Mitas 4 Islands

Brdskobiciklistička utrka kvarnerskim otocima približila se kraju

Mladen Trinajstić

Snimio Samir CERIĆ KOVAČEVIĆ

Snimio Samir CERIĆ KOVAČEVIĆ



Iako već drugu godinu zaredom vrijeme nije naklonjeno rapskoj etapi utrke »Mitas 4 Islands«, za razliku od lani kad je zbog bure ona planirana utrka naposljetku morala biti vožena Krkom, ove je godine brdskobiciklističko natjecanje i na kišom okupanom Rabu ipak uspješno provedeno u djelo, s time da je većina natjecatelja do cilja stigla mokra »od glave do pete«.


– Budući da je prošle godine etapa na Rabu otkazana zbog jakog vjetra, drago nam je da su okupljeni biciklisti, njih šest stotina, ove godine odlučili prkositi kiši, rekao je Marin Mušćo, direktor TZO Lopar koji uz TZ Grada Raba daje punu potporu jednoj od najvećih svjetskih utrka u brdskom biciklizmu. Svu svoju srčanost natjecatelji su pokazali vozeći se zahtjevnim stazama koje dijelom prolaze i kroz atraktivno područje Geoparka Rab. Unatoč kiši koja je smanjila broj onih koji su pratili tu atraktivnu utrku, dio žitelja i posjetitelja našeg otoka ipak je uživao u fantastičnim scenama biciklista koji svladavaju strme staze Raba, zaključio je Mušćo zadovoljan tijekom, a još više i odjecima rapske etape te višednevne sportske manifestacije.


A na cilj u Loparu naposljetku je prvi u muškoj kategoriji stigao tim »Češka sporitelna – Accolade 2« kojeg čine Čeh Jan Stož i Slovak Tomaš Višnovsky. Oni su 65-kilometarsku stazu svladali u nešto više od 2 sata i 39 minuta. Prvo mjesto u ženskoj kategoriji zadržale su članice ekipe »Swissgirls« dok je u kategoriji Masters na čelu poretka tim »Husqvarna MTB«. 




Kišovito vrijeme i od natjecatelja i od organizacijskog tima tražilo je nadljudske napore. Sportaši i rekreativci, zaljubljenici u brdski biciklizam poznati su po snažnoj volji koja je i ovdje svima bila potrebna za stizanje do cilja u Loparu do kojeg su svi stigli potpuno mokri te u potpunosti prekriveni blatom, konstatirao je direktor utrke Mitas 4 Islands, Tomislav Zobec. 


Nakon rapske dionice je, sa startom u trajektnoj luci Merag uslijedila i ona creska dok je finalna etapa četvrtog izdanja četverodnevnog natjecanja na četiri kvarnerska otoka – ona lošinjska, predviđena za danas (subota 14. travanj). Start je u središtu Malog Lošinja i to u 11 sati.