Kvalifikacije za EURO 2020.

ŽDRIJEB U DUBLINU: Bilo bi dobro izbjeći skupinu s Njemačkom, Grčkom i Srbijom

Marko Cvijanović

Zlatko Dalić/Foto Arhiva NL

Zlatko Dalić/Foto Arhiva NL

Olakotna okolnost uoči plesa kuglica jest činjenica de se Hrvatska našla u prvoj jakosnoj skupini i društvu Švicarske, Portugala, Nizozemske, Engleske, Belgije, Francuske, Španjolske, Italije i Poljske pa, shodno tome, ne može s njima igrati u istoj skupini.



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija saznat će danas imena protivnika u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo 2020. godine na ždrijebu u Dublinu što počinje točno u podne. Budući da »kockasti« nisu uspjeli napraviti korak naprijed prema europskoj smotri kroz Ligu nacija, drugu priliku imat će u kvalifikacijama što počinju u ožujku iduće godine. Olakotna okolnost uoči plesa kuglica jest činjenica de se Hrvatska našla u prvoj jakosnoj skupini i društvu Švicarske, Portugala, Nizozemske, Engleske, Belgije, Francuske, Španjolske, Italije i Poljske pa, shodno tome, ne može s njima igrati u istoj skupini.


»Kockasti«, međutim, već iz druge jakosne skupine mogu dobiti itekako zahtjevne protivnike, poput Njemačke, koja je izgubila status nositelja u prvoj jakosnoj skupini.


U drugom »šeširu« naći će se i Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Wales i Češka. U trećoj jakosnoj skupini nalaze se Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjevarna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska i Izrael, u četvrtoj Mađarska, Rumunjska, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva i Gruzija, u petoj Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar i Farski otoci, a u šestoj Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta i San Marino.




Uzgred, U kvalifikacijama će nastupiti 55 reprezentacija, prvi put plasman na EURO tražit će Kosovo, a reprezentacije će biti podijeljene u deset skupina. Pet će skupina (od A do E) imati po pet, a pet skupina (od F do J) po šest momčadi. Reprezentacije u posljednjoj jakosnoj skupini naći će svoje mjesto u skupinama sa po šest momčadi, a UEFA je uoči ždrijeba priopćila još nekoliko regulativa, poput one da se u jednoj skupini mogu naći samo dvije od dvanaest zemalja domaćina završnog turnira ili one da zbog političkih razloga u istoj skupini ne mogu biti Armenija i Azerbajdžan, Gibraltar i Španjolska, Ukrajina i Rusija, a Kosovo ne može biti u istoj skupini niti sa Srbijom, niti s Bosnom i Hercegovinom. Jednako tako, u Nyonu su računali na hladnije vrijeme u nekim zemljama pa će samo dvije od ovih deset reprezentacija (Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva, Norveška, Rusija i Ukrajina) moći biti zajedno u skupini. Kvalifikacije će trajati od 21. ožujka do 19. studenoga 2019. godine, a na EURO će se plasirati dvije najbolje reprezentacije is svake skupine, dok će preostala četiri sudionika (od ukupno 24) iznjedriti završnica Lige nacija. Cijeli kvalifikacijski ciklus odigrat će se u 2019. godini.


Uoči današnjega ždrijeba kalkulacije ukazuju da bi se u najboljoj varijanti Hrvatska našla u skupini s Walesom, Finskom, Litvom, Gibraltarom i San Marinom, a u najlošijoj u društvu Njemačke, Srbije, Grčke, Makedonije i Latvije. Europsko prvenstvo ugostit će London, München, Rim, Baku, Saint Peterburg, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budimpešta, Glasgow i Kopenhagen, prva utakmica igrat će se 12. lipnja u Rimu, a finale 12. srpnja na Wembleyju.


Termini kvalifikacija


1. kolo: 21.-23- ožujka


2. kolo: 24.-26- ožujka


3. kolo: 7.-8- lipnja


4. kolo: 10.-11. lipnja


5. kolo: 5.-7. rujna


6. kolo: 8.-10. rujna


7. kolo: 10.-12. listopada


8. kolo: 13.-15. listopada


9. kolo: 14.-16. studenoga


10. kolo: 17.-19. studenoga


Play off


Polufinale: 26.-28. ožujka 2020.


Finale: 29.-31. ožujka 2020.


NAJBOLJI ŽDRIJEB


Hrvatska


Wales


Finska


Litva


Gibraltar


San Marino


NAJGORI ŽDRIJEB


Hrvatska


Njemačka


Srbija


Grčka


Makedonija


Latvija


Marko CVIJANOVIĆ