Dvostruki olimpijski pobjednik

Dramatična završnica: Poljski skakač na skijama Kamil Stoch pobjednik ”Novogodišnje turneje”

Hina

Reuters

Reuters



Poljski skakač na skijama Kamil Stoch pobjedom na posljednjem natjecanju ovogodišnjeg izdanja »Novogodišnje turneje« u Bischofshofenu osvojio je i naslov ukupnog pobjednika »Turneje«.


Dvostruki olimpijski pobjednik iz Sočija 2014. godine i ukupni pobjednik Svjetskog kupa otprije tri sezone, 29-godišnji Stoch imao je više živaca od 23-godišnjeg Norvežanina Daniel-Andrea Tandea u odlučujućoj drugoj seriji natjecanja u Bischofshofenu i na kraju uvjerljivo slavio na »Turneji«.Naime, nakon prve serije Stoch je držao drugo, a Tande treće mjesto u Bischofshofenu, dok je razlika u ukupnom redoslijedu »Turneje« bila samo 2.8 bodova u korist Poljaka. Tande, pobjednik posljednja dva natjecanja, u Garmisch-Partenkirchenu na Novu godinu i u Innsbrucku u srijedu, nije izdržao napetost, umalo je pao i doskočio na samo 117,0 metara. Veliku pogrešku Tandea Stoch je uspio iskoristiti i skokom od 138,5 metara osigurao ukupnu pobjedu na »Turneji« i preuzeo vodstvo na natjecanju u Bischofshofenu postavivši pritom i veliki zadatak pred vodećeg nakon prve serije, Slovenca Jurija Tepeša. Kao posljednji skakač u natjecanju, Tepeš je skočio 124,5 metara i tako nije uspio obraniti vodstvo, već je natjecanje završio na sedmom mjestu.Drugo mjesto u Bischofshofenu zauzeo je Austrijanac Michael Hayboeck, a treće Poljak Piotr Žyla koji je odličnim nastupom u petak skočio na ukupno drugo mjesto na »Turneji« odmah iza Stocha, a ispred Tandea.Stoch je na kraju slavio sa 997.8 bodova, 35.3 više od drugog Žyle, a 56.0 od trećeg Tandea.Stoch je tako postao tek drugi Poljak pobjednik »Turneje« u njezinoj 65-godišnjoj povijesti. Dosada je to uspjelo samo legendarnom Adamu Malyszu prije 16 godina.

Velikom pogreškom Tandea u drugoj seriji okoristio se i Slovenac Domen Prevc, on je četvrtim mjestom u Bischofshofenu ponovno preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa, on sada ima 646 bodova, devet više od drugog Tandea, a 13 od trećeg Stocha.