Poklon već spremljen

TONY KERUM Hrvat porijeklom iz Radunića ispunio želju Clintu Eastwoodu: Iz Rusije mu na dar nosim dres kockastih!

Marko Cvijanović

Clint trenutačno snima film »The Mule«  (Mazga), u kojemu, između ostalih poznatih glumaca, poput Bradleyja Coopera i njega samoga, glumi i jedan Argentinac Ignacio Serricchio... 



SOČI Sasvim slučajan susret u Nižnjem Novgorodu dvojice Hrvata iz dijaspore donio je sjajnu priču u Sočiju! Željko Mihalj iz Melbournea i Tony Kerum iz Los Angelesa. Željkovi korjeni su u Hercegovini, Tonyjevi u Raduniću pokraj Splita. Koincidencijom, u oba grada odsjeli su u istim hotelima. Kao da su se dogovorili! A zapravo su samo dokazali da svijet katkad zna biti tako mali. Željko je vlasnik građevinske firme, a Tony vlasnik poznatog catering servisa. Obojicu ih spaja ljubav prema nogometu i hrvatskoj reprezentaciji kojoj su na velikim natjecanjima vjerni već dugo godina. Iako su, svatko na svoj način, vrlo osebujni likovi, najveći dio ovih redaka ipak će pripasti Tonyju. Priča je nastala još onda kad je Željko u Nižnjem saznao malu ekskluzivu:


– Ovo ti može biti zanimljivo, pio sam kavu s našim čovjekom, porijeklom negdje oko Splita. Kaže da iz Rusije nosi hrvatski dres na dar Clintu Eastwoodu! Objašnjava mi da su poslovni partneri i jako dobri prijatelji i da je to bila velika Clintova želja.


U gruzijskom restoranu na obalama Crnoga mora u Adleru Tony Kerum otkrio je velik dio svoga zanimljivoga života, koji komotno stane u onaj stereotipni termin: američki san. Vlasnik je firme »Tony’s food service«, jednog od najpoznatijih holivudskih cateringa, a jedan od najslavnijih klijenata je baš Clint Eastwood. Eh, sad, zašto je Clint poželio dres hrvatske nogometne reprezentacije?




– Clint trenutačno snima film »The Mule« (Mazga), u kojemu, između ostalih poznatih glumaca, poput Bradleyja Coopera i njega samoga, glumi i jedan Argentinac Ignacio Serricchio. I tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji mu je na setove stalno dolazio u dresu argentinske nogometne reprezentacije. Već mu se popeo na vrh glave pa me, prije negoli sam krenuo za Rusiju, zamolio: »Obavezno mi iz Rusije donesi hrvatski dres«. Imam ga, već je u koferu, onaj novi, crna garnitura. Predat ću mu ga čim se poslije prvenstva vratim u Atlantu. Nadam se da je Clint u međuremenu saznao da je Hrvatska pobijedila Argentinu 3:0, ha, ha, ha… – kaže Tony.


Uzgred, priča o Tonyju Kerumu, Clintu Eastwoodu, nogometu, hrvatskoj reprezentaciji… nije od jučer. Tony i Clint boravili su u Reykjaviku kada je Hrvatska prije trinaest godina protiv Islanda igrala kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj. Eastwood je na Islandu snimao film »Zastave naših očeva«.


– Sjećam se dobro te utakmice, bila je jako zanimljiva, Island je poveo, a onda je, mislim Balaban, zabio dva gola pa smo preokrenuli. Na kraju je i Srna zabio iz penala za 3:1.


Američki san


Njegov američki san počeo je 1972. godine kada se zaposlio u restoranu »Dan Tana’s« u Los Anglelesu u vlasništvu poznatoga srpskoga biznismena Dobrivoja Tanasijevića. Tonyjeva tvrtka danas zapošljava između šezdesetak ljudi, ima urede u Los Angelesu, Atlanti, New Yorku i Pittsburgu, a njegovi su klijenti najveće holivudske zvijezde.


