Zoran Mamić

U Al Ainu nas je 14 iz Hrvatske, to se nikada u povijesti nekog profi kluba nije dogodilo!

Ivan Volarić

Zoran Mamić/Foto REUTERS

Zoran Mamić/Foto REUTERS

Sigurno da je ovo velika stvar za moj CV, ali i za moj »staff«. Presretni smo, vidimo da smo na dobrom putu i da ovo što radimo ima smisla. Svaki dan čovjek treba učiti, upijati i pratiti, jer jedino tako možeš uspjeti - kaže trener finalista svjetskog klupskog prvenstva



RIJEKA Javio se promuklim glasom kada je u Dubaiju sat već otkucavao kasnije poslijepodnevne sate. Tijelo je tražilo nekoliko sati dužega sna… Iza Zorana Mamića i njegove brojne hrvatske ekipe u stožeru Al Aina intezivnih je desetak dana, čak četiri utakmice na Svjetskom klupskom prvenstvu i veliki finale protiv Real Madrida. Iscrpljujuće u emotivom i fizičkom smislu. Ali, vrijedilo je vjerojatno svake minutu provedene na travnjaku. Uostalom, subotnji finale protiv Real Madrida nešto je s čime se može pohvaliti jako malo trenera, a kamoli s činjenicom da je unatoč visokom porazu Mamićeva momčad pružila dostojan otpor uglednom i kvalitetnijem suparniku. Podsjetnika radi, Al Ain je pravo nastupa na klupskom SP-u stekao kao domaćin završnog turnira zbog čega je morao u natjecanje od one najranije faze. Do finala je Al Ain svladao novozelandski Wellington nakon jedanasteraca (4:3; 3:3 u 120 minuta), potom afričkog prvaka, tuniški Esperance (3:0), a u polufinalu Mamićevi izabranici priredili su prvorazredno iznenađenje svladavši nakon jedanaesteraca osvajača Copa Libertadores River Plate (5:4; 2:2).


– Prije svega nitko prije početka prvenstva nije očekivao da ćemo doći tako daleko – započeo je Mamić. – Ipak su nastupili svi kontinentalni prvaci i izuzev Wellingtona sve vrlo ozbiljne i dobre ekipe. Kada se sve to uzme u obzir, onda je naš rezultat iznad očekivanja. Svi su presretni, a to je preslaba riječ jer stvarno je vladala euforija među navijačima i funkcionerima, pa i drugim klubovima. Osjetilo se u zraku da se dogodilo nešto posebno.


Za razliku od Madrižana, vašoj momčadi finale je bila četvrta utakmica u deset dana s time da ste u dva navrata igrali produžetke?




– Sigurno da su četiri utakmice u tako kratkom vremenu ostavile traga na nama. S time da arapske ekipe, pa i moja, nisu baš navikle igrati svaki treći dan. Nije to njihov ritam i predstavlja im užasne napore. Međutim, junački su to podnijeli i zasluženo su došli do finala, te napravili veliki rezultat. Taj dolazak do finala nije bio slučajan. Slažem se da su jedanaesterci lutrija, ali igra, pogotovo protiv Esperance i River Platea je bila minimalno ravnopravna, ako ne i našoj strani.


Luka se potvrdio


U Hrvatskoj se obično s podcjenjivanjem doživljava arapski nogomet, međutim, ima u vašoj momčadi igrača koji bi mogli po kvaliteti igrati i u jakim europskim klubovima?


– U cijelim Emiratima ima jako malo lokalnog stanovištva, preko 10 milijuna od ukupno 11 milijuna stanovnika su stranci. Baza nije velika da bi mogao pronaći vrhunsku kvalitetu, ali ima dobrih igrača. Pravila dozvoljavaju četiri stranca, a za ovaj SP mogao je igrati i peti. Stranci su jako dobri u cijeloj ligi. Ove godine klubovi iz Saudijske Arabije plaćaju abnormalne iznose za strane igrače, po 15 ili 20 milijuna eura. Stranci daju ton igri, a pogotovo kod nas Brazilac Caio. Ima 24 godine i ponude Benfice, Porta, nekih španjolskoj klubova. Vrlo teško ćemo ga zadržati.


Luka Modrić je savršeno pogodio vašu mrežu ljevicom – kao na Sony playstationu?


– Začinio je na najljepši mogući način hrvatsku nogometnu godinu, još jednim golom i trofejom, te fantastičnom igrom. Još jednom je potvrdio zašto je dobio sve one silne nagrade u 2018. godini.


Godina na izmaku donijela je velike uspjehe hrvatsku struke. Zlatko Dalić je stigao do finala SP-a, vi do finala klupskog SP-a, Branko Ivanković finala Azijske lige prvaka, Niko Kovač je osvojio Kup Njemačke…?


– Ima puno naših trenera koji su napravili sjajne rezultate i treba ih podržati i biti pozitivan prema njima. Naravno da mi s druge strane vrlo olako i uspješno podcjenjujemo svoje. Imamo pored ovih koje ste nabrojali i Ivana Leku koji radi fantastičan posao u Club Bruggeu, tu su Ivan Tudor i Slaven Bilić… Imali ste u Rijeci Matjaža Keka, a sada imate Igora Bišćana. I Nenad Bjelica je napravio fantastične stvari u Dinamu.


Koliko vama osobno znači ovaj uspjeh s Al Ainom koji globalno gledano ipak ima puno snažniji međunarodni odjek od uspjeha na klupi Dinama?


– Sigurno da je ovo velika stvar za moj CV, ali i za moj »staff«. Presretni smo, vidimo da smo na dobrom putu i da ovo što radimo ima smisla. Svaki dan čovjek treba učiti, upijati i pratiti, jer jedino tako možeš uspjeti. Sretan sam i ponosan na sve što smo napravili, ponosan na moj cjelokupan stožer. U Al Ainu nas je 14 iz Hrvatske nikada u povijesti se nije dogodilo da je netko 14 ljudi okupio u jednom profesionalnom klub na takvoj razini. I to su sjajne stvari!


Snovi i želje


Imali ste tu sreću da je i Zlatko Dalić prije vas ostavio dobar dojam u Al Ainu?


– Naravno! Dalić je i prije nego što je napravio veliki uspjeh na klupi reprezentacije bio ovdje veliko ime. Njegov doprinos je u Al Ainu je bio užasno velik. Netko će i nakon mene doći ovdje i sigurno da će mu dobar imidž kojega smo mi tu napravili olakšati posao. Kruno Jurčić, primjerice, radi dobre stvari u Baniyasu, jednom malom klubu koji nije prebogat u smislu velikog investiranja i očekivanja.



Vidite li se uskoro na klupi nekog velikog europskog kluba?


– Teško je o tome govoriti… Svatko ima svoje snove i želje. Naravno da bih jednoga dana volio doći u takvu situaciju, a da li će do toga doći, to ćemo vidjeti. Ne mogu ništa prejudicirati, a sigurno da bih to želio i volio.


Je li bilo nekih upita, posebno nakon ovih uspjeha na klupskom SP-u?


– Više je sve orijentirano na ovaj dio svijeta poput Kine. Kina je financijski broj jedan što se tiče plaćanja. Iz Europe ima kontakata, ali nema konkretnih stvari.


Slijedi vam 28. prosinca četvrtfinale Golf Kupa, a onda zasluženi odmor do početka veljače?


– Četvrtfinale Golf Kupa ćemo igrati bez reprezentativaca. Priključuju se reprezentaciji za nastup na Azijskom prvenstvu koje početkom siječnja počinje upravo u Emiratima. Slobodni smo cijeli siječanj u smislu utakmica. Apsolutno će nam dobro doći malo odmora jer istrošili smo se emotivno i psihički. Uostalom, nije se lako prešaltati s tako velike pozornice na lokalno prvenstvo. Uživali smo ovih par dana, na tome treba graditi sve ostalo – rekao je Mamić.



 Medicinski dio stožera Zorana Mamića, u kojem se nalazi i riječki fizioterapeut Marin Polonijo, imao je u proteklih desetak dana dosta posla oko regeneracije igrača Al Aina. To ne znači da nakon finala Polonijo i kolege nisu ukrale trenutak za sebe i iskoristile priliku za fotografiranje s najboljim igračem na svijetu.


– Prije svega meni osobno, a i svima nama je veliki uspjeh sam ulazak u finale. Sportski je nadati se da imaš ludi dan pa da ćeš eventualno parirati Realu. Međutim, u onom trenutku kada sam izašao iz svlačionice i ušao u tunel, te vidio sve te igrače, shvatio sam veličinu svega toga. Pogledaš i vidiš Marcela, Balea, Benzemu, Luku Modrića… I meni su se noge odsjekle, a kamoli ne igračima!


Razgovarali ste s Lukom nakon utakmice?


– Zezali smo ga otprilike gdje si baš nama zabio… Drago mi je zbog njega jer je opet potvrdio svoju klasu. Zabio je lijevom nogom što rijetko čini. Gol je bio vrhunski i nema se tu što više reći. Toliko su dominantni… Mi smo ipak igrali četvrtu utakmicu zaredom u 10 dana i maksimalno smo se ispraznili. Mislim da smo pružili naš maksimum i na koncu svega ušli u klupsku povijest da smo odigrali službenu utakmicu protiv Real Madrida – rekao je Polonijo.