Sudačka analiza

STIGLA POTVRDA Suci su teško oštetili Rijeku, prvi gol postignut je iz zaleđa, nije bio penal i isključenje

P. N.

Detalj s prošlosubotnje utakmice u Kranjčevićevoj ulici/D. LOVROVIĆ

Detalj s prošlosubotnje utakmice u Kranjčevićevoj ulici/D. LOVROVIĆ

Kod prvoga pogotka Lokomotive radi se o zaleđu. Isto tako nije bilo najstrože kazne i isključenja jer igrač Rijeke zaustavio je loptu leđima, a ne rukom i to je velika pogreška - rekao je HTV-ov sudački komentator Marijo Strahonja.



RIJEKA Marijo Strahonja, nasljednik Oka sokolova Matea Beusana, HTV-ov sudački ekspert potvrdio je da su nogometaši Rijeke teško oštećeni u Kranjčevićevoj ulici prošle subote. Konkretnije, sudac Duje Strukan i njegovi pomoćnici nisu vidjeli da je prvi pogodak Lokomotive postignut iz zaleđa, a osim toga Roberto Punčec nije trebao biti isključen jer nije igrao rukom negom tijelom uoči najstroža kazna koja samim time nije postojala.


– Kod prvoga pogotka Lokomotive radi se o zaleđu. Uzrok tome što pomoćni sudac nije prepoznao zaleđe je njegova pozicija, nalazi se metar izvan linije, a zasmetao mu je i jedan igrač. Ključna je njegova startna pozcija, trebao se bočno kretati vrlo dinamično, međutim on se kretao pravocrtno u smjeru centralnog dijela terena i to nije bilo dobro kretanje. Žao mi je, ali njegova odluka je kriva – rekao je Strahonja i osvrnuo se na najstrožu kaznu i isključenje braniča Rijeka u nastavku.


– Već u začetku akcije glavni sudac nije imao najkvalitetniju tranziciju da poprati kontru Lokomotive. Osim toga dogodio se susret s igračem koji omeo njegov kretanje što mu je dodatno otežalo jer kasnio je 50 metara. Ovdje se ne radi o kaznenom udarcu. Igrač Rijeke zaustavio je loptu leđima, a ne rukom i to je velika pogreška. Strukan je morao pokazati crveni karton jer je mislio da je najstroža kazna. Rijeka je teško oštećena – nadovezao se Strahonja i ustvrdio kako činjenica da trener Rijeke Matjaž Kek nije digao “hajku” na suce nakon utakmice obvezuje suce.




– To je novi suport i podršku sucima, posebno onima koji će suditi Rijeci, ali oni moraju biti spremni preuzeti odgovornost da budu puno spremniji u idućim susretima – zaključio je Strahonja.