Svjetski kup skijaša

Ivica Kostelić treći na Sljemenu: Sretan sam, ali želio sam pobijediti

Hina



ZAGREB Ivica Kostelić opet nije uspio osvojiti sljemensku krunu!  Osvojio je treće mjesto. Pobjednik je Austrijanac Marcel Hirscher, a drugi je Nijemac Felix Neureuther. Kostelić je za pobjednikom zaostao 48 stotinki sekunde, dok je Neureutherov zaostatak za pobjednikom 29 stotinki. 


– Bila je ovo teška utrka. Šteta što nije bila malo bolja. Prvu vožnju sam odvozio bolje. Druga je bila otvorena i brza što nije moja najbolja strana. No, mislim da sam oba ‘laufa’ odvozio dobro, kazao je hrvatski skijaš nakon utrke, dodajući kako je u prvoj vožnji imao sreću s brojevima jer je vozio dok je staza još bila dobra. 


Kostelić je kazao kako je u dobroj formi i zadovoljan jer je u vrlo stresnoj atmosferi stavio u džep važne bodove. 




– Optimističan sam kada je riječ o nastavku sezone, zaključio je Kostelić, dodajući kako je sljemenska publika bila sjajna. 


Optimistične prognoze za nastavak sezone ponovio je kasnije i na konferneciji za novinare. 


– Opet nisam pobijedio, ali sam opet na postolju i to me čini zadovoljnim. Svih ovih godina imena se na postolju mjenjaju, a ja sam sa tri druga i jednim trećim mjestom potvrdio da sam najveća konstanta na svom brdu, na Sljemenu i nadam se tome i sljedećih godine. Jednom će mi se valjda posrećiti i pobjeda, kazao je Ivica Kostelić na konferenciji za novinare.


– Prva vožnja je bila savršena do pet vratiju prije cilja, kada sam nepotrebno forsirao i izgubio 10-20 stotinki, a u drugoj se vožnji po onakvim uvjetima i s onako postavljenom stazom nije moglo previše toga napraviti. U slalomu moraju biti zavoji, a u drugoj vožnji ih jednostavno nije bilo. Juriti 60 kilometara na sat po rupama prema štapovima koji su postavljeni svakih deset metara može predstavljati užitak, ali slalom mora imati zavoje. Znam da je direktor Pavlek bio bijesan na postavljača staze, ali mi vozimo onako kako nam se postavi, a oni drugu vožnju nisu postavili prema meni, kazao je Ivica, koji je zadovoljan i dosadašnjim dijelom sezone.


– U slalomu sve ide kako treba, veleslalom također nije loš, ali svakako nisam zadovoljan kako vozim brze discipline. Očito mi je stanka preko ljeta zbog operacije uzela podosta, lani sam samo zahvaljujući dobrim i kompletnim pripremama imao tako dobru žetvu u siječnju, ali se bojim da se ove godine to neće dogoditi, kazao je Ivica.


Pobjednik utrke Austrijanac Hirscher bio je vrlo ozbiljan pred novinarima iako je slavljem na Sljemenu skočio čak na prvo mjesto ukupnog poretka.


– Nije mi bilo nimalo lako jer nisam navikao ostajati posljednji u drugoj vožnji. Na Sljemenu dosad nisam imao previše uspjeha jer sam triput ispadao, a lani bio 15. Ove godine mi se sve poklopilo, moja slalomska forma je izvrsna, a izgleda da sam se najbolje snašao na ovako mekoj stazi s rupama. Moram priznati da sam se naježio kada sam čuo huk gledatelja kada je krenuo Ivica, ali se opet ne bih s njim mijenjao pobjedu u Zagrebu za pobjedu u Flachau, kazao je Hirscher, koji se ne opterećuje trenutnim vodstvom u ukupnom poretku.


 - Sada sam vodeći, no vjerujte mi da me uopće nije briga za to. Za ukupnu pobjedu me možete pitati ako 2. ožujka budem prvi na ljestvici. Teoretski je moguće da se samo sa slalomom i veleslalomom konkurira za ukupnu pobjedu, ali je teško izvedivo, zaključio je peti »Kralj Sljemena«.


Flix Neureuther je bio najsretniji od svih na postolju. »Hvala Janici i Ivici što su svojim rezultatima omogućili ovako sjajnu utrku u Zagrebu. Vozio sam u svom rodnom Garmischu i točno znam kako se Ivica osjećao pred svojim navijačima. Uvjeti su bili užasni, u prvoj vožnji nakon startnog broja pet staza je pukla, a u drugoj je bilo toliko rupa. Želim Ivici pobjedu u Zagrebu 2013., a sebi pobjedu u Garmischu«, zaključio je Neureuther.


Na sljemenskoj utrci Kostelić je osvojio 60 bodova i zadržao vodstvo u slalomu s 305 bodova. Drugi je novi “kralj Sljemena” Marcel Hirscher koji je osvojio 100 bodova i sada ih ima 260, odnosno za Ivicom zaostaje 99 bodova, dok je treći Talijan Cristian DeVille sa 230 bodova.


Hirscher je preuzeo vodstvo u Svjetskom kupu s 525 bodova. Norvežanin Svindal, koji nije došao u Zagreb, ostao je na 456 bodova, a Ivica Kostelić je četvrti s 389 bodova. Zahvaljujući bodovima iz Zagreba hrvatski skijaš je preskočio čak trojicu skijaša koji su propustili današnji slalom: Švicarca Beata, Amerikanca Bodea i Austrijanca Reichelta. Ispred Kostelića u ukupnom je poretku, na trećem mjestu, i Amerikanac Ted Ligety, koji je na Sljemenu bio 17. i osvojio 18 bodova pa sada ima ukupno 403 boda.


Ivica je do sada na Sljemenu tri puta bio drugi (2008, 2009, 2011). Prošle godine je za pobjednikom Šveđaninom Myhrerom zaostao 10 stotinki sekunde, 2009. ‘sljemenska kruna’ mu je pobjegla za pet stotinki sekunde (slavio je Francuz Jean-Baptiste Granege), dok je 2008. Austrijanac Mario Matt bio brži za 33 stotinke sekunde.


Akutalni pobjednik Svjetskog kupa bio je treći u prvoj vožnji slaloma Svjetskog kupa na Sljemenu. Kostelić je prvu vožnju prošao za 56.08 sekundi zaostavši za vodećim Austrijancem Marcelom Hirscherom svega 12 stotinki sekunde. Između njih ugurao se prošlogodišnji pobjednik Šveđanin Andre Myhrer sa 10 stotinki zaostatka za Hircherom. Nakon prve vožnje Kostelić je istaknuo kako je zadovoljan gornjim dijelom prve vožnje sljemenskog slaloma, ali kako je u drugom dijelu Austrijanac Hirscher bio odličan.


U prvoj vožnji nastupila su još tri hrvatska skijaša, no niti jedan nije izborio plasman u drugu vožnju. Dalibor Šamšal je zauzeo 49. mjesto sa 5.43 sekunde zaostatka, Sebastian Brigović je bio 58. sa više od sedam sekundi zaostatka, dok Matej Vidović nije završio prvu utrku. Na startu se trebao pojaviti i Natko Zrnčić Dim no zbog ozljede ipak nije nastupio.


Prvu vožnju muškog slaloma ‘Vip Snow Queen Trophy’ prema službenoj procjeni organizatora pratilo je oko 15.000 gledatelja, dok ih je na drugoj vožnji, prema nekim procjenama, bilo oko 18.000.