Što misle bivši uoči Osijeka?

VARGIĆ/SAMARDŽIĆ/VRANJEŠ: U nedjelju protiv Osijeka će se vidjeti prava Rijeka

Denis Frančišković

Rekao bih da su šanse 50:50. Rijeka dosad nije nešto oduševila, ali igra doma. Dobro, bilo je dosta odlazaka zadnjih sezona, treba sve to uklopiti. Osijek pak ima neku novu politiku, dovodi dosta igrača i treba to sve posložiti – ističe Jurica Vranješ



RIJEKA Nedjelja uistinu donosi pravi ispit za »bijele« s Rujevice, ali i »plavo-bijele« s Drave. Susret trenutno drugoplasiranog i trećeplasiranog sastava lige na Rujevici šlager je sedmog kola i pravi test vlastitih mogućnosti. I »Rijeka« i »Osijek« brzo su se oprostili od Europe. Ostala je jurnjava domaćim kolosijekom i lov na »Dinamo« koji još ima europsku »kompoziciju«. A ni »modre« ne čeka mala i bezazlena kušnja, gostovanje u Gorici kod dosadašnjeg hita prvenstva. Sve u svemu, dva susreta koja su u fokusu.


»Rijeka« je uz »Dinamo« jedina neporažena momčad, Osječani imaju pobjedu i bod više. I jednima i drugima cilj je zadržati priključak s »modrima«…


Gosti se dižu


Iako su prognoze nezahvalne, što o svemu kažu nekadašnji igrači »Rijeke«? Jurica Vranješ, Ivan Vargić te Jasmin Samardžić od kojih su prva dvojica branili i boje momčadi iz Gradskog vrta.




– Prije nego što nešto počnem pričati, rekao bih da su šanse 50:50. »Rijeka« dosad nije nešto oduševila, ali igra doma. Dobro, bilo je dosta odlazaka zadnjih sezona, treba sve to uklopiti. »Osijek« pak ima neku novu politiku, dovodi dosta igrača i treba to sve posložiti – ističe Jurica Vranješ i dodaje: – Osječani kao i prošle godine, mogu kući dobiti svakoga, ali i izgubiti od svakoga. Slavonci su nekom naletu kao što je nekad bila »Rijeka«.


Utakmica u Maksimiru bila je jako dobra za Vranješov ukus. »Bijeli« su ga posebno dojmili u nastavku susreta.


– Bit će to sigurno gusta utakmica. Po meni su Kekovi igrači odlično odigrali drugo poluvrijeme protiv »Dinama«, dok su se u prvom dijelu malo povukli, ali dali gol u pravom trenutku. S tim bodom su sigurno dobili na samopouzdanju. Ali do te utakmice nisu me baš nešto impresionirali da bih mogao reći da se mogu potući za prva dva mjesta. No, umiješali su se i drugi – analizira Vranješ.


U fokus domaće igre stavlja formu jednog igrača.


– Iza obje momčadi su dva tjedna stanke. Ako »bijelima« Gorgon nije na top razini, teško da mogu lako dobiti taj susret. A što se tiče trenera, Kek i Zekić zasad su jedini koji bi mogli sa svojim varijantama i taktičkim rješenjima donekle priprijetiti »Dinamu«. S druge strane, »modrima« bi u ovom susretu najviše odgovarao remi. A pobjeda jedne ili druge momčadi ostavlja ih u utrci s prvakom – smatra Vranješ.


Ivan Vargić, bivši vratar »Rijeke«, pa potom »Lazija«, prije dva tjedna otišao je na posudbu u ciparski »Anorthosis«.


– Moram priznati da malo više pratim »Rijeku« nego »Osijek«. Osječani su doveli nekoliko novih igrača i nisam toliko »pohvatao« situaciju, ali nešto znam – govori Vargić. – Jedni i drugi imaju velike ambicije, čini mi se da se oba kluba žele »potući« s »Dinamom« za vrh. Derbi je bitan za oba sastava, a »Rijeka« je ta koja igra doma i sigurno da će ići na sva tri boda, dok će »Osijek« čekati svoju priliku. A sigurno će vrebati i sva tri boda.


Vargić ističe psihološku težinu maksmirskog boda.


– Nisam gledao »bijele« u Maksimiru, ali sam, prateći događanja na Internetu, vidio da su dobro igrali i isprali okus slabog rezultata protiv »Istre«. Psihološki su se sigurno digli nakon tog rezultata. Inače, jako su dobra momčad, mogu visoko, a uz malo sreće može se i nešto više. Osječane nisam toliko detaljno pratio. No, vidim da su počeli pobjeđivati u tim »manjim« utakmicama i mini derbijima što dosad nije bio slučaj. Zekićevi igrači dižu se iz sezone u sezonu i sigurno im je cilj jednog dana i osvojiti prvenstvo – kaže Ivan.


Razlika


Ovo su po Vargiću i pravi susreti za dva kvalitetna trenera, Matjaža Keka i Zorana Zekića.


– Prošle godine »Osijek« je dobio i jednu utakmicu na Rujevici. To su uvijek tvrde utakmice, na gol razlike ili s neriješenim ishodom. Vjerujem da će tako biti i u nedjelju. Kek je najdugovječniji trener HNL-a, a i Zekić je na dobrom putu da postane jedan od njih. Gosti će igrati možda malo zatvorenije i čekati šansu. Nadam se stvarno da će to biti jedan pravi derbi – priželjkuje Vargić.


Jasmin Samardžić nije propustio susret s »Mariborom« na Kantridi. Navukao je bijeli dres i s prijateljima pratio poslasticu pod stijenama. Po njemu ta utakmica ne bi smjela biti mjerilo za bilo kakvu detaljnju analizu.


– Utakmica protiv »Maribora« je ipak bila malo više svečarska. Ne bih tu rezultat stavio u prvi plan s obzirom da su gosti imali tri igrača u reprezentaciji. A protiv »Dinama« dečki su dali sve od sebe, trčali su i borili se te su nagrađeni – kaže Samardžić.


Kantrida mu je u krvi, a u svojim razmišljanjima čvrsto je na zemlji. Kaže, želi biti što realniji…


– Protiv »Osijeka« će se vidjeti prava »Rijeka«. Budimo realni, uvijek je lakše u nogometu braniti se nego napadati. »Rijeka« je za mene favorit, a sad… Vidjet ćemo. Evidentno da gosti iz dana u dan rastu i sigurno će biti nezgodan protivnik. Ključ uspjeha? Pravi odnos prema igri. Naravno mora se nešto i odigrati. Nažalost, »Rijeka« je počela ovisiti samo o Heberu i to nije dobro. Čini mi se da imamo premalo igrača koji stvaraju razliku što ranije nije bio slučaj. No, dečki pošteno i korektno odrađuju svoj posao i nadam se da će to biti dovoljno za pobjedu. »Osijek«? Jako promijenljiv. U stanju je dobiti »Rijeku« i »Dinama« u gostima, a i izgubiti doma od »Intera«. Još uvijek mi je velika nepoznanica. Razlika je što »Rijeka« i sa slabijom igrom pobjeđuje u manjim utakmicama, a »Osijek« ne – znakovito zaključuje Samardžić.