Prijateljska utakmica u Miamiju

TEŠKO PROTIV JUŽNOAMERIKANACA: U deset susreta Hrvatska pobijedila samo jednom

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

Utakmicom protiv Perua 'vatreni' su otvorili pripreme za SP u Rusiji. Bila je to prva od četiri pripremne utakmice prije početka World Cupa. U nastavku sjevernoameričke turneje, Hrvatska će 27. ožujka u Dallasu zaigrati protiv Meksika, a do početka SP-a odradit će još dvije probe. Protiv peterostrukog svjetskog prvaka Brazila 'Vatreni' će igrati 3. lipnja u Engleskoj, a pet dana kasnije u Osijeku protiv Senegala.



MIAMI – Susret na stadionu Hard Rock u Miamiju bio je prvi međusobni ogled Hrvatske i Perua, te deseta utakmica ‘Vatrenih’ protiv neke od južnoameričkih reprezentacija.


U dosadašnjih 10 susreta ‘vatreni’ su ostvarili samo jednu pobjedu, tri neodlučena ishoda i šest poraza uz negativnu razliku pogodaka 7-14.


Do sada jedinu pobjedu protiv neke od južnoameričkih vrsta hrvatska reprezentacije je ostvarila 1. ožujka 2006. u Baselu protiv Argentine pobijedivši sa 3-2. Bila je to utakmica u kojoj je za hrvatsku vrstu debitirao Luka Modrić, a ‘Gauče’ su predvodili Lionel Messi i Carlos Tevez.




Hrvatska je povela golom Ivana Klasnića u trećoj minuti. Već minutu kasnije bilo je 1-1. Izjednačio je Tevez, a već u šestoj minuti ‘Gauči’ su okrenuli rezultat Messijevim golom. Izjednačenje je stiglo u 52. minuti. Dado Prošao je prošao na lijevoj strani i ubacio u sredinu, gdje je Darijo Srna glavom zabio za 2-2. Kada se već činilo kako će utakmica završiti bez pobjednika, Dario Šimić je nakon ubačaja Ivana Leke iz kornera zabio za 3-2 i veliko slavlje na travnjaku i na tribinama St. Jakob Parka.


Bila je to naša jedina pobjeda protiv Argentine u četiri međusobna susreta. U preostale tri utakmice upisali smo dva poraza i remi.


Protiv Brazila smo igrali tri puta i niti jednom nismo slavili protiv peterostrukog svjetskog prvaka. U tri međusobne utakmice imamo remi i dva poraza i to oba ostvarena na Svjetskim prvenstvima. U Njemačkoj 2006. smo izgubili 0-1, a na posljednjem SP-u 2014. u Brazilu 1-3.


Protiv Brazila ćemo ponovo igrati u lipnju u Engleskoj u sklopu priprema za svjetsko prvenstvo, a Argentina nas čeka na SP-u u Rusiji u 2. kolu skupine D.


Od južnoameričkih reprezentacija još smo igrali protiv Ekvadora, Čilea, te sada i Perua.


Od Ekvadora smo izgubili 0-1 u susretu trećeg kola G skupine svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. ‘Vatrenima’ je trebala pobjeda za prolaz u osminu finala, ali su na koncu izgubili 0-1, a pogodak odluke zabio je Edison Mendez u 48. minuti.


Protiv Čilea smo igrali u polufinalu China Cupu u siječnju 2017. u Nanningu. Utakmica je završila 1-1, a Čileanci su potom pobijedili 4-1 boljim izvođenjem jedanaesteraca.


U prvoj utakmici u 2017. godini Hrvatska je bila lišena usluga svojih najboljih igrača jer se China Cup nije igrao u službenom terminu FIFA-e pa je Ante Čačić u Kinu poveo svojevrsnu reprezentaciju HNL-a. Čile je poveo u 18. minuti golom Cesara Pinaresa, a izjednačio je Franko Andrijašević u 76. minuti. prilikom izvođenja jedanaesteraca za Čile su zabili Eduardo Vargas, Pablo Galdames, Jean Beausejour i Alvaro Ramos, dok je za Hrvatsku jedini zabio Josip Pivarić, dok su Domagoj Antolić i Mirko Marić bili neprecizni.


Utakmicom protiv Perua ‘vatreni’ su otvorili pripreme za SP u Rusiji. Bila je to prva od četiri pripremne utakmice prije početka World Cupa. U nastavku sjevernoameričke turneje, Hrvatska će 27. ožujka u Dallasu zaigrati protiv Meksika, a do početka SP-a odradit će još dvije probe. Protiv peterostrukog svjetskog prvaka Brazila ‘Vatreni’ će igrati 3. lipnja u Engleskoj, a pet dana kasnije u Osijeku protiv Senegala.


Utakmica protiv Perua ostat će upamćena i kao prvi poraz Zlatka Dalića na klupi ‘vatrenih’.


REZULTATI


Hrvatska – Argentina 0-0 (prijateljska – 4. lipnja 1994. Zagreb)


Hrvatska – Argentina 0-1 (skupina SP – 26. lipnja 1998. Bordeaux)


Hrvatska – Ekvador 0-1 (skupina SP – 13. lipnja 2002. Yokohama)


Hrvatska – Brazil 1-1 (prijateljska – 17. kolovoza 2005. Split)


Hrvatska – Argentina 3-2 (prijateljska – 1. ožujka 2006. Basel)


Hrvatska – Brazil 0-1 (skupina SP – 13. lipnja 2006. Berlin)


Hrvatska – Brazil 1-3 (skupina SP – 12. lipnja 2014. Sao Paulo)


Hrvatska – Argentina 1-2 (prijateljska, 12. studenog 2014. London)


Hrvatska – Čile 1-1, 1-4 11m (China Cup – 11. siječnja 2017. Nanning)


Hrvatska – Peru 0-2 (prijateljska, 24. ožujka 2018. Miami)