Šahtar vs. Dinamo

Šahtar je ozbiljan suparnik koji ima status papirnatog favorita, ali…

Ivana Vaupotić

Bruno Petković/Foto REUTERS

Bruno Petković/Foto REUTERS

Moramo pokušati podići razinu igre koju smo pokazali na gostovanju kod Manchester Cityja. To se posebno odnosi na napadački segment, s time da u defenzivi moramo biti stabilni. Uspijemo li, možemo se nadati pozitivnom ishodu - kaže Bjelica



ZAGREB Bilo bi pretjerano reći da večerašnje gostovanje kod Šahtara u Harkivu ima sudbonosni značaj za Dinamove ambicije u Ligi prvaka, no savršeno je jasno da ta utakmica može usmjeriti razvoj događaja u skupini C. Ostane li neporažen, modri ansambl imat će pravo na argumentirano razmišljanje o proljeću među kremom europskog nogometa, a to je golem doseg za klub koji dolazi iz HT Prve lige.


– Uvijek imam pozitivan osjećaj uoči velikih utakmica. Šahtar je izuzetno kvalitetan u napadačkom dijelu, gdje ima puno nepredvidivih Brazilaca. To je kvalitetna momčad kojoj je teško pronaći nedostatke. Međutim, imamo pravo na nadu – poručio je Nenad Bjelica uoči puta prema Ukrajini, u jutarnjim satima ponedjeljka.


Dinamov trener svjestan je činjenice da njegova momčad na terenu mora ponuditi nešto više za osvarenje željenog rezultata.




– Moramo pokušati podići razinu igre koju smo pokazali na gostovanju kod Manchester Cityja. To se posebno odnosi na napadački segment, s time da u defenzivi moramo biti stabilni. Uspijemo li u tome, možemo se nadati pozitivnom ishodu – dodao je Bjelica.


Nakon ždrijeba skupine Lige prvaka, mnogi su u prvi plan gurali Manchester City i Atalantu, a Šahtar su označavali kao klub koji će se s Dinamom boriti za treće mjesto, koje nosi proljeće u Europskoj ligi. No, prva dva kola donijela su drugačiji rasplet. Atalanta je izgubila od Dinama (4:0) i Šahtara (1:2), a sada ju očekuju dva ogleda s nevjerojatno jakim Manchester Cityjem. Samim time, u borbi za drugo mjesto su izbili prvaci Hrvatske i Ukrajine.


– Šahtar je izuzetno nezgodan suparnik. Imaju dobru tranziciju i brze bekove, odlično kombiniraju kroz sredinu i strašno su opasni ako im se ostavi slobodan prostor. To je izuzetno potentna momčad – objasnio je maksimirski šef struke.


Suvišno je napominjati da je Šahtar analiziran iz svih mogućih kutova.


– Dečki iz našeg stručnog stožera gledali su njihove prvenstvene utakmice, iako to nije neko mjerilo jer je njihova liga dosta slaba. Tamo Šahtar ima jedanaest pobjeda iz jedanaest utakmica. Zbog toga smo se više fokusirali na njihove europske nastupe u ovoj i prošloj sezoni – rekao je Bjelica, koji bi na raspolaganju trebao imati svoje najjače adute.


Doduše, tu postoje određene nepoznanice. Naime, sigurno je da zbog zdravstvenih problema u konkurenciji nema Komnena Andrića, Marka Leškovića i Lovre Majera. No, taj trojac ove jeseni ionako nije uspio izboriti svoje mjesto u udarnoj postavi, tako da njihov izostanak, u kontekstu večerašnje utakmice, nije preveliki hendikep.


Puno veći problem za Bjelicu predstavljaju lakše ozljede koje muče Arijana Ademija, Brunu Petkovića i Mislava Oršića. Ne radi se o nečemu što bi ih na dulje vrijeme odvojilo od terena, ali upitno je u kojoj mjeri bi taj trojac mogao biti “prikočen” u Harkivu. Preciznije, Ademi i Petković imaju problema s gležnjem, a Oršića muči stopalo.


– Na zadnjem treningu ćemo vidjeti u kakvom su stanju svi igrači i donijet ćemo odgovarajuću odluku. Tko ne bude sto posto spreman, neće ni igrati – istaknuo je Dinamov trener.


Ne treba posebno isticati koliko su njih trojica važna za modri ansambl. Ademi svojom agresivnošću na sredini terena daje ton modroj igri, Oršić ove sezone zabija iz svih pozicija i već je proknjižio dva hat-tricka, Petković je definitivno postao udarni napadač u klubu i reprezentaciji.


– Gležanj je dobro. Spreman sam za igru, ali trener je taj koji sastavlja momčad. U svakom slučaju, na raspolaganju sam. Pred nama je ozbiljan suparnik, koji ima status papirnatog favorita. Nadam se da ćemo u Harkivu ipak imati malo više prostora za napad nego u Manchesteru. Mislim da na svijetu ne postoji momčad koja ima toliko posjed i automatski presing na suparnika kao City. U svakom slučaju, idemo odigrati utakmicu bez kalkulacija – objasnio je Petković.


ŠAHTAR – DINAMO 18.55 SATI


Stadion Metalista. Sudac: Antonio Mateu Lahoz (Španjolska)


DINAMO: Livaković, Theophile-Catherine, Dilaver, Perić, Stojanović, Moro, Ademi, Olmo, Leovac, Oršić, Petković.


ŠAHTAR: Pjatov, Bolbat, Krivcov, Marvienko, Ismaily, Alan Patrick, Stepanenko, Marlos, Kovaljenko, Taison, Moraes.



Skupina C


Šahtar – Dinamo 18.55h


Man. City – Atalanta 21.00h


Man. City 2 2 0 0 5:0 6


Dinamo 2 1 0 1 4:2 3


Šahtar 2 1 0 1 2:4 3


Atalamta 2 0 0 2 1:6 0


Sljedeće kolo (6. studenoga, 21.00): Dinamo – Šahtar, Atalanta – Manchester City.