Trener Slaven Belupa

Tomislav Ivković: Onaj tko razmišlja kako ostati neporažen na kraju uvijek izgubi. Dakle, idemo po pobjedu!

Ivana Vaupotić

ZDRAV SPORTSKI ODNOS – Tomislav Ivković i Matjaž Kek / Snimio Darko JELINEK

ZDRAV SPORTSKI ODNOS – Tomislav Ivković i Matjaž Kek / Snimio Darko JELINEK



KOPRIVNICA Na spomen pohvala Matjaža Keka i teze da Tomislav Ivković uvijek ima nadahnuće kada igra protiv »Rijeke«, koja će zbog toga danas u Koprivnici morati biti puno bolja nego prije četiri dana na stadionu Maksimir, trener »Slaven Belupa« uz osmijeh će reći da je u pitanju »pila naopako«.


 Želi da se opustimo pred utakmicu, ha, ha… Kek mi je drag, s njim imam jedan normalan i zdrav sportski odnos, ali sada razmišljam samo o tome kako stići do pobjede nad »Rijekom« – kaže Ivković, koji definitivno spada u posebnu kategoriju trenera HT Prve lige.


Naime, bez obzira na izostanke zbog ozljeda i kartona, on će uvijek reći da u momčadi nema izostanaka i neće naricati nad sudbinom, ravnajući se onom starom mudrošću koja kaže: »Koga nema, bez njega se mora.«. A Koprivničani će danas zbog ozljeda biti lišeni usluga iskusnog veznjaka Miloša Vidovića i rasnog strijelca Pere Pejića. Povrh toga, uvijek će zazivati nogometni spektakl.




– Ljudi će vjerojatno misliti da muljam, ali meni je jako krivo što nam »Rijeka« dolazi u goste bez Filipa Bradarića, iako im je on jedna od ključnih figura u momčadi. Publika na utakmice dolazi uživati u nogometu i potezima pravih igrača, a Bradarić je definitivno jedan od takvih. On je najbolji veznjak u Hrvatskoj, uz mojeg Domagoja Pavičića. Kažem mojeg jer ja sam ga stvorio u »Lokomotivi«, a »Dinamo« ga je upropastio  – tumači Ivković.


Uz napomenu da »Slaven Belupo« poduzima sve kako bi teren Gradskog stadiona u Koprivnici bio što bolji za igru, 57-godišnji stručnjak vratit će se na Kekove pohvale.


– Moje nadahnuće je uvijek isto, bez obzira s kime igramo. Nije da me »Rijeka« posebno pali. Svaku utakmicu želim zaključiti pobjedom, a tako će biti i sada. Onaj tko razmišlja o tome kako da ostane neporažen, na kraju uvijek izgubi. Prema tome, idemo po sva tri boda – tvrdi trener »Slaven Belupa«.


Njegov mandat u Koprivnici dug je tek sedam kola i ponudio je uspone i spoticanja. Nedavna pobjeda na Poljudu (1:0) vratila je »Slaven Belupo« u centar pažnje, a zatim je uslijedio poraz na gostovanju kod »Istre 1961« (2:1), i to nakon vodstva na poluvremenu.


– Zapravo, ta Pula nam je jedini kiks jer tu smo imali priliku odvojiti se na petom mjestu. Zadovoljan sam radom na treninzima, iako sam mislio da ćemo neke stvari ipak brže usvojiti. Mojoj momčadi nedostaju sportska drskost i bezobrazluk. Možda to pokažemo sada protiv »Rijeke« – kaže Ivković, uz napomenu da je »Slaven Belupo« još uvijek momčad u stvaranju.


S druge strane, za današnjeg suparnika ima samo riječi hvale.


– U goste nam stiže momčad koja je poznata po karateru, volji i htijenju. Takav je i njihov trener, i to su karakteristike po kojima bira igrače. Svi znamo kako »Rijeka« igra. Uostalom, dovoljno je pogledati njihovu klupu na koj su Puljić, Gorgon, Božinov… No, kao što sam rekao, mi želimo osvojiti ova tri boda – zaključuje Ivković.