Prizanje HZSN-a

Novinar Novog lista Marko Cvijanović izabran za sportskog novinara godine

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Cvijanović je jedan od najmlađih dobitnika nagrade Novinar godine, a zaslužio ju je serijom komentara o nastupima hrvatske nogometne reprezentacije i optimističnom pričom o transplantacijama Ivana Klasnića



Marko Cvijanović iz riječkog Novog lista novinar je godine u izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN), dok je nagrada za životno djelo na tradicionalnoj svečanosti u zagrebačkome Novinarskome domu posthumno pripala doajenu sportskog novinarstva Tomislavu Židaku, koji je preminuo u travnju prošle godine.


Cvijanović je jedan od najmlađih dobitnika nagrade Novinar godine, a zaslužio ju je serijom komentara o nastupima hrvatske nogometne reprezentacije i optimističnom pričom o transplantacijama Ivana Klasnića. Nagradu je Cvijanoviću uručio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.


HZSN je posthumno dodijelio nagradu za životno djelo Tomislavu Židaku, legendarnom reporteru i komentatoru Sportskih novosti i Jutarnjeg lista koji je preminuo 13. travnja 2017. godine. Židak je bio dvostruki dobitnik nagrade Novinar godine, a HZSN je nedugo nakon njegove smrti pokrenuo inicijativu da jedna od zagrebačkih ulica pokraj stadiona Maksimir dobije njegovo ime. Nagradu je primila Židakova supruga Snježana, a predao ju je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop.




Nagradu za životno djelo dobila je i Ankica Jagodar, koja je cijeli novinarski vijek odradila u Sportskim novostima kao novinarka, reporterka i urednica regionalnih izdanja. U Sportskim novostima bila je jedna od onih novinarki i urednica koja je odgajala generacije mladih, davala im priliku za dokazivanjem i učenjem.



Priznanje HZSN za fotografiju dobio je fotoreporter Pixsella Goran Stanzl koji je manirom vrhunskog profesionalca pratio Svjetsko rukometno prvenstvo u Francuskoj, Hanžekovićev memorijal, utakmice HNL-a i završetak kvalifikacijskog ciklusa nogometne reprezentacije, koju je »začinio« antologijskom fotografijom slavlja Luke Modrića nakon pobjede nad Grčkom.


Priznanje za lokalno novinarstvo otišlo je u ruke Darka Pribanića, sportskog novinara iz Ogulina, dopisnika Sportskih novosti te urednika sportske emisije na Radio Ogulinu.


Priznanje za TV reportažu dobio je HTV-ov novinar Edin Mahmuljin za seriju reportaža s biciklističke utrke Tour of Croatia, dok je novinar portala Goal.hr Hrvoje Tironi nagrađen za intervjue s s galerijom aktera koji nikad nisu bili na samome nogometnome vrhu ili njemu tek teže.


Posebno priznanje za suradnju s medijima dobio je svjetski gimnastički prvak Tin Srbić koji se pokazao kao elokventan, odličan sugovornik, uvijek zanimljiv, uvijek drukčiji i svaki put spreman medijima ponuditi neku novu zanimljivu priču. Priznanje za najbolju press službu otišlo je Rukometnom klubu PPD Zagreb na čelu s glasnogovornikom Goranom Roknićem.


Prije svečane dodjele nagrada i priznanja održan je i radni Sabor HZSN-a na kojem je predsjednik Jura Ozmec kazao kako udruga ima 176 članova, od kojih je pedesetak učlanjeno i u Međunarodnu udrugu sportskih novinara (AIPS).


Ozmec je izrazio zadovoljstvo radom sekcija HZSN-a, u rujnu prošle godine je osnovana i riječka sekcija, zadarska sekcija je pokrenula i vlastiti portal, a vrlo aktivne su bile i karlovačka, splitska i međimurska sekcija. Malonogometna reprezentacija HZSN-a odigrala je niz humanitarnih utakmica, a prošle godine su na vrlo jakom europskom turniru u Staroj Pazovi osvojili drugo mjesto.


HZSN je tijekom prošlog razdoblja bio aktivan i uspješan na međunarodnom planu – Ozmec je izabran za rizničara AIPS-a, a ujedno je i vršitelj dužnosti glavnog tajnika krovne svjetske asocijacije sportskih novinara, dok dopredsjednik HZSN-a Nikola Lipovac obnaša dužnost predsjednika Udruge sportskih novinara Jugoistočne Europe (SEESJA).