Mini EU prvenstvo

Elita na Čavlima: U Hrastenicama od 8. do 10. lipnja Kup prvakinja za boćarice

Igor Duvnjak

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Drago nam je što smo domaćini takvog natjecanja koje će se kod nas održavati iduće četiri godine i nadamo se da će naše boćarice u petak osvojiti titulu državnih prvakinja – kaže Ivana Polić-Cvitan



RIJEKA Maturanti su na Korzu detonacijama kao u westernu nenamjerno upali u najavu bombastičnog sportskog događaja, Kupa prvakinja za boćarice što je na rasporedu od 8. do 10. lipnja u znanom Boćarskom domu Hrastenice na Čavlima. Ova boćarska meka će tada ugostiti domaće miljenice »Školu boćanja Čavle«, druge hrvatske predstavnice, ekipu »Komižu« te brojno gostujuće društvo, »Bievre Isere« (Francuska), »Hasanaga Toki« (Turska), »Bocciofila Buttrio« (Italija), »Krim« (Slovenija), »Altina« (Srbija) i »Bouliste Rocher« (Monako). Četvrtfinale je u subotu 9. lipnja od 9 do 16 sati, istog dana od 18 sati su na rasporedu polufinalne utakmice, kao i idućeg nedjeljnog jutra. Odmah potom od 11 sati počinje finale poslije kojeg će biti poznate nove europske prvakinje. O svemu je novinarima govorilo brojno ugledno društvo u Infromativnom centru grada Rijeke na Korzu.


Četiri godine


– Ovo nije prvi puta da na Čavlima organiziramo jednu ovako veliku manifestaciju. Prvi put je to bilo 2015. godine, kada su igrale četiri ekipe, a sada ih je dvostruko više – kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Polić-Cvitan u uvodu skupa kojeg je vješto moderirala novinarka Valentina Prokić. – Tu će doći sve što je najbolje u ženskom boćanju u Europi. Drago nam je što smo domaćini takvog natjecanja koje će se kod nas održavati iduće četiri godine. Igrat će se paralelno u dvorani i na otvorenom, na osam staza. Pripremamo se punom parom nadajući se da će naše boćarice u petak osvojiti titulu državnih prvakinja.Pridružio joj se Goran Petrc, pročelnik ureda Županije Primorsko-goranske, pokrovitelja velikog događaja.

– Bez razmišljanja smo prihvatili pokroviteljstvo nad ovim događajem – istaknuo je Petrc. – Prvo stoga što je boćanje prepoznatljiv znak naše županije, naš autohtoni sport, a drugo zbog toga što je riječ o ženama. Njih je sve više u ovom sportu, što je za svaku pohvalu. Želim im uspjeh, neka slave naše djevojke.


Skupu su nazočili najviši predstavnici Hrvatskog boćarskog saveza, predsjednik Tomislav Ćurko i dopredsjednik Denis Peršić.– Uz juniorsku boćarsku ligu žensko boćanje je naš najveći projekt. Igrat će se tu četiri godine jer smo željeli popularizirati ovaj sport – rekao je Ćurko. – Županija primorsko-goranska je kolijevka boćanja. To je sport s tradicijom i plemenit je, atraktivan. Želimo ga na Olimpijskim igrama 2024. godine.

– Uz Mediteranske igre i Svjetsko prvenstvo ovo je jedno od najvećih naših natjecanja u ovoj godini – poručio je Peršić. – Hrvatska tu ima dva predstavnika.





Boćarski spektakl na Čavlima je iskorišten za prikupljanje pomoći mladom Mauru Baraku, koji ima deset godina i žarko želi izliječiti nogu s kojom ima problema. Za to mu je potrebna operacija u Beču u rujnu mjesecu, mama i tata moraju hitno skupiti 10.800 eura. Pomoć dječaku, koji se već pet godina hrabro bori za svaki svoj korak, ljudi dobra srca mogu uplatiti na račun HR33 2500 0093 1065 6404 9 kod »Addiko banke« SWIFT/BIC CODE : HAABHR22 MAURO Barak, sve s naznakom donacija.



Ambicije


»Škola boćanja Čavle« u jakoj konkurenciji stremi prema najvećoj poziciji nadajući se da će u petak osvojiti titulu državnih prvakinja u domaćoj utakmici nakon što su u Komiži slavile 14:10.


– Želimo sve podići na višu razinu, organiziramo i humanitarnu akciju. Hvala za pomoć dondolašima, udruzi palentar te DVD-u »Čavle« – kazao je čelnik kluba Zoran Martinić. – Što se tiče praćenja natjecanja organiziramo streaming uživo od otvaranja do zatvaranja.


– Igramo drugu utakmicu u petak, nakon prve pobjede dovoljno nam je i neriješeno. Time bismo osvojili petu titulu u proteklih sedam godina – kazao je trener ekipe Dean Klarić. – Na velikom natecanju u lipnju želimo dati svoj maksimum. Bude li dovoljno, slavit ćemo, ako ne, čestitat ćemo suparnicama. To će biti mini Europsko prvenstvo, da su tu i Kineskinje, ovo bi natjecanje bilo kao Svjetsko prvenstvo.


Pokroviteljstvo nad velikim natjecanjem sa zadovoljstvom je prihvatila trenutno najpoznatija Grobničanka, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.


bocke1boce3boce1