Optimizam unatoč remiju

SKUPA ZA NEKAJ VEČJE! Matjaž Kek nije pobijedio, ali je vratio vjeru u slovenski nogomet

Ivan Volarić

Matjaž Kek/I. TOMIĆ

Matjaž Kek/I. TOMIĆ

Matjaž Kek nije uspio pobjedom odraditi svoj prvi domaći službeni ogled u drugom mandatu za kormilom slovenske reprezentacije. No, njegova najveća pobjeda je što je uspio u kratko vrijeme vratiti u »deželu« nogometni zanos i optimizam da je ponovo moguće otići na veliko natjecanje



LJUBLJANA U 36. minuti utakmice Slovenci su brzo izašli iz čvrstoga bloka, sporohodna makedonska obrana našla se na brisanom prostoru, a Josip Iličić se po desnoj strani sjurio u kazneni prostor. Branič »Rijeke« Darko Velkovski bio je malo prekratak i prespor u zatvaranju, za razliku od domaće desetke Mihe Zajca koji je na drugoj vratnici dočekao ubačaj i glavom pospremio loptu u desne rašlje. Stožice su eksplodirale od radosti, tradicionalno suzdržani slovenski navijači počeli su zdušno gurati svoju selekciju prema prvoj pobjedi u kvalifikacijama za EURO 2020.


Na slovenskoj klupi sve to mirno je promatrao Matjaž Kek. Ni traga euforije na licu ispod svoje tradicionalne šilterice. Kao da je slutio da će početkom nastavka nakon loše reakcije braniča Dinama Petra Stojanovića njegova obrana kapitulirati, a Makedonci stići do pravične podjele bodova. Ništa nije slučajno. Makedonija i Slovenija dočekale su svoj međusobni ogled na 68., odnosno 67. mjestu FIFA-ine ljestvice…


Matjaž Kek nije uspio pobjedom odraditi svoj prvi domaći službeni ogled u drugom mandatu za kormilom slovenske reprezentacije. Prošao je točno 2.721 dan od njegove posljednje domaće utakmice. Mariborski stručnjak je 11. listopada 2011. godine pred svojom publikom u Ljudskom vrtu svladao Srbiju 1:0 nakon čega je sporazumno raskinuo ugovor sa slovenskim savezom. Slovenija pod Kekovim vodstvom nije uspjela, nakon senzacionalnog plasmana na SP 2010. u JAR-u (umalo i prolaska skupine Mundijala!) i izbacivanja Rusije u play offu, plasirati se na iduće europsko prvenstvo. Razlaz je bio neminovan, Kek je krenuo svojim putem.




Nakon kratkotrajne epizode u Saudijskoj Arabiji stigao je na Kvarner gdje je proveo više od pet i pol uspješnih godina. Povremeni stanovnik Opatije nije dugo mirovao, nije mogao odoliti pozivu Nogometne zveze Slovenije. Prošloga četvrtka u Izraelu Kek je odradio jubilarnu 50. utakmicu na slovenskoj klupi (20 pobjeda, 9 remija, 20 poraza), jučer u Ljubljani 51. u poticajnom okruženju željnom povratka slovenskog nogometa na veliku scenu. Na tribinama su bili i slovenski predsjednik Borut Pahor i Aleksandar Čeferin, čelnik UEFA-e.


Matjaž Kek je svojevremeno odveo Sloveniju do 19. mjesta na FIFA-inoj ljestvici, a ponovo preuzeo na 67. poziciji. Neće biti tako lako vratiti izgubljeni međunarodni ugled, uostalom to je pokazala i utakmica protiv Makedonije. No, Kekova najveća pobjeda je što je uspio u kratko vrijeme vratiti u »deželu« nogometni zanos i optimizam.


– S Kekovim dolaskom svi su počeli vjerovati da je moguće ponovo otići na jedno veliko natjecanje što se donedavno činilo kao nemoguća misija – objašnjavao je uoči utakmice kolega iz slovenske Ekipe.


Svi skupa za nekaj večje, svi skupa za Slovenijo! Pod tim sloganom slovenska reprezentacija krenula je u novi kvalifikacijski ciklus. Svaka asocijacija na dugogodišnju riječku krilaticu »Zajedno smo Rijeka« nije slučajna. Baš kao ni optimizam koji je sobom donijela jedna osebujna trenerska ličnost.



LJUBLJANA Utakmica 2. kola skupine G kvalifikacija za EURO 2020.: Slovenija – Makedonija 1:1 (1:0). Stadion Stožice. Gledatelja: 9872. Strijelci: 1:0 Zajc (36′), 1:1 Bardi (47′). Sudac: Fernandez (Španjolska) 7. Žuti kartoni: Iličić, Jokič (Slovenija), Bejtulai, Musliu, Nikolov (Makedonija).


SLOVENIJA: Oblak 6,5, Struna 6, Krhin 7, Iličić 6,5, Kurtič 6, Šporar 6 (od 70′ Berič -), Zajc 7 (od 89′ Zahovič -), Jokič 6.5, Mevlja 6, Stojanovič 5, Verbič 6 (od 83′ Črnigoj -).


MAKEDONIJA: Dimitrievski 6, Bejtulai 6, Musliu 6,5, Alloski 7 (od 90′ Ristevski -), Pandev 6,5 (od 75′ Trajkovski -), Ristovski 6,5, Velkovski 6, Nikolov 6,5, Bardi 7, Elmas 6,5, Nestorovski 6 (od 88′ Markoski -).