Traže očitovanje institucija RH

Hrgović se treba javno ispričati, a institucije moraju djelovati

Hina

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL



ZAGREB Hrvatski boksački savez zbog nasilnog ispada boksača Filipa Hrgovića od prije tri dana traži očitovanje institucija RH-a te Središnjeg državnog ureda za sport i Hrvatskog olimpijskog odbora, a od samog Hrgovića javnu ispriku, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare HBS-a koja je održana u hotelu Panorama .  


“Zbog uvreda koje je Filip Hrgović iznio prema vrijednim djelatnicima Hrvatskog boksačkog saveza i članovima Izvršnog odbora neki najavljuju privatne tužbe, a neki se ne žele kontaminirati nasilnim karakterom Hrgovića. Pozivam institucije RH da djeluju i da zaštite dignitet spomenutih ljudi, ali i njihovu osobnu sigurnost nakon izrečenih prijetnji. Hrvatski boksački savez će donijeti odluku o stavu prema Filipu Hrgoviću te tražiti očitovanje Središnjeg državnog ureda za sport i HOO-a kao nadležnih institucija”, rekao je na konferenciji za novinare dopredsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Mladen Mikolčević.


“Tražimo javnu ispriku koja bi pružila ruku pomirenja i razumijevanja jer zadnje je što želimo stati na put sportskim uspjesima Filipa Hrgovića”, kazao je Petar Knežević, član Izvršnog odbora HBS-a. .




Naime, osvajač brončane medalje na OI u Rio de Janeiru Filip Hrgović je 15. lipnja posjetio prostorije HBS-a u kojima je nasilnički nasrnuo na glavnog tajnika HBS-a prijeteći mu fizičkim nasiljem, ali i grubo verbalno vrijeđajući uz psovke njega i sve članove Izvršnog odbora. Na izlasku iz ureda strgnuo je svoju uokvirenu fotografiju sa zida i snažno je razbio o pločice. Sljedećeg dana na konferenciji za novinare je nastavio s verbalnim nasiljem na sazvanoj konferenciji za novinare, a i zaprijetio je da će odustati od OI u Tokiju 2020. godine.


Ono što je Hrgovića nagnalo na nervozu jest njegov odnos s bivšim trenerom Leonardom Pijetrajem koji ga je odveo do olimpijskih igara i olimpijske medalje, pojasnio je Mikolčević.


Prije tri mjeseca održan sastanak HBS-a i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na kojem je Hrgović tražio da se pola plaće koju prima Leonard Pijetraj kao trener koji ga je odveo na POI daje njegovom novom treneru Yousefu Hasanu koji bi ga odveo na Igre u Tokio. No, kako kažu u HBS-u, do toga nije došlo jer je Leonard Pijetraj, koji nije nazočio tom sastanku, iznio svoje razloge zašto smatra da cijela plaća treba ostati njemu, a na Izvršnom odboru HBS-a donesena je odluka da se ostavi ovakvo stanje i da se plaća ne dijeli.


Hrgović prima financijska sredstva od HOO-a putem HBS-a, ali je točan iznos tajni podatak, a njegov  novi trener Hasan naveden je kao kadetski izbornik, no zadnjih godinu i pol nije intenzivno radio u sustavu s reprezentativcima.


“Istina je da Hrgović i dalje u programu HOO kao olimpijac koji je osvojio medalju i ima prava na sredstva za pripreme, natjecanja, prehranu što on koristi cijelo vrijeme kao i svi ostali olimpijci”, rekao je glavni tajnik HBS-a Marko Marović.


Mikolčević je i istaknuo kako je Hrgović odbio nastupiti za nacionalni boksački tim Hrvatski vitezovi u Svjetskoj boksačkoj ligi kao što je obećao, a godinu dana prije toga je odbio nastupiti na Europskom i na Svjetskom prvenstvu. 


Osim toga, Petar Knežević je je rekao i da je upitno hoće li se Filip Hrgović kvalificirati zaa OI u Tokiju odnosno hoće li ga  Sauerland Promotionsom, s kojim ga veže ugovor, pustiti da se bori na OI, a u ovom trenutku Hrgović kao profesionalac ne ispunjava nikakve uvjete za odlazak na OI. 


“Na OI se ide preko nacionalnih saveza i tko garantira da će se Hrgović kvalificirati na Igre i imati pravo nastupa kao profesionalac. U ovom trenutku Hrgović ne ispunjava nikakve uvjete za odlazak na OI 2020. u Tokiju, najprije ga mora pustiti Sauerland”, rekao je Knežević. 


No unatoč svemu, konferencija je završena pomirljivim riječima. “Filip Hrgović je hrvatski boksač, HBS ga je uvijek pratio i pružao mu potporu, još od kadetskih dana. I on će uvijek imati našu potporu”, rekao je Mikolčević, ponovivši poziv hrvatskom boksaču da se javno ispriča.