Najbolje u 2018. godini

Izdvojili smo pet sportskih događaja koji su obilježili godinu na izmaku

Ivan Volarić

Šime Vrsaljko i suigrači odveli su nogometnu reprezentaciju do finala SP-a/Foto REUTERS

Šime Vrsaljko i suigrači odveli su nogometnu reprezentaciju do finala SP-a/Foto REUTERS

Hrvatska nogometna reprezentacija pobrinula se ne samo za centralni sportski događaj 2018. godine već i po mnogima jedan od najvećih dosega u povijesti hrvatskog sporta uopće. 



RIJEKA Blistale su na svojim borilištima atletičarka Sandra Perković i naša trofejna riječka sportašica Snježana Pejčić, potom šahist Ivan Šarić, pa ženska samostrel reprezentacija, naše odbojkašice, karatistice, veslači Valent i Martin Sinković, jedriličari Šime i Mihovil Fantela… Svi oni, kao i broji drugi manje medijski praćeni sportaši, svojim su dostignućima uveličali sportsku godinu na izmaku. Postoji, međutim, nekoliko sportaša ili događaja koji su izazvali posebne emocije ili oko sebe uskovitlali jako puno medijske prašine. Odabrali smo za vas pet događaja koji su nedvojeno obilježili sportsku 2018. godinu.


1. Hrvatski nogometaši svjetski viceprvaci



Hrvatska nogometna reprezentacija pobrinula se ne samo za centralni sportski događaj 2018. godine već i po mnogima jedan od najvećih dosega u povijesti hrvatskog sporta uopće. Tijekom srpnja »kockasti« su dogurali do finala Mundijala u Rusija. Modrić i ekipa nisu uspjeli otići do kraja, ali i naslov svjetskih viceprvaka izazvao je svu silu emocija i digao na noge cijelu naciju. Doček u Zagrebu je posebna priča. Silno mnoštvo slilo se na ulice glavnoga grada i dočekalo junake iz Rusije onako kako im to i dolikuje.


2. Luka Modrić najbolji na svijetu





Ovo je definitivno bila godina kapetana hrvatske nogometne reprezentacije. Luka Modrić nije s Hrvatskom uspio otići do kraja u Rusiji, ali je zato svojim pokorio nogometni svijet u brojnim izborima. Nakon osvajanja trećeg uzastopnog naslova prvaka Europe s Realom proglašen je najboljim igračem svijeta u izboru FIFA-e, UEFA-e, France Footballa, Guardiana, te najboljim igračem SP-a. Čarobnjak iz zaleđa Zadra ispred Lea Messija ili Cristiana Ronalda… Kakva priča, kakva sportska bajka koja je postala – stvarnost!


3. Presuda Zdravku Mamiću



Početkom lipnja hrvatski nogomet je zatresla jedna presuda koja bi trebala ubrzati promjene za kojim vapi hrvatski nogomet neovisno o velikim uspjesima reprezentacije. Zdravko Mamić, dugogodišnji čelnik Dinama i »vladar« hrvatskog nogometa na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno je osuđen da je zajedno sa svojim suradnicima iz GNK Dinama izvukao 116 milijuna kuna putem transfera igrača, te oštetio državni proračun za neobračunati poreza. Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora, ali Zdravko Mamić presudu nije dočekao u Hrvatskoj. Dan prije nego što je izrečena zaputio se u Bosnu i Hercegovinu, ispostavilo se kasnije da se sklonio u Međugorje kako bi izbjegao hrvatskim pravosudnim tijelima, odnosno odlazak iza rešetaka.


4. Davis Cup naslov



Krajem studenoga ponovo se u Zagrebu odigrao doček jednoj skupini uspješnih hrvatskih sportaša. Nije bio onako brojan kao u slučaju nogometne reprezentacije, međutim emocije i silna radost nisu izostali. Hrvatska je zapljeskala najboljim hrvatskim tenisačima koji su osvojili drugi naslov pobjednika Davis Cup reprezentacija, posljednji u postojećem formatu natjecanja. Marin Čilić i društvo napravili su sjajan rezultat koji dobiva na težini ako se zna da je trofej osvojen na »gostujućem terenu«. Francuzi ni uz brojnu navijačku podršku u Lilleu nisu mogli zaustaviti hrvatske tenisače u pohodu na Davis cup naslov.


5. Matjaž Kek napustio Rijeku



Početkom listopada zatvoreno je najuspješnije poglavlje u povijesti riječkoga nogometnog prvoligaša, a po mnogim pokazateljima jedinstveno i u povijesti hrvatskog klupskog nogometa. Matjaž Kek je nakon poraza u Velikoj Gorici odstupio s mjesta trenera nogometaša Rijeke. Otišao je najdugovječniji i najtrofejniji trener u povijesti kluba. Prvi koji je osvojio naslov prvaka, duplu krunu, prvi koji je čak triput odveo Rijeku u skupnu fazu Europske lige… Tvorac moćne Rijeke otišao je nakon pet i pol godina s Rujevice i iz hrvatskog nogometa u kojem je ostavio neizbrisivi trag.