Vratar Hrvatske kaže da želi više od samog prolaska skupine

Subašić: Odigrali smo odlično, ali to sad treba zaboraviti

Hina

Danijel Subašić Foto Reuters

Danijel Subašić Foto Reuters

Na pitanje je li to utakmica istine za generaciju, Subašić je kazao: "Ova utakmica donosi puno. Možda nije najveća. No ako nastavimo kao u prve tri utakmice onda će biti puno lakše svima"



Danska je za nas prvo finale, kazao je vratar hrvatske nogometne reprezentacije Danijel Subašić na novinarskoj konferenciji u Roščinu, tri dana prije hrvatsko – danskog okršaja u osmini finala SP-a u Rusiji.


“U toj utakmici neće biti favorita, što se i pokazalo na dosadašnjem dijelu prvenstva. U osmini finala svi idu 200 na sat, no nadam se kako ćemo se na koncu mi radovati,” kazao je vratar Monaca.


Na pitanje je li to utakmica istine za generaciju, Subašić je kazao: “Ova utakmica donosi puno. Možda nije najveća. No ako nastavimo kao u prve tri utakmice onda će biti puno lakše svima”.




Ogled između Hrvatske i Danske igrat će se 1. srpnja u Nižnjem Novgorodu, no moglo se dogoditi da protivnik ‘Vatrenima’ bude i Francuska.


“Francuska je jedna od pet reprezentacija koje su najveći favorit za osvajanje naslova svjetskog prvaka, no Danska je pokazala kako ima odličnu momčad. Nisu izgubili 18 utakmica u nizu, a imaju i Eriksena koji je sjajan i sigurno nam neće biti lako”.


Glavna opasnost s danske strane dolazi upravo od veznjaka Christiana Eriksena koji sjajno izvodi prekide.


“Imamo stožer koji je sve analizirao, pa će tako i njega. To je normalno u današnjem nogometa tako da ćemo sve dobro proučiti.”


Subašić je svjestan kako su očekivanja hrvatske javnosti ogromna. Svi predviđaju pobjedu, pa ogled protiv Španjolske u četvrtfinalu.


“Odigrali smo tri utakmice na odličnom nivou, dobili smo tri jake ekipe, međutim to sada treba zaboraviti. Prvi cilj je ostvaren, ali mi želimo više,” dodao je.


Subašić je komentirao i činjenicu da na ovom svjetskom prvenstvu ima dosta vratarskih pogrešaka.


“Pozicija vratara je drugačija od igrača. Sve pogreške se odmah vide. Ovo svjetsko prvenstvo je pokazalo kako ima puno sjajnih vratara koji brane u manjim klubovima, ali su ovdje pokazali da su klasa”.


Hrvatska je kroz skupinu prošla primivši samo jedan gol i to protiv Islanda, a Subšić je naglasio kako je to zasluga cijele momčadi.


“Cijela ekipa igra odličnu obranu. Kada je momčad kompaktna, kada Mandžukić igra super obranu, kada su svi u bloku onda je i na golu lakše. Borimo se jedan za drugoga. Međutim, nije važno jesmo li primili gol ili nismo, sve dok pobjeđujemo.”


Mnogi još uvijek pamte hrvatsku pobjedu potiv Danske na EP-u 1996. u Engleskoj koju je obilježio fantastičan lob Davora Šukera. Subašić je tada imao 12 godina.


“Sjećam se te utakmica, imao sam 12 godina. Bilo je lijepo gledati našu pobjedu, a posebno je pamtim, naravno po lobu,” kazao je Subašić na kraju