40 mu je godina tek

Vugina remek-djela – u muzejima i na nogometnim terenima!

Marko Cvijanović

ŽIVOT UZ NOGOMET I UMJETNOST – Davor Vugrinec / Foto: N. MARKIČEVIĆ/CROPIX

ŽIVOT UZ NOGOMET I UMJETNOST – Davor Vugrinec / Foto: N. MARKIČEVIĆ/CROPIX

Za okruglih 150 u prvenstvu trebaju mi još četiri, za okruglih 200 za hrvatske klubove i reprezentaciju u svim natjecanjima još šest. Dakle, sve je još uvijek otvoreno. Da sam znao, igrao bih i kup utakmice. Trebali ste mi reći prije, ha, ha, ha… - kaže Vuga



RIJEKA » Oni ironični i pomalo zlobni kroničari hrvatskih nogometnih prilika sprdat će se s uvjerljivim porazom »Lokomotive« od »Slaven Belupa« (0:4) u režiji Davora Vugrinca koji je između dvije izložbe na poluvremenu navratio u svlačionicu »kozmetičara«, na brzinu obuo kopačke, istrčao na teren u 75. minuti i dvama pogocima pokopao izglede momčadi Tomislava Ivkovića. Ako je onaj nedavni poraz u Kranjčevićevoj od »Rijeke« (0:4) u uzvratnoj utakmici četvrtfinala hrvatskoga Kupa nazvao sramotom, kako li će tek Ivković okarakterizirati činjenicu da ga je u Koprivnici pokopao jedan četrdesetogodišnjak!? Postoji, naravno, i ona druga strana priče. Ljudskija i vedrija. Pravednija, ako baš hoćete. Priča o jednom plemenitom nogometašu koji je već izvjesno vrijeme puno više posvećen remek-djelima hrvatske moderne Ede Murtića, Miroslava Kraljevića, Ivana Meštrovića ili Frana Kršinića nego treninzima Ante Čačića, ali se svejedno svesrdno trudi obilježiti hrvatsku nogometnu postmodernu. I igrati do…


  – … Kraja sezone. To je to – kaže Vugrinec, koji je golove zabijao u 15 sezona HNL-a. Miljenko Mumlek postizao je pogotke u 17. Da bi ga dostigao Vuga, dakle, mora igrati još dvije sezone…  

  – Uuuu, ma nema šanse. Ne mogu više. Ne u smislu da fizički više ne mogu podnositi napore, ali meni kronično nedostaje vremena da stignem obaviti sve ono čime se bavim. Pa ja svaki dan samo u automobilu provedem tri sata. Uostalom, u zadnje sam se vrijeme silno posvetio umjetnosti i činim to vrlo ozbiljno. Teško je istodobno se profesionalno odnositi prema nogometu i umjetnosti na način kao što to ja činim. Igrat ću do kraja sezone i to će biti kraj. Jednostavno mi je postalo teško uskladiti sve obaveze kojih je sve više.  


 


 Vrijeme je




  Po broju pogodaka u Prvoj HNL više ga nitko nikada neće dostići, to je sigurno. Stigao je do brojke 146, za hrvatske klubove i reprezentaciju u svim je natjecanjima postigao 194. Brojke bi trebalo zaokružiti.


  – Slažem se i potrudit ću se. Znači, za okruglih 150 u prvenstvu trebaju mi još četiri, za okruglih 200 u ovom drugom kontekstu koji ste naveli još šest. Problemi s leđima su iza mene, polako ulazim u formu i dobivam minutažu. Dakle, sve je još uvijek otvoreno. Da sam znao, igrao bih i kup utakmice. Trebali ste mi reći prije, ha, ha, ha…


  Vuga je u subotu zacementirao prvo mjesto na ljestvici najstarijih strijelaca u HNL-u. Kad je postizao pogotke »Lokomotivi«, imao je točno 39 godina, 11 mjeseci i 21 dan. Prvi poslije njega je Joško Popović koji je imao 38 godina, 1 mjesec i 18 dana kad je dao svoj zadnji gol u HNL-u.


  – Koje su to godine… Da se zamisliš. Kad već pričamo o mojim godinama, u »Slaven Belupu« dijelim svlačionicu s momkom koji je mlađi od moje kćeri. Dakle, vrijeme mi je, ha, ha, ha… Kažem mu svaki dan, prste dalje od moje male.


  Vugrinec je oduvijek bio netipični nogometaš. Takav je i danas. Dok njegovi mlađahni nogometni suvremenici oblijeću kladionice, a njegovi vršnjaci koji su objesili kopačke o klin otvaraju kafiće, on postavlja izložbe.


  – Već dugo sam posvećen umjetnosti, do sada sam bio kolekcionar, a sada postajem galerist.


  Od hrvatskoga prvoligaškoga nogometa sve se teže živi, pogotovo u manjim sredinama poput koprivničke. Može li se u Hrvatskoj dobro živjeti od umjetnosti?     

Pošten odnos


  – Ako imaš znanje i ako se želiš maksimalno posvetiti tome, onda može. Ali.. Tako je u svakom poslu. I u nogometu i u umjetnosti. Ja sam se prema objema mojim ljubavima i pozivima od prvoga dana odnosio maksimalno pošteno i sve mi se vratilo na najbolji mogući način. Meni je nogomet, na kraju krajeva, omogućio sve ovo što danas imam. Nogomet je obilježio moj život, bez nogometa ne bih bio ovo što danas jesam. Pratit ću ja nogomet i kada ga na ljeto prestanem aktivno igrati, neće to više biti u ovom obimu, ali nogomet će uvijek biti dio mene, bez obzira na to što ću se maksimalno posvetiti umjetnosti.


  Prije toga valja odigrati još barem desetak prvenstvenih utakmica. Ante Čačić poslije utakmice s »Lokomotivom« jednostavno neće imati izbora.


  – Ma, s gospodinom Čačićem od prvoga dana imam sjajan odnos. Uvijek kod njega imam mali kredit, ali ne na uštrb momčadi. Uostalom, ja tijekom priprema nisam propustio nijedan trening. Imao sam određenih problema s leđima, bilo je dana kad sam radio smanjenim intenzitetom, ali sve sam pošteno odrađivao. Znao sam ostajati i raditi individualno, dakle sve svoje obaveze još uvijek izvršavam vrlo profesionalno. Tako će biti do kraja sezone. Uostalom, moram biti spreman oboriti one rekorde o kojima smo pričali, ha, ha… – zaključio je Vuga.