– Firmu sam osnovao 1982. godine, prvi film na kojem sam radio cattering bio je Clintova “Vatrena lisica”, poslije sam s njim radio na još barem tridesetak filmova. Surađivao sam i s drugim redateljima, radio sam cattering na setovima za filmove “Flashdance”, treći dio »Petak 13.«, »Policajac s Beverly Hillsa 2«, »Baci mamu iz vlaka«, »Umri muški«, »Smrtonosno oružje«, kasnije »Pearl Harbor«, »Mistična rijeka«, »21 gram«, »Stranputica«, »Iron Man«… Radio sam i na serijama CSI »Las Vegas«, »New York«, »Miami«…


Eastwoodu je od prvih dana ostao najvjerniji. Kaže da ga i danas, kada mu je već 88 na leđima, ne napušta lucidnost u poslu i vitalnost.


– Clint je u izvrsnoj formi i još uvijek zrači silnom energijom. Što jede na snimanjima? Isključivo zdravu hranu, mediteransku, puno ribe, povrća na žaru, blitve, špinata… Što još jede od naših specijaliteta? Ne, nikakve kobasice i tome slično. Voli, recimo, pojesti domaće štrudle i palačinke. Inače, Clint je nekoliko puta bio u Hrvatskoj. Snimao je na Dugom Otoku film »Kelly’s hero«, mislim da je kod nas preveden kao »Zlato za odvažne«. Jako mu se svidjela Hrvatska, osobito naše žene, ha, ha, ha… Zna on i nekoliko hrvatskih riječi, ali bolje da vam ne kažem koje je najbolje naučio, ha, ha, ha… Mnoge holivudske zvijezde me sve više pitaju za našu obalu, sve češće i dolaze kod nas na more.


Ovce


Tony će poslije Mundijala malo mira potražiti u svojoj kući na splitskim Mejama, u susjedstvu prezimenjaka i daljnjeg rođaka Željka Keruma s kojim ga vežu neke uspomene iz djetinjstva.


– Zajedno smo ovce čuvali, ha, ha, ha… I samo da kažem, ja sam prije njega doselio na Meje. Svašta ljudi pričaju o njemu, ali ja vam iz prve ruke kažem da je Željko čovjek dobroga srca, rado pomaže ljudima u nevolji. Izniman je poduzetnik i zato je pogriješio što je otišao u politiku, nije mu to trebalo.


Tijekom dugogodišnje suradnje sa slavnim redateljima, producentima i glumcima s nekima se toliko zbližio da su njihovi odnosi odavno prešli isključivo poslovne okvire. Recimo, na snimanju filma »Poruka u boci« 1999. godine legendarni Paul Newman posebno se zainteresirao za Kerumova jela. Nakon glumačke, Newman je drugu karijeru napravio kao osnivač kompanije za proizvodnju hrane »Newman’s Own« čiji je prihod darivao u dobrotvorne svrhe. Jednoga dana Kerum i Newman sklopili su okladu: Kerum će napraviti goveđa rebra s dvije vrste marinade, jednom koju sam pripremi i jednom Newmanovom.


– Paul je morao “na slijepo” kušati sva tri tanjura, ne znajući koja su rebarca iz kojeg umaka, Na kraju je moj umak proglasio boljim od svoga, ha, ha, ha…


Tony se rado prisjeća zahvala koje redovito dobiva na snimanjima filmova. Među inima se ističe ona Mela Gibsona, koji mu je zahvalio na sasvim nesvakidašnji način. Posvetu je, naime, završio riječima što oponašaju podrigivanje i prdež. Burp! Ahhh. Fart! Oops! To će, valjda, značiti da je hrana bila vrlo ukusna.


– Posebno mi je draga posveta Stevena Spielberga, koja visi na zidu u mom uredu.O holivudskim zvijezdama kao konzumentima vjerojatno bi mogao ispričati tisuće različitih priča…

– Ima svega, nije baš sve za pričati… Najteže je, primjerice, kada glumac za neku ulogu mora smršaviti pa mu moramo pažljivo dozirati obroke, a tijekom dana ne smije pojesti više od petsto kalorija. Spremao sam hranu Dennisu Quaidu kada je za ulogu Doca Holidayja u filmu »Wyatt Earp« morao izgubiti dvadesetak, tridesetak kilograma… Kada se netko treba udebljati, onda nije problem, ha, ha, ha…