Opet na svom Sljemenu

Ivica Kostelić: Kad stojiš na startu, onda ti je svejedno na kojem si brdu

Ivana Vaupotić

Mogu dati 80 posto svojih trenutnih kapaciteta, a to nije dovoljno za nadmetanje s drugima – kaže Ivica Kostelić, koji kao favorite nedjeljnog slaloma na Sljemenu ističe Hirschera, Neureuthera i Pinturaulta 



ZAGREB  Za razliku od ženske utrke, nedjeljni muški slalom na Sljemenu (prva vožnja u 10.45, druga u 14 sati) hrvatskim navijačima nudi dodatnu dozu emocija i iščekivanja, i to u obliku nastupa Ivice Kostelića. Doduše, njegovo koljeno još uvijek je dosta daleko od idealnog stanja, ali najbolji hrvatski skijaš uvijek spada u krug favorita za pobjedu kada je u pitanju najzahtjevnija tehnička disciplina. Povrh toga, nije tajna da Ivica osjeća posebno nadahnuće na mjestu gdje je prvi put stao na skije. 


   – Za sve hrvatske skijaše ovo je posebna utrka koja nosi dodatnu motivaciju. Na Sljemenu se uvijek osjećam odlično i spreman sam uložiti koji postotak više u nastup pred svojim navijačima. Zbog ozljede sada osjećam malo manji pritisak, u tom kontekstu mi je lakše nego prošle godine. Jednostavno, nema toliko bure oko mene u zadnje vrijeme, a to mi odgovara – kaže Ivica, koji taj slalom čeka u hotelu »Tomislavov dom«. 



Pored Ivice Kostelića, na Sljeme su već stigli Filip Zubčić i Istok Rodeš, dvojac mladih nada koji dijeli datum rođenja, 27. siječnja. Razliku, pak, čini životna dob, jer Zubčiću je devetnaest godina, a Rodešu šesnaest. 




   – Imao sam debitantski nastup u Svjetskom kupu na početku ove sezone u Söldenu, tako da sada ne osjećam tremu. Odskijat ću najbolje što mogu, nadam se da će to biti dovoljno dobro za plasman u drugu vožnju – kaže Zubčić. 


   Njegov mlađu kolega također je spreman za nastup na sljemenskom slalomu. 


   – Meni je ovo prva utrka Svjetskog kupa, ali ne osjećam posebno uzbuđenje. Potpuno sam rasterećen, znam da se od mene ne očekuju čuda. Dat ću sve od sebe, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti – objašnjava Rodeš.         Dalibor Šamšal odustao je zbog viroze od druge vožnje slaloma Europskog kupa, voženog u petak u Chamonixu, nakon 35. mjesta u prvoj vožnji. Riječanin je nastupio s povišenom temperaturom, virozan i nastup na Sljemenu je upitan. Dan ranije Šamšal je bio 24. u noćnom slalomu.


   Naravno, to ne znači da u taboru hrvatske reprezentacije boravi nerealnost. Svima je jasno da Ivičino zdravstveno stanje ne dopušta ništa više od umjerenog optimizma. Povrh toga, nitko ne očekuje ekstremno »bacanje na glavu«, jer to bi moglo donijeti pogoršanje ozljede. 


   – Zadnje pripreme za Sljeme odradili smo u Zagrebu i Innerkremsu. Zbog koljena smo morali adaptirati program i raditi pauze koje nam nisu bile u planu, ali ipak smo dosta dobro trenirali. Nakon paralelnog slaloma u Münchenu primio sam injekciju zbog hrskavice. U ovom trenutku stanje s koljenom čini se dosta dobro. Za nas kao ekipu ovo je važna utrka, ali s druge strane si ne smijemo dozvoliti da nas savladaju primisli oko posebnosti Sljemena. Kad stojiš na startu, onda ti je svejedno na kojem si brdu. Mnogo nam znači Sljeme, ali kada krene onda je to utrka kao i svaka druga – dodaje Ivica.   

Čuvanje rejtinga


Već i vrapci na grani znaju da pobjeda na Sljemenu spada u kategoriju njegovih najvećih želja. Međutim, iduća sezona donosi i Zimske olimpijske igre u Sočiju. A nije tajna da zlatna olimpijska medalja predstavlja Ivičin još uvijek nedosanjani san. 


   – Nakon Münchena u medijima je bilo dosta priče o nekakvoj dužoj pauzi, ali to ne dolazi u obzir. Do kraja sezone namjeravam čuvati rejting u svim disciplinama kako bih sačuvao pravo na bolje startne brojeve. Bude li sreće, možda u tom smislu napravim pomak u veleslalomu i superveleslalomu – tumači najbolji hrvatski skijaš svih vremena. 


   To, pak, znači da će svaka utrka s dvije vožnje sa sobom nositi poseban tretman načetog koljena. 


   – Radi se o standardnoj proceduri. Između dvije vožnje koljeno se može zalediti, a onda se napravi drenaža. S obzirom da na raspolaganju nemamo puno vremena, to je najviše što se može. Na žalost, već sam se naučio na takve tretmane tijekom karijere, tako da mi to ne remeti koncentraciju – objašnjava Ivica. 


   Prema njegovom mišljenju, pobjednika sljemenske utrke treba tražiti u trokutu koji čine Marcel Hirscher, Felix Neureuther i Alexis Pinturault. 


   – Na startu će se naći dosta jakih figura, a ovaj slalom uvijek otvara dosta prostora za iznenađenja svake vrste. Njih trojica trenutno su u najboljoj formi, ali ne treba zanemariti ni Jensa Byggmarka, Andre Myhrera i Giuliana Razzolija – procjenjuje hrvatski as.   

Zalog za budućnost


Kada je u pitanju ono što dolazi, Ivica je pun optimizma. Naime, uvjeren je da će sljemenski slalom opstati i nakon njegovog oproštaja od natjecateljskog skijanja. 


   – Mislim da se naša utrka etabilirala kao jedna od najboljih u Svjetskom kupu, a to je zalog za budućnost. Drugo je pitanje koliko će atmosfera biti »nabrijana« kada nećemo imati jakog skijaša na startu. Međutim, utrka će sigurno živjeti, jer ima svoj ugled. Osim toga, vjerujem i u sportsku kulturu naših ljudi. Na kraju krajeva, skijanje se kroz tu utrku afirmiralo među Hrvatima, ljudi su iz prve ruke mogli doživjeti natjecanja Svjetskog kupa. Siguran sam da će publika će i dalje cijeniti ovu utrku – rezonira Ivica, uz napomenu da namjerava skijati barem još dvije sezone. 


   No, zbog godina i zdravlja možda će doći do malih promjena u njegovom kalendaru nastupa. 


   – Moja je želja su nastupi u svim disciplinama, jer to me veseli više od ponavljanja jednog te istog. Opet, jasno mi je da nakon ove sezone dolazi vrijeme donošenja nekih odluka za budućnost. U sadašnjem zdravstvenom stanju mogu dati osamdeset posto svojih trenutnih kapaciteta, a to nije dovoljno za nadmetanje s drugima. Bude li zdravlja, moramo pronaći način da se približimo mom maksimumu – zaključuje Ivica.