Fanovi zadovoljni

Formula 1: Potvrđena promjena pravila, od sljedeće sezone olakšano pretjecanje

Hina

REUTERS

REUTERS

Kod sadašnjih automobila pretjecanje je otežano jer bolidi lako gube na brzini zbog zračnih turbulencija koje stvaraju bolidi koje pokušavaju prestići, a drugi otežavajući faktor je brzo pregrijavanje guma



Međunarodna automobilistička federacija (FIA) potvrdila je u četvrtak promjene u pravilima natjecanja Svjetskog prvenstva formule 1, kojima će od sljedeće sezone biti omogućene konstrukcijske promjene na bolidima, a time će vozačima biti olakšano pretjecanje.


Kod sadašnjih automobila pretjecanje je otežano jer bolidi lako gube na brzini zbog zračnih turbulencija koje stvaraju bolidi koje pokušavaju prestići, a drugi otežavajući faktor je brzo pregrijavanje guma.


Potvrđene su i promjene u pravilima natjecanja formule E. Izbačeno je pravilo o obveznoj promjeni vozila tijekom utrke, jer je postignut tehnološki napredak u baterijama koje električne formule koriste te mogu izdržati trajanje utrke od 45 minuta plus jedan krug.




U kalendaru za 2019. godinu po prvi put je uključena utrka u Saudijskoj Arabiji, pod uvjetom da staza u Ad Dirijahu zadovolji uvjete za homologaciju. U kalendaru bi se trebale naći i utrke u Zuerichu i Monaku, a sezona će završiti 13. i 14. srprnja u New Yorku.