgubio stečenu prednost



Legendarni ruski šahist i bivši svjetski prvak Garry Kasparov nakon 12 godina pauze vratio se u šahovsku arenu nastupom na turniru u St Louisu gdje se ogleda s najboljim velemajstorima današnjice.


»Suspendirao sam svoju šahovsku mirovinu na pet dana«, izjavio je lakonski Kasparov koji je posljednju službenu šahovsku partiju odigrao prije više od 4,500 dana.


Ono što je za nas posebno zanimljivo je njegov prvi nastup pod hrvatskom zastavom. U službenom biltenu uz rusko državljanstvo stoji mu i hrvatsko državljanstvo koje je dobio 2014. godine.




Iako vidljivo neuigran i pod bremenom duge pauze, Kasparov uglavnom nadigarava svoje suparnike, da bi u vremenskom tjesnacu izgubio stečenu prednost.


Kasparov je u prva tri dana natjecanja upisao jednu pobjedu i to protiv 28 godina mlađeg Vijetnamca Le Quang Liema nakon devet partija u kojima je postigao remi.


Zanimljivo, njegov privremeni povratak privukao je nezapamćen broj od 500.000 internetskih gledatelja, te veliki interes medija.


Nakon St Luisa, Kasparov dolazi na Međunarodni šahovski festival za mlade u Crikvenicu, gdje će odigrati simultanku na otvorenom 26. kolovoza.


To će biti još jedna simultanka potpore projektu »Šah uz školu«, što je u sklopu njegovih nastojanja da šah približi mladima. Međunarodni festival u Crikvenici organizira Fond Garry Kasparov Adriatik, ogranak Kasparovljeve američke šahovske fundacije.


Na festivalu se očekuje nastup čak 200 šahista u različitim kategorijama.


Kasparov je za vrijeme Domovinskog rata bio velika moralna podrška Hrvatskoj, a zbog svog lobiranja za Hrvatsku u veljači 2014. je dobio hrvatsko državljanstvo. Danas je veliki kritičar režima Vladimira Putina.