Hrvatska reprezentacija

Zlatko Dalić objavio kraći popis za SP u Rusiji. Otpala su neka jako zvučna imena

Hina

Zlatko Dalić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Zlatko Dalić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

»Ovo je moj izbor i stojim iza njega. Nisam imao puno dilema, svjestan sam da nikada neće svi biti zadovoljni. Svi imaju pravo na svoje mišljenje, moje je pravo da izaberem igrače,« kazao je Dalić



Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je u ponedjeljak popis s imenima 24 igrača koje će voditi u Rovinj na pripreme za svjetsko prvenstvo u Rusiji.


Dalić je prvotno objavio popis sa 32 igrača, a sada su otpali Karlo Letica, Borna Barišić, Zoran Nižić, Borna Sosa, Marko Rog, Mario Pašalić, Duje Čop i Ivan Santini.


Hrvatski izbornik prema pravilima FIFA-e na svjetsko prvenstvo u Rusiju mora voditi 23 igrača, a konačna lista putnika mora biti objavljena do 4. lipnja. Nakon toga moguća je zamjena ozlijeđenih igrača do 24 sata prije prve utakmice koju Hrvatska igra 16. lipnja protiv Nigerije.




»Ovo je moj izbor i stojim iza njega. Nisam imao puno dilema, svjestan sam da nikada neće svi biti zadovoljni. Svi imaju pravo na svoje mišljenje, moje je pravo da izaberem igrače,« kazao je Dalić, dodavši kako će s ove liste otpasti jedan igrač.


»S ovog popisa će otpasti jedan od stopera jer su Ćorluka i Mitrović bili ozlijeđeni. Ostavljam rezervu i tijekom priprema ćemo vidjeti kako će biti njihova situacija,« kazao je Dalić dodavši: »Ostali su na čekanju i uvijek postoji mogućnost da ih priključim na pripreme.«


Izbornik je otkrio kako u svojim planovima Mandžukića vidi u vrhu napada, a ne na krilu kao što to često igra u Juventusu.


»Po meni je Mandžukić prava špica i to je njegova najbolja pozicija. Imamo izbora, jer na svakoj poziciji imamo dva igrača,« kazao je izbornik, osvrnuvši se na sjajnu predstavu Ante Rebića u finalu njemačkog Kupa.


»Rebić je odigrao odlično, u sjajnoj je formi. Daj bože da tako nastavi i u Rusiji. Svaka čast i Niki Kovaču koji ga je doveo na tu razinu.«


Dalić je naglasio da nikada nije kazao kako je Rebić izbacio iz reprezentacije Perišića.


»Nisam rekao da je Rebić izbacio Perišića, rekao sam ‘preskočio’, ali sada smo dobili i Perišića i Rebića.«


Osvrnuo se i na neigranje Marka Pjace.


»Pjaca je igrač koji meni treba, vjerujem mu, nažalost nije igrao mnogo, ali mu vjerujem. Može igrati na oba krila i u napadu. Moram cijeniti što se ozlijedio u Estoniji igrajući za reprezentaciju.«


Komentirao je i stalne polemike oko Pivarića i Strinića.


»Oni su stalno osporavani. Međutim, ja im vjerujem i moram stati iza njih. Dat ću im podršku i povjerenje«, rekao je Dalić.


Također je istaknuo kako ga brine situacija s Čorlukom.


»Ozlijedio je list i brine me situacija. Nećemo ulaziti u rizik. Treba nam zdrav i spreman.«


Hrvatska će do početka SP-a odigrati utakmice protiv Brazila i Senegala.


»Htio sam jake utakmice. Posebno se radujem susretu s Brazilom, bit će to preslika utakmice s Argentinom,« zaključio je Dalić.


Okupljanje reprezentacije zakazano je u subotu 26. lipnja u Zagrebu, nakon čega reprezentacija seli u Rovinj. U Istri će trenirati od 27. svibnja do 1. lipnja, a dan kasnije ‘vatreni’ će iz Pule letjeti u Liverpool gdje ih u nedjelju 3. lipnja očekuje ogled protiv Brazila. Iste večeri reprezentacija se vraća u Hrvatsku, a nastavak priprema bit će u Rijeci. Na Rujevici će imati četiri treninga u tri dana, a 7. lipnja putuju u Slavoniju gdje će 8. lipnja u Osijeku igrati protiv Senegala posljednju pripremnu utakmicu prije početka SP-a.


Reprezentacija u Rusiju putuje 11. lipnja.


Prvi nastup na svjetskom prvenstvu hrvatska vrsta će imati 16. lipnja u Kalinjingradu protiv Nigerije, pet dana kasnije je ogled protiv Argentine u Nižni Novgorodu, a posljednji nastup u skupini imat će 26. lipnja u Rostovu na Donu protiv Islanda.


POPIS IGRAČA:VRATARI Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo)

OBRAMBENI: Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Domagoj Vida (Bešiktaš), Ivan Strinić (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivarić (Dynamo Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Matej Mitrović (Club Brugge), Duje Ćaleta-Car (Red Bull Salzburg)


VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter), Filip Bradarić (Rijeka)


NAPADAČI: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke), Ante Rebić (Eintracht)o