Intervju za Sportske novosti

ZLATKO DALIĆ O 2019. GODINI “Minus je što Dinamo nije prezimio u Europi i što ostali klubovi nisu napravili iskorak”

Portal Novilist.hr

Zlatko Dalić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Zlatko Dalić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Ne možemo dati najvišu ocjenu hrvatskom nogometu jer Dinamo nije prezimio pa je to mali minus. No, s obzirom na kvalitetu koju je pokazao i snagu konkurencije s kojom se natjecao, napravio je sjajan posao. Mali je problem što ostali klubovi nisu napravili iskorak u Europi, prošli barem dva-tri kola i donijeli bodove Hrvatskoj - smatra Dalić



ZAGREB Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić za Sportske novosti osvrnuo se na proteklu godinu i izrazio zadovoljstvo u privatnom i u poslovnom smislu. 


– Bila je jako dobra godina, pogotovo u poslovno-sportskom smislu. Rekao sam da od Svjetskog prvenstva živim najljepši period. Mogu biti zadovoljan cijelom svojom situacijom, i doma, i što se posla tiče. Presretan sam. Imao sam dva cilja – da se Hrvatska plasira na Europsko prvenstvo i da se vratimo u Split. Oba su ispunjena na najbolji mogući način. Igrali smo po cijeloj državi, u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Rijeci, i svugdje je bilo sjajno, imali smo veliku podršku. To je najvažnije – kaže izbornik Vatrenih koji bi dao visoku ocjenu za hrvatski nogomet, jedini minus je što Dinamo nije uspio prezimiti u Europi i što ostali klubovi nisu doprinijeli u tom području. 


– Osim reprezentacije, Dinamo je imao sjajnu sezonu u Ligi prvaka. Ne možemo dati najvišu ocjenu jer nije prezimio pa je to mali minus. No, s obzirom na kvalitetu koju je pokazao i snagu konkurencije s kojom se natjecao, napravio je sjajan posao. Mali je problem što ostali klubovi nisu napravili iskorak u Europi, prošli barem dva-tri kola i donijeli bodove Hrvatskoj.




Kao ciljeve u sljedećoj godini, Dalić je ponovno naglasak stavio na EURO, ali ne želi stvarati pritisak i najavljivati velike stvari. 


– Moja je misija da hrvatska reprezentacija opet bude prepoznatljiva i da igra značajnu ulogu na Europskom prvenstvu. Očekivanja su jako velika, ali ne želim staviti nikakav pritisak na igrače, htio bih samo da Hrvatska bude ponovno kakva je bila na Svjetskom prvenstvu – kompaktna momčad koja igra za svoj narod, za svoju zemlju i za što veći rezultat. Ne mogu reći da ćemo biti u finalu i Europskog prvenstva. Deset reprezentacija to očekuje. Euro je možda i jači od Mundijala jer je u Europi koncentrirana kvaliteta. Moj je cilj da Hrvatska ponovi igre, rezultate i zajedništvo iz Rusije, a prvi je korak proći skupinu.


Izbornik se osvrnuo i na skupinu koja nas čeka u Londonu i Glasgowu, a koja je prema njemu jako teška. 


– Skupina je jako teška. Prvi je razlog što uvodnu utakmicu, koja uvijek određuje kasniji tijek, igramo s Englezima na Wembleyju, dakle oni su domaćini. Prvi susret nam je bio važan i u Rusiji s Nigerijom, mislim da će i ovaj s Engleskom biti jako bitan. Oni nas imaju na piku nakon polufinala Svjetskog prvenstva. Englezi su po meni vrlo kvalitetna reprezentacija, jedan od favorita, sljedećih pet-šest godina mogli bi vladati svjetskim nogometom. Imaju mladu, potentnu i brzu momčad, njihovi nogometaši igraju u najjačoj ligi na svijetu, a vodi ih odlični izbornik Gareth Southgate, koji je studiozan i jako dobro radi. Česi su pobijedili Engleze u Pragu, nezgodni su, konstantno prvi vrhu. S njima moramo biti također vrlo oprezni.


Ali i u teškoj skupini su ciljevi jednaki – pobijediti i napraviti sve za prolazak. 


– U svaku utakmicu krećemo s planom da pobijedimo. Probat ćemo sve napraviti. Bit će zaista jako teško, međutim drugo ne znamo i ne možemo. Takav je naš način razmišljanja i naš stil, time smo napravili rezultat.