TV prava

Sky platio 668 milijuna eura za tv prava za niže engleske lige

Hina

Riječ je o Championshipu, League One, League Two, kao i dva Kup natjecanja. Ugovor se počinje primjenjivati od 2019. godine, a u odnosu na dosadašnji ugovor veći je za 36 posto.



LONDON Britanska televizijska kuća Sky platila je vodstvu Engleske lige (EFL) 668 milijuna eura za petogodišnji ugovor za tv prava za utakmice Championshipa, League One, League Two, kao i dva Kup natjecanja.


Ugovor se počinje primjenjivati od 2019. godine, a u odnosu na dosadašnji ugovor veći je za 36 posto.


Vodstvo EFL-a je jednoglasno prihvatilo ponudu Skyja, premda je čak 15 klubova Championshipa tražilo od vodstva lige da odbije ponudu nezadovoljno financijskim uvjetima.




‘Pobunjenike’ su predvodili Aston Villa, Derby County i Leeds United snažno kritiziravši ponudu, no odbor EFL-a je odlučio kako je to najbolja opcija za 72 kluba koja su pod njihovom kapom.


– Nakon što smo u potpunosti razmotrili sve detalje ugovora, sve njegove implikacije, ali i rizike, odbor EFL-a je uvjeren da je postignut pravi posao. Ovaj ugovor donosi financijsku stabilnost za sve klubove – kazala je privremena predsjednica EFL-a Debbie Jevans.


Championship je najbogatija ne-elitna liga na svijetu, te ukupno sedma u Europi, a prošle sezone klubovi iz drugog razreda engleskog nogometa imali su prosjek od 20.130 gledatelja po utakmici